Amir Ružnić (desno ob Mladenu Rudonji na tekmi Maribor - Glasgow Rangers) poudarja, da je agent vezni člen med igralcem in klubom, ki ob prestopu nogometašu ureja vse, velikokrat tudi išče stanovanje. Nogometaši imajo z njim sklenjene največ dveletne pogodbe. Pravilo je, da ob prestopu agentu pripade 10 odstotkov od igralčeve plače.
Amir Ružnić (desno ob Mladenu Rudonji na tekmi Maribor - Glasgow Rangers) poudarja, da je agent vezni člen med igralcem in klubom, ki ob prestopu nogometašu ureja vse, velikokrat tudi išče stanovanje. Nogometaši imajo z njim sklenjene največ dveletne pogodbe. Pravilo je, da ob prestopu agentu pripade 10 odstotkov od igralčeve plače. "Ko na tekmo pripeljem kakšnega oglednika, v večini primerov obvestim klub, igralca pa skoraj nikoli, ker lahko to negativno vpliva na njegovo predstavo," pravi. O manj prijetnih straneh svojega poklica pa: "Dva moja varovanca, ki sta igrala v italijanski prvi ligi, sta se psihično zlomila. Z enim se je to zgodilo že pred leti, z drugim pa bom moral to težavo rešiti zdaj, saj se ne želi več vrniti v svoj klub." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nogomet
V Sloveniji je po Ružnićevih besedah 24 ali 25 nogometnih agentov z licenco. Agent Fife lahko postane vsak. Ob prijavi mora plačati 420 evrov in poslati kratek življenjepis. Nato prejme povabilo na izpit, kjer mora za pozitivno oceno odgovoriti na 20 vprašanj iz športnega prava. Uredi si še zavarovanje in že lahko opravlja svoje delo. Foto: EPA
Dejan Trajkovski
Nogometaš Maribora Dejan Trajkovski je eden od tistih, ki bi jih Ružnić že kmalu lahko prodal v tujino. Poleg njega je kot trenutno enega najbolj vročih igralcev izpostavil še člana Interblocka Andraža Šporarja. Za oba že obstajajo konkretne ponudbe iz tujine. Tudi Koprčan Aljaž Struna bo po njegovem mnenju odšel v tujino, zanj se zanimata dva kluba iz dveh različnih držav. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Stožice
Ružnić pravi, da je tudi z Olimpijo v dobrih odnosih. Klub iz Ljubljane mu je bil kot otroku nekoč najbolj všeč, ko je igral še v jugoslovanski ligi. Ko je sklenil svojo epizodo v Pescari, je bil tudi konkretno v pogovorih za prestop v Olimpijo, a je nato odšel v Koper. Proti njej je sicer dosegel kar tri izmed svojih osmih zadetkov v prvi slovenski ligi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Anton Žlogar
Sokrajan Tonči Žlogar je bil tisti, ki je Ružniću odprl vrata na Cipru, kjer je začel svojo "menedžersko" pot. Kot nogometaš je igral na položaju levega bočnega branilca in lahko se pohvali, da je enkrat oblekel tudi dres slovenske reprezentance. In to na zgodovinski prvi tekmi Slovenije 3. junija 1992 proti Estoniji v Talinu, kjer je odigral en polčas. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

"To je moja največja slabost," o svojem strahu pravi Ružnić, ki je bil gost oddaje V sredo na Valu 202. Zaslovel je predlani, ko je v Palermo pomagal prodati štiri slovenske igralce - Josipa Iličića, Armina Bačinovića, Sinišo Anđelkovića in Jasmina Kurtića. Malo je manjkalo, pa bi po njihovi poti odšel tudi trener Maribora Darko Milanič.

Celoten pogovor z Amirjem Ružnićem lahko poslušate TUKAJ.

"Z Milaničem sva bila zelo blizu podpisu za Palermo, a se zadeva na koncu iz več razlogov ni izšla. Bil jim je všeč, toda imel je pogodbo z Mariborom," je v pogovoru z novinarjem Sandijem Škvarčem pojasnil Ružnić. Opisal je tudi zanimivo lastnost predsednika in lastnika sicilijanskega kluba Zamparinija. Mož, ki je zamenjal že nešteto trenerjev, redko spremlja tekme v živo, ampak si jih raje posname in si jih ogleda šele potem, ko že ve za izid. Preveč je impulziven in temperamenten.

