Wayne Rooney že skoraj 13 let polni naslovnice nogometnih medijev po vsem svetu. V članski konkurenci je kot meteor zablestel 19. oktobra 2002, ko je pet dni pred svojim 17. rojstnim dnem s pravo bombo od daleč poskrbel za zmago Evertona nad Arsenalom z 2:1, s čimer je za nekaj časa postal najmlajši strelec v zgodovini Premier League. Foto: Reuters
Wayne Rooney že skoraj 13 let polni naslovnice nogometnih medijev po vsem svetu. V članski konkurenci je kot meteor zablestel 19. oktobra 2002, ko je pet dni pred svojim 17. rojstnim dnem s pravo bombo od daleč poskrbel za zmago Evertona nad Arsenalom z 2:1, s čimer je za nekaj časa postal najmlajši strelec v zgodovini Premier League. Foto: Reuters
Wayne Rooney in sir Bobby Charlton
Rooney z zlato čepico za stoti reprezentančni nastop pred novembrsko tekmo proti Sloveniji na Wembleyju. Ob njem sir Bobby Charlton. Foto: EPA
Rooney odločil tekmo v Stožicah

Mož, ki je odločil tekmo proti Sloveniji, namreč z 48 goli le še za zadetek zaostaja za vodilnim sirom Bobbyjem Charltonom na seznamu najboljših strelcev treh levov vseh časov. Glede na to, da še ni dopolnil niti 30 let, bo letvico v prihodnjih letih postavil zelo visoko.

Ni veliko manjkalo, da bi otrok Evertona še en mejnik v svoji karieri dosegel ravno na srečanju s slovensko reprezentanco. Novembra lani je na Wembleyju ob soočenju z varovanci Srečka Katanca stotič oblekel dres Anglije in ob tej priložnosti prejel zlato čepico, tokrat pa bi kaj lahko zadel tudi dvakrat in se že izenačil s Charltonom, saj je imel med tekmo kar nekaj lepih priložnosti. Zanimivo je, da tudi na lestvici strelcev Manchester Uniteda vodi Charlton z 249 zadetki, Rooney pa je tretji z 230.
Ekipa ima prednost pred rekordi
Napadalec iz Liverpoola, ki je lani v 13 nastopih za reprezentanco dosegel osem zadetkov, kar je njegov rekord v enem koledarskem letu, v letošnji sezoni na klubskem prizorišču ni bil tako dobro strelsko razpoložen. Na 37 tekmah je 14-krat zatresel mrežo, kar je najmanj, odkar od leta 2004 igra za rdeče vrage. Bolje mu je šlo v izbrani vrsti, kjer je od jeseni zadel osemkrat na desetih tekmah, s čimer je odločilno pripomogel k temu, da je Anglija prvič po letu 1991 sezono končala brez poraza.

"Ponosen sem, da le še za gol zaostajam za rekordom sira Bobbyja," je za Guardian povedal v nedeljo po tekmi. "To je nekaj, na kar bom ob koncu kariere izjemno ponosen. Prav tako moja družina. Vsekakor pa ima prednost pred rekordi želja pomagati ekipi. Rekord velja že 45 let, številni nogometaši so ga poskušali izboljšati. Seveda sem prepričan, da mi bo uspelo. Če bi bilo to moje zadnje leto igranja nogometa, bi bil bolj v skrbeh, tako pa nikakor nisem. Zgodilo se bo. Upam pa, da ne bo moj rekord znova zdržal 40 let, saj imamo tako veliko nadarjenih igralcev. Zelo lepo bi bilo, če bi komu kaj podobnega kot meni uspelo zelo hitro."

Moštveni duh še nikoli boljši
Morda bo Rooney Charltona ujel ali prehitel že 5. septembra. Priložnost bo sijajna, saj bo Anglija tisti dan gostovala v San Marinu. Pomlajena reprezentanca je poleg Slovaške edina, ki še ni oddala niti točke v kvalifikacijah za Euro 2016. Rooney pravi, da moštveni duh v ekipi treh levov v njegovem 12-letnem obdobju igranja za izbrano vrsto še nikoli ni bil boljši.

"Razlika je v tem, da je toliko mladih igralcev na kupu. Ko sem se sam prebijal v ospredje, sem bil bolj osamljen med starejšimi kolegi, tem fantom pa se je lažje prilagoditi, ker so vsi skupaj. Resnično prevzemajo glavno vlogo v slačilnici. Z Garyjem Cahillom sva morala zasesti sedež bolj v ozadju, toda izjemno je biti del te ekipe. Na klubskem področju je veliko rivalstva, toda takoj ko se srečamo na reprezentančnem zboru, pozabimo na to. Še vedno pa se učimo na igrišču in upajmo, da bomo še boljši."

Cesarjev udarec s komolcem ga ni zmedel
Rooney je s 105 tekmami za reprezentanco z naskokom njen najizkušenejši član. James Milner je za Anglijo do zdaj igral 54-krat, Joe Hart pa 52-krat.

“Wayne ima čudovito lastnost, da se je sposoben vklopiti v kakršno koli skupino ljudi. Še vedno je mlad in lahko navdušeno igra PlayStation, če je treba. V nedeljo je moral biti že malo jezen, ko ni izkoristil priložnosti, a je vztrajal in naredil dobro delo. Nekaj minut pred koncem je dobil udarec s komolcem v glavo (udaril ga je Boštjan Cesar, op. a.) in v preteklosti bi najbrž v takšnem primeru izgubil živce. Toda tokrat je pokazal samodisciplino in na koncu dosegel zmagoviti gol," je svojega varovanca, ki je sicer irskega rodu, pohvalil selektor Roy Hodgson.

Rooney odločil tekmo v Stožicah