Kapetan in selektor sta bila enotna: Anglija si v nedeljo proti Sloveniji želi reprezentančno sezono 2014/15 končati nepremagana in s popolnim izkupičkom v boju za Euro 2016. Foto: MMC RTV SLO
Kapetan in selektor sta bila enotna: Anglija si v nedeljo proti Sloveniji želi reprezentančno sezono 2014/15 končati nepremagana in s popolnim izkupičkom v boju za Euro 2016. Foto: MMC RTV SLO

Tako bi tekmecu lahko dali določene informacije o naših taktičnih zamislih. Tega pa ne bomo počeli.

Selektor Hodgson o tem, zakaj ne bo govoril o začetni postavi.
Novinarji na konferenci angleške nogometne zveze pred tekmo s Slovenijo
Konferenčna soba znotraj stadiona Stožice je bila nabito polna - med 80 novinarji, fotografi in snemalci so prevladovali Angleži ter poskrbeli za najbolj obiskano nogometno novinarsko konferenco na novem ljubljanskem stadionu. Foto: MMC RTV SLO
Hodgson ni želel več govoriti o najbolj kritiziranem članu reprezentance, 20-letnem Raheemu Sterlingu.
Wayne Rooney vstopa na letalo za Ljubljano
Angleži bodo v Sloveniji le dober dan, saj takoj po nedeljski tekmi letijo domov in naprej na počitnice. Glavni vprašanji na Otoku pa sta: ali bodo še imeli popoln točkovni izkupiček in ali bo Wayne Rooney izenačil strelski rekord Bobbyja Charltona. Foto: Twitter/@england
Angleži resno vzeli trening v Stožicah
Angleška navijaška invazija na Ljubljano
Zvezdniški Angleži že preizkusili Stožice
Rooney in druščina že v Sloveniji
Hart: Rooney je naš kapetan, vodja in talisman

Selektor Roy Hodgson in kapetan Wayne Rooney sta na novinarski konferenci predstavila svoj pogled na kvalifikacijsko srečanje s Slovenijo (nedelja ob 18.00 - prenos na TV SLO 2 in MMC-ju).

Začetna postava? Brez komentarja.
"Nikoli še nisem slišal od nasprotnikov, da bi na novinarski konferenci razkrili začetno enajsterico, tako da tudi zdaj ne mislim govoriti o tem,"
je selektor Anglije odločno zavrnil komentar oz. izdajo podrobnejših informacij glede začetne postave, za katero ima na voljo vseh 23 izbrancev.

Letos nepremagani, drugo leto po velike stvari
"Pred zadnjo tekmo sezone smo nepremagani. Sedem zmag in dva remija morajo biti nekaj vredni. V zadnjem letu je prišlo v reprezentanco veliko mlajših fantov. Imamo vznemirljivo moštvo, ki bo raslo in se izboljšalo. Potrebujemo izkušnje, tekme, izzive. Čez leto dni bomo močnejši, sposobni se boriti s stresom in pričakovanji velikih tekmovanj,"
je bil odločen 67-letni trener, ki je preživel lanski polom na SP-ju v Braziliji z obljubo, da bo zgradil novo, mlajšo, hitrejšo in privlačnejšo reprezentanco.

Uradna novinarska konferenca Slovenije pred tekmo z Anglijo: Katanec "Poglejte, s kom "špilamo", da ne bi zavajali ljudi"


Najprej zmaga, nato šele strelski rekord

Kapetan Wayne Rooney je takoj izpostavil osnovni cilj Anglije na prvem gostovanju v Sloveniji: "Sezono želimo skleniti s tremi točkami!" Trije levi so ob Slovaški edina reprezentanca, ki je prvo polovico kvalifikacij za Euro 2016 sklenila s popolnim izkupičkom: pet tekem in pet zmag.

Otoške medije bolj kot Slovenija in glavne nevarnosti gostiteljev (o tem ni bilo postavljeno niti eno vprašanje) zanima Rooneyjev lov na strelski rekord angleške reprezentance. S 47 goli zdajšnji kapetan namreč samo še za dva gola zaostaja za rekordom legendarnega Bobbyja Charltona. "V prvi vrsti želim pomagati moštvu, če bodo s tem prišli tudi osebni dosežki, bo prav odlično," je bil zadržan 29-letni napadalec.

Popravni izpit po razočaranju v Dublinu
"Tekma pred tednom dni na Irskem je bila veliko razočaranje. A gremo naprej in smo popolnoma osredotočeni na jutrišnjo tekmo, kjer gremo po tri točke za slovo od sezone. Moramo imeti še nekaj goriva za zadnjo tekmo! Trdo smo delali na treningih in se osredotočali na to, kako želimo igrati,"
je še dodal Rooney, ki je proti Sloveniji odigral prav vse tri prejšnje tekme in pri tem izsilil dve enajstmetrovki, novembra lani je tako z bele točke tudi zadel za 1:1, vsega minuto po presenetljivem vodstvu Slovenije.