"Odvisno je, s katero nogo vstane"
Ružnić se je z Zamparinijem spoznal prek nekdanjega športnega direktorja Palerma Walterja Sabatinija, ki zdaj to delo opravlja pri Romi.

"Od prvega trenutka je bila med nama neka kemija, kljub njegovi nepredvidljivosti sva vzpostavila zelo dober odnos. Je pa treba pazljivo delati z njim. Odvisno je, s katero nogo vstane. Cenim pa to, da kar misli, tudi pove. Je zelo neposreden in transparenten. Pri njem vedno veš, pri čem si," je o vročekrvnem furlanskem poslovnežu povedal Ružnić in dodal, da je dobesedno zaljubljen v Iličića: "Josip bo imel najbrž velike težave pri odhodu iz Palerma, saj je zelo navezan nanj in ga ima za svoje odkritje." Tudi sam se je s Kranjčanom dobro ujel tudi zasebno.

Od malih nog navijač Rome
39-letni Izolčan je med letoma 1991 in 2001 v prvi slovenski ligi igral za Izolo, Maribor, Primorje, Koper in Domžale, ob koncu devetdesetih let pa je dve leti preživel tudi pri italijanskem drugoligašu Pescari. Tam je zbral 22 nastopov. V Italijo se je odpravil iz Ajdovščine, pri njegovem prestopu mu je pomagal agent Tone Hrovatič.

"Imel sem zelo dobro sezono pri Primorju, nato pa sem dobil tudi finančno zelo zanimivo ponudbo, ki je nisem mogel zavrniti. Takrat se je bilo težko prebiti v italijansko drugo ligo, saj je lahko v vsakem klubu igral le en tujec, za ligo pa se je govorilo, da je šesta najmočnejša v Evropi,"
je o svojih izkušnjah v tujini razpredal Ružnić, ki je že od malih nog navijač Rome.

Z Allegrijem sta redno v stikih
Igranje v Italiji mu pri njegovem zdajšnjem delu gotovo pomaga, ni pa ključno. Navezal je veliko stikov, zelo dober prijatelj je ostal s trenerjem Milana Massimilianom Allegrijem, s katerim sta bila soigralca drugo sezono pri Pescari. Še vedno sta redno v stikih: "Je zelo preprost in spontan ter ne čuti nobenega pritiska. Zaradi vloge, ki jo zdaj opravlja, se ni nič spremenil."

V Milanu, resda v mlajših selekcijah, že ima enega svojega varovanca - Žana Benedičiča. Tesni stiki z Allegrijem mu gotovo lahko zgolj olajšajo delo, ali bo kdaj na San Siro želel prodati kakšno večjo "ribo". Športnega direktorja Milana Arieda Braido lahko pokliče v katerem koli trenutku.

Naslednji cilj: preboj v Španijo
Lani je bil tudi v Barceloni na sestanku s športnim direktorjem Andonijem Zubizarreto, in ravno španska liga je tista, s katero so povezani njegovi naslednji načrti: "Španska liga mi je najbolj všeč od vseh, želim se usmeriti tudi na to tržišče. Upam, da bom v naslednjih šestih mesecih ali letu kakšnega igralca prodal tudi tja."

Želi se naučiti tudi španskega jezika, vendar mu trenutno za to - tako kot za igranje nogometa - zmanjkuje časa. Večino časa namreč preživi na avtocesti in s telefonom v roki.

Žlogar odprl vrata
Potem ko po končani igralski karieri (zadnja leta je igral za domačo Izolo v drugi ligi) nekaj časa ni vedel, kaj natančno bi počel (trenerski posel ga ni nikoli privlačil), je kot agent začel delati pred šestimi leti na Cipru. Vrata mu je odprl sokrajan Tonči Žlogar, nato pa je na ta otok prodal še nekaj slovenskih nogometašev. V zadnjem času je to državo zapostavil, ker je tudi tam kriza in plače premajhne, da bi še zanimale igralce iz Slovenije.

Večje spoštovanje Italijanov
Prav tako se mu zdi malo verjetno, da bi kdo iz Italije prišel igrati v Slovenijo. Po zaslugi kar nekaj prestopov in zaradi izboljšane infrastrukture so sicer naši zahodni sosedi v zadnjih letih nekoliko spremenili mnenje o slovenskem nogometu: "Italijani so nas prej zelo podcenjevali in prav to, da zdaj prihajajo k nam z večjim spoštovanjem, mi je v največje zadovoljstvo."