Adrian Mutu je pokazal, zakaj je bil izbran za najboljšega nogometaša italijanske lige. Foto: Reuters
Adrian Mutu je pokazal, zakaj je bil izbran za najboljšega nogometaša italijanske lige. Foto: Reuters
Adrian Mutu
Mutu je povzročal veliko težav slovenski obrambi. Na sliki v zračnem dvoboju z Boštjanom Cesarjem. Foto: EPA
Samir Handanovič
Najboljši igralec v slovenski reprezentanci je bil Samir Handanovič. Foto: Reuters
Christian Chivu in Nastja Čeh
Christian Chivu je takole dobil zračni dvoboj s kapetanom Nastjo Čehom. Foto: Reuters
Matej Mavrič in Rosu
Matej Mavrič je bil eden izmed petih Slovencev, ki so prejeli rumeni karton. Poleg njega še Ermin Rakovič, Goran Šukalo, Robert Koren in Boštjan Cesar. Foto: EPA
Romuni odčitali lekcijo Slovencem
Goli s tekme Slovenija - Romunija

Gostje so bili v Celju vseskozi boljši nasprotnik, medtem ko Slovencem, ki so igrali brez poškodovanega Mileta Ačimoviča (tetiva), razen redkih prebliskov ni uspevalo veliko. A začetek je bil kar obetaven, saj je v 9. minuti Nastja Čeh izvajal prosti strel z desne strani, po katerem je žoga v gneči nekoliko spremenila smer, tako da jo je Bogdan Lobont s skrajnimi močmi odbil.





Codrea zgrešil nemogoče
Romuni so si v prvem polčasu priigrali dve priložnosti. V 23. minuti je igralec tekme Adrian Mutu poskušal z 10 metrov, vendar je meril mimo vrat. Še lepšo priložnost pa so si gostje priborili v 39. minuti, ko je nevarni Mutu podal v kazenski prostor, kamor je vtekel Paul Codrea, preigral Samirja Handanoviča, a se nato s strelom čez gol osmešil.

Gostje zaigrali v višji prestavi
Romuni so drugi polčas začeli silovito in v 50. minuti kronali premoč. Akcijo je začel Mutu, ki je po preigravanju na robu kazenskega prostora izsilil kot. Po podaji s kota je znova Mutu streljal z glavo, Handanovič je strel komaj odbil, a le do Gabriela Tamasa, ki je precej z desne strani žogo zabil pod prečko za svoj prvi reprezentančni gol.

Neukrotljivi Mutu je znova zapretil v 57. minuti. Na levi strani kazenskega prostora je preigral Boštjana Cesarja, a nato izgubil dvoboj na "štiri oči" s Handanovičem. Novo veliko napako Cesarja pa so Romuni v 68. minuti spremenili v zadetek. Slovenski branilec je ob poskusu izbijanja žogo podal naravnost na noge Banela Nicolite, ki je zlahka matiral Handanoviča.

Lavrič ni postavil pike na i
Po zadetku so do "smrtne" priložnosti prišli tudi Slovenci. Borbeni Lavrič je namreč sijajno prodrl do Lobonta, nato pa preslabo streljal. Malo pozneje je "bomba" Andreja Komaca z roba kazenskega prostora zletela mimo vrat. V 79. minuti sta bila zaradi medsebojnega obračunavanja izključena Cesar in Niculae. Zicu je imel v 80. minuti na nogi 3:0, a je najhujše preprečil "Sarma". Ko je že kazalo, da Slovenci znova ne bodo zatresli nasprotnikove mreže, je v sodnikovem podaljšku častni gol zabil debitant Dare Vršič, ki je predložek s kota z nekaj metrov pospravil v mrežo.

Izjava selektorja Matjaža Keka: Trije koraki nazaj
"Poraza proti Nizozemski in Romuniji se razlikujeta, danes so moji varovanci pokazali premalo. Romuni so pokazali, kaj je moderen nogomet. Bili smo premalo aktivni, premalo smo tekli. Potrebne bodo analize. Na povratni tekmi lahko igramo precej bolje, vendar bo to težko, ker bosta manjkala Cesar in Koren. Ves teden smo govorili, da bomo igrali napadalno, a nogometaši so igrali bojazljivo, igrali so prepočasno. Dal sem jim povsem drugačne napotke, a tega niso pokazali na igrišču. Nisem videl dosti pozitivnega. Če sta bili tekmi proti Albaniji in Nizozemski korak naprej, današnja tekma pomeni tri korake nazaj."

Ista tekmeca se bosta v sredo v Temišvarju udarila še enkrat. Po prikazanem sodeč bi bilo vse drugo kot poraz lep uspeh Slovencev.

Skupina G

SLOVENIJA        1 - 2        ROMUNIJA 
Vršič 93.            Tamas 50.         
                     Nicolita 68.      
---------------------------------------
Handanovič           Lobont            
Ilič                 Contra            
Mavrič               Tamas             
Cesar 79.            Chivu             
Jokič                Rat               
Šukalo ***           Nicolita          
Komac                Codrea            
Čeh                  Rosu *            
Koren *              Stoica ***        
Rakovič **           Marica **         
Lavrič               Mutu
-------------------------------------- * 52./Birsa * 63./Zicu ** 61./Novakovič ** 74./ Niculae 79 *** 83./Vršič *** 78./Muresan 7.000; Sodnik: Stuart DOUGAL (Škotska)


BELORUSIJA - BOLGARIJA 0:2 (0:1)
Berbatov 28., 47.

ALBANIJA - LUKSEMBURG 2:0 (1:0)
Kapllani 38., Haxhi 57.

Lestvica:                          
ROMUNIJA           6  4 2 0 12:4 14
NIZOZEMSKA         6  4 2 0  8:2 14
BOLGARIJA          6  3 3 0  9:3 12
BELORUSIJA         6  2 1 3  9:13 7
ALBANIJA           6  1 3 2  5:6  6
SLOVENIJA          6  1 1 4  5:10 4
LUKSEMBURG         6  0 0 6  1:11 0


A. V.

Romuni odčitali lekcijo Slovencem
Goli s tekme Slovenija - Romunija