Ob 19. uri so najboljši angleški nogometaši opravili še uradni trening na dobro pripravljeni zelenici stadiona Stožice, pri čemer pa je bil v skladu s pravili Uefe trening odprt za medije samo uvodnih četrt ure.

Utrinke z novinarske konference in uradnega treninga Anglije si lahko pogledate tudi na Twitterju @duledoz


Središče Ljubljane okupirali Angleži

Opoldne so Angleži zapustili domovino nogometa in poleteli proti Sloveniji, kjer se bodo sicer zadržali samo za dober dan. Angleška nogometna zveza je tri leve nastanila v hotelu Union v središču Ljubljane, ki ga sicer že preplavljajo angleški navijači. Za nedeljsko razprodano tekmo v Stožicah imajo Angleži na voljo dobrih 2.400 vstopnic, še enkrat toliko pa se jih bo brez vstopnic zbralo v slovenski prestolnici.

Nad Slovence s tremi napadalci?
Če ima Srečko Katanec pri začetni postavi Slovenije kvečjemu eno dilemo - začeti s Kevinom Kamplom ali Valterjem Birso, se je Roy Hodgson v treh dneh treningov po dolgčasu v Dublinu soočal z več vprašanji in možnostmi. Prvo vprašanje je, s kakšnim sistemom zaigrati v Stožicah: s 4-4-2 in diamantom na sredini ali s 4-3-3. S prvim sistemom je dobil ključno uvodno tekmo za prevlado v skupini E, ko je na gostovanju pri Švici slavil z 2:0. Z drugo skušajo nadigrati na papirju slabše reprezentance in predvsem z napadalno igro obuditi sloves velike reprezentance in sodeč po prvih minutah je izbrana varianta s tremi napadalci.

Sterling na klop, dilema Lallana ali Milner
Prestopna saga in žvižgalni koncert v Dublinu proti Irski (0:0) ter selektorjeve kritike napovedujejo klop za Raheema Sterlinga, namesto njega bo po pričakovanjih zaigral razigrani Theo Walcott. Ob Rooneyju se za vlogo podpornega napadalca, ki bi se zlahka povlekel nazaj v sredino, borita Adam Lallana in James Milner. Na sredini bo Jack Wilshere zadržal vlogo osrednjega bolj defenzivnega vezista, na njegovih krilih sta predvidena Jordan Henderson desno in Fabian Delph levo.

Pred Hartom granitna obramba
V osrednji obrambi se gradi naveza Gary Cahill-Chris Smalling, medtem ko Hodgson vzbuja ostro konkurenco na bočnih položajih, kjer pa sta po zadnjih treningih v prednosti Nathaniel Clyne na desnem boku in Kieran Gibbs na levem boku obrambe, a tik za njima sta Phil Jones in Ryan Bertrand. Mesto prvega vratarja je seveda oddano Joeju Hartu, ki kot edini nima resnejše konkurence. Po polovici kvalifikacij ima Anglija razliko v golih 15:1, kot edini pa je Harta premagal kar soigralec Henderon na prvem soočenju s Slovenijo v Londonu, ko je bilo na koncu sicer 3:1 za Hodgsonove izbrance.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2016
SKUPINA E
Nedelja ob 18.00, Ljubljana - Stožice:
SLOVENIJA - ANGLIJA
Verjetni postavi:
Slovenija: Handanović; Brečko, Ilić, Cesar, Jokić; Mertelj, Kurtić; Iličić, Birsa/Kampl, Kirm; Novaković.
Anglija: Hart; Clyne, Smalling, Cahill, Gibbs/Bertrand; Henderson, Wilshere, Delph; Lallana/Milner, Rooney, Walcott.
Sodnik: Alberto Undiano Mallenco (ŠPA)

ESTONIJA - SAN MARINO
Ob 20.45:
LITVA - ŠVICA

                                   
Lestvica:                          
ANGLIJA            5  5 0 0 15:1 15
SLOVENIJA          5  3 0 2 10:4  9
ŠVICA              5  3 0 2 11:3  9
LITVA              5  2 0 3  3:11 6
ESTONIJA           5  1 1 3  1:5  4
SAN MARINO         5  0 1 4  0:17 1
                                   

Tako bi tekmecu lahko dali določene informacije o naših taktičnih zamislih. Tega pa ne bomo počeli.

Selektor Hodgson o tem, zakaj ne bo govoril o začetni postavi.
Hodgson ni želel več govoriti o najbolj kritiziranem članu reprezentance, 20-letnem Raheemu Sterlingu.
Angleži resno vzeli trening v Stožicah
Angleška navijaška invazija na Ljubljano
Zvezdniški Angleži že preizkusili Stožice
Rooney in druščina že v Sloveniji
Hart: Rooney je naš kapetan, vodja in talisman