Islandija je pripravila največje presenečenje na tem prvenstvu. Na prvih štirih tekmah so po dvakrat zmagali in remizirali. Foto: Reuters
Islandija je pripravila največje presenečenje na tem prvenstvu. Na prvih štirih tekmah so po dvakrat zmagali in remizirali. Foto: Reuters
Harry Kane
Angleški nogometaši so spet razočarali. Foto: Reuters

Prav vseh 23 angleških nogometašev namreč igra v angleškem prvenstvu, na drugi strani pa ni bilo niti enega vikinga, ki bi bil član islandskih klubov. Med prvenstvom v Franciji na portalu Športni SOS v rubriki Zadnja minuta odgovarjamo na vaša nogometna vprašanja, krajši prispevek je vsak večer objavljen tudi na TV Slovenija 2 ob 20.50 v okviru studijskega programa.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


781. Pri Islandiji igrajo vsi nogometaši v tujih ligah, pri Angliji pa vsi v domači ligi. Ti reprezentanci sta se med seboj pomerili v osmini finala evropskega prvenