Cristiano Ronaldo je drugič v karieri dvignil pokal za evropskega klubskega prvaka. Leta 2008 je bil najboljši z Manchester Unitedom. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo je drugič v karieri dvignil pokal za evropskega klubskega prvaka. Leta 2008 je bil najboljši z Manchester Unitedom. Foto: EPA
Carlo Ancelotti
Tretjič - po letih 2003 in 2007 z Milanom - je prestižno lovoriko osvojil Carlo Ancelotti. Foto: EPA
Angel di Maria, Gareth Bale
Najboljši igralec tekme Angel di Maria, ki je začel akcijo za odločilni zadetek, in strelec gola Gareth Bale. Foto: EPA
Iker Casillas
Iker Casillas je z Realom tretjič osvojil Ligo prvakov. Igral je v vseh treh finalih (2000, 2002 in 2014), čeprav je pred 12 leti vstopil s klopi. Na sliki sta oba kapetana Reala, saj je Sergio Ramos Ikerjev "pomočnik". Branilec je z glavo v 93. minuti izenačil na 1:1. Vodilni gol za Atletico je zabil Diego Godin. Foto: EPA
Diego Simeone
Diego Simeone je bil jezen na nizozemskega sodnika Björna Kuiperska, ki je tekmo podaljšal za pet minut. Foto: EPA
Tiago Mendes
"Na koncu smo ostali povsem brez moči. Borili smo se, a enostavno nismo mogli več. Sem žalosten, a izjemno ponosen na svoje soigralce ter na naš dosežek. Še naprej bomo dajali svoja življenja za to ekipo," je po tekmi povedal Tiago Mendes, ki je na Luzu dve leti igral za Benfico. Foto: EPA
Atletico
Razočarani navijači Atletica so ob koncu tekme glasno spodbujali povsem izmučene "colchonerose" in celo preglasili Realove navijače, ki so proslavljali deseti naslov. Foto: EPA
V Madridu rajali navijači Reala
V Madridu proslavili deseti naslov

v polno, saj je kraljevi klub popeljal do 10. naslova Lige prvakov. Altetico je v finalu padel s 4:1.

12 let je Real čakal na naslov. V letih 1956 in 1960 je petkrat zapored postal evropski prvak z izjemnima Alfredom di Stefanom ter Ferencem Puškašem, sledil je še naslov leta 1966, nato pa sušna leta do 1998, ko je naslov v finalu zagotovil Predrag Mijatović, dve leti pozneje je Real v finalu ugnal Valencio s 3:0, pred 12 leti pa je bil junak Zinedine Zidane.

Perezu uspelo zgraditi zmagovito ekipo
Perez je ustanovil superzvezdniško zasedbo, ki so jo poimenovali za galaktično. Osvojila je deveti naslov, toda desetega ji ni uspelo in "La decimo" so navijači glavnega kluba iz španske prestolnice čakali ducat let. Vmes je Perez zaradi neuspehov zapustil predsedniško mesto. To je bilo leta 2006 in se tri leta pozneje vrnil. V zadnjih petih letih je v ekipo vložil kar 600 milijonov evrov, znova zgradil zvezdniško zasedbo, ki je osvojila želeno deseto zvezdico.

Po neuspeli avanturi Joseja Mourinha na klopi Reala je po treh letih v Parizu prišel Ancelotti. Italijanski strokovnjak je z Milanom že dvakrat osvojil Ligo prvakov, na klopi madridskega velikana pa je znova dokazal, da je izjemen taktičen mojster. "Prišel je in tako osvojil deseti naslov. Takoj po prihodu je osvojil, kar smo pričakovali. Verjamem, da navijači že razmišljajo o 11. To je Real, ki bo vedno naskakoval vrh," je dejal Perez.

Ancelotti tretjič na vrhu Evrope
"Vse skupaj je neverjetno. Kaj sploh reči, to je bil naš cilj od začetka sezone. Za nami je zares naporna tekma, kajti Atletico je bil težak nasprotnik. Mislim, da smo si zaslužili zmago. Zadeli smo v podaljšku. Verjeli smo v zmago in na koncu se nam je izšlo. Vsi so se izkazali. Na koncu smo bili popolnoma izmučeni, dehidrirani, a zelo, zelo veseli. Mislim, da tudi izenačujoči gol ni bil srečen, ampak smo si ga zaslužili,"
je bil presrečen Ancelotti, ki je po legendarnem trenerju Liverpoola Bobu Paisleyju šele drugi s tremi naslovi evropskega prvaka.

Real je bil pred porazom, toda v petminutnem sodnikovem dodatku je močno pritisnil in dve minuti pred iztekom je po golu Sergia Ramosa z glavo izsilil podaljšek. Ancelotti je prepričan, da je bilo izenačenje povsem zasluženo: "Ves čas sem čutil, da mi klub zelo zaupa. Ob polčasu sem igralcem dejal, da naj le igrajo tako še naprej, saj sem čutil, da povzročamo Atleticu precej težav. Lahko rečete, da smo bili srečni, a smo se bojevali do zadnje sekunde in nismo obupali. Težko je bilo izenačiti, saj se je Atletico odlično branil. Po izenačenju pa se je potek tekme popolnoma spremenil, saj nam je ta gol dal dodatne moči."

Bale upravičil veliko naložbo
Odločilni zadetek je v 110. minuti dosegel Gareth Bale z glavo, za tem pa sta "delo" dokončala še Marcelo in Cristiano Ronaldo. Valižan je v Madrid prišel za rekordno vsoto pred letošnjo sezono in z odločilnima goloma v finalu kraljevega pokala ter Ligi prvakov je poplačal veliko naložbo kraljevega kluba: "Zame ta odškodnina oziroma cena, ki so jo plačali, ne pomeni nič. Če bi prišel za cent, bi želel dobro igrati v velikih tekmovanjih in osvajati naslove, kot smo jih letos. Jasno, prestop se mi je izplačal. Začel sem že misliti, da ne bo to moj večer, a nisem odnehal in se boril do konca. Pozabil sem na zapravljene priložnosti in na koncu sem zadel. Mislil sem si, samo ne zgreši tega in hvala bogu sem dosegel odločilni gol. Neverjeten občutek je dvigniti ta pokal. Tega se ne da opisati in za vedno bo ostalo v mojem spominu."

Končni izid je z enajstmetrovke postavil Cristiano Ronaldo. Portugalec je prvi nogometaš, ki je v finalu Lige prvakov zadel za dve zmagoviti ekipi. To mu je uspelo tudi v dresu Manchester Uniteda. Letos je podrl rekord po številu zadetkov v eni sezoni najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja, ki sta ga prej imela v lasti Barcelonin Lionel Messi in Milanov Jose Altafini Mazzola, z Messijem pa se je izenačil tudi po številu vseh golov v Ligi prvakov (67), če pa se štejejo še goli v kvalifikacijah za najmočnejše tekmovanje, pa ima na drugem mestu enega več od dobri dve leti mlajšega Argentinca: "Odkar sem prišel k Realu, sem bil pripravljen na ta trenutek. Pritisk me je naredil vsak dan boljšega igralca. Deseti naslov je tu in ob tem sem presegel še rekorde, kar je izjemno."

Di Maria igralec tekme
Za igralca tekme je bil v finalu izbran Angel di Maria, ki je celo tekmo igral odlično in večina napadov je šla prek Argentinca. Nogometaš iz Rosaria je v podaljšku sicer odigral nekoliko bolj zadržano, saj je začutil v nogi manjšo bolečino: "Nisem mogel teči, zato sem se odločil, da bom ostal bolj zadaj in naj Marcelo igra namesto mene bolj v napadu. Trdo smo delali vso sezono. Izgubili smo špansko prvenstvo, vendar smo se vse leto žrtvovali in na koncu se je izplačalo. Izjemno je osvojiti ta naslov, o katerem sem sanjal že kot otrok."

Diego Simeone je bil ob koncu, ko je po sporu z Raphaelom Varanom pritekel na zelenico, izključen, na novinarsko konferenco, kjer so mu prisotni namenili aplavz, pa je prišel popolnoma miren: "V tistem trenutku je bilo popolnoma nepotrebno, da se je igralec tako odzval. Pri izidu 4:1 pa je bilo nepotrebno, da sem se tudi jaz tako odzval. Če analiziramo tekmo, je bil Real boljši v drugem polčasu. Stisnil nas je na polovico in ni nam dovolil igrati." Dodal je, da se bo Varane iz tega veliko naučil in da je odličen igralec, ki ga čaka svetla prihodnost.

Vse leto so garali kot živali
Spor med Realovim branilcem in trenerjem "colchonerosov" je komentiral tudi kapetan Atletica Gabi: "Treba je tudi znati zmagovati. Je še zelo mlad, vendar pa je naredil grdo potezo. Še naprej bomo trdo delali, in upam, da to ni bila naša zadnja priložnost za naslov. To je nogomet. Po podaljšku je Real zasluženo zmagal. Celo leto smo garali kot živali, in to je bilo na koncu vse, kar smo zmogli."

"Imamo grenak priokus. Sem razočaran, a ostajam miren in nisem žalosten. Ko daš vse od sebe, ne moreš več. Dejali so mi, da je zmagovati najbolj pomembno, toda podpora, ki jo imamo od svojih navijačev, mi je pokazala, da je nogometa več kot le zmagovati in zato nima smisla jokati na taki tekmi. Ko igraš tako dobro, kot smo mi, moraš imeti dvignjeno glavo in moraš biti ponosen nase," je povedal Simeone.

Z Diegom Costo izgubil eno menjavo
"Cholo" je prerodil Atletico in ga iz povprečja dvignil med evropske velikane. Letos je po 18 letih osvojil deseti naslov španskega prvaka, drugič pa je madridski klub klonil v finalu Lige prvakov. Samo dve minuti sta "rojiblancose" ločili od zgodovinskega uspeha. Ponovila se je zgodovina, ko so pred 40 leti podobno vodili proti Bayernu v Bruslju, v zadnji minuti sodnikovega dodatka pa je izenačil Georg Schwarzbeck. Münchenčani so ponovljeno tekmo nato dobili s 4:0.

"To je dobra lekcija za življenje. Če zmagaš ali izgubiš, vedno se moraš boriti naprej. Igralci ne smejo izgubljati časa z jokanjem in žalovanjem za to priložnostjo. So razočarani, a kmalu se bodo začeli koncentrirati na naslednjo sezono. Vedno sem jim dejal, da naj se borijo do konca in ponosen sem na njih, kajti niso odnehali," je pristavil Simeone, ki je tudi priznal, da je napravil napako, ko je v prvo postavo uvrstil najboljšega strelca Diega Costo, ki je nato igrišče zapustil že po devetih minutah, Atletico pa je s tem izgubil dragoceno menjavo: "Očitno sem naredil napako. Ni bil pripravljen, kot je bil dan pred tem."

V Madridu rajali navijači Reala
V Madridu proslavili deseti naslov