Wayne Rooney je junija lani odločil tekmo med Slovenijo in Anglijo v Stožicah. Foto: Reuters
Wayne Rooney je junija lani odločil tekmo med Slovenijo in Anglijo v Stožicah. Foto: Reuters

46-letni Southgate, ki bo Anglijo vodil zaradi škandala Sama Allardycea, po katerem je ta moral oditi, je po pisanju Guardiana v četrtek po telefonu poklical nogometaša Manchester Uniteda in mu pojasnil, da računa na njegovo pomoč, čeprav je na zadnjih dveh tekmah za rdeče vrage proti Leicestru in Zorji Lugansk na igrišče vstopil šele v drugem polčasu s klopi. Imel naj bi tudi težave z manjšo poškodbo hrbta.
Southgate si tako ne bo privoščil, da bi prekrižal Rooneyja, ki v zadnjem času ne blesti, saj je za izbrano vrsto preveč pomemben kot vodja tako na igrišču kot zunaj njega. Kot je znano, je Rooney pred kratkim napovedal, da bo za reprezentanco igral le še do svetovnega prvenstva v Rusiji čez dve leti. Na lanski tekmi v Stožicah med Slovenijo in Anglijo je zatresel mrežo Samirja Handanovića v 86. minuti, ko je postavil končni izid 2:3.

V Angliji pričakujejo, da se bo na Southgatovem seznamu znašel tudi Rooneyjev klubski kolega Marcus Rashford, saj je poškodovan Harry Kane. 18-letni Rashford je na začetku meseca za mlado reprezentanco, ki jo je vodil Southgate, proti Norveški dosegel hat-trick.
Southgate dobro pozna igralce
"Z mojimi izkušnjami pri vodenju reprezentance do 21 let, pri čemer sem delal tudi z veliko igralci, ki so zdaj v članski ekipi, mislim, da imamo dobro osnovo za priprave na naslednje tekme. Vodenje Anglije bo velika odgovornost in velika čast zame. Zelo ponosen sem bil že, ko sem več kot 50-krat igral za svojo državo in nosil tudi kapetanski trak,"
je v pogovoru za spletno stran angleške nogometne zveze (FA) dejal Southgate.

Nekdanji reprezentant, ki je najbolj znan po zastreljani odločilni 11-metrovki v polfinalu Eura 1996 proti Nemčiji, bo do konca leta angleško reprezentanco vodil na štirih tekmah. Z uspešnim delom bo gotovo tudi kandidat, da to mesto zasede za dalj časa, čeprav je po junijskem evropskem prvenstvu po slovesu Roya Hodgsona zavrnil to možnost. Kot resna kandidata za novega selektorja se omenjata še trenerja Arsenala in Bournemoutha Arsene Wenger in Eddie Howe.

"Če bo nekega dne prišla taka ponudba in če bom ravno prost ... zakaj ne?" je na novinarski konferenci pred nedeljsko tekmo v Burnleyju dejal Wenger, ki pa ima do konca sezone pogodbo s topničarji in se od njih, kot kaže, ne namerava posloviti: "Moja prioriteta je dobro delo v klubu. Trenutno sem popolnoma osredotočen na to. Do konca sezone bom zanesljivo v Arsenalu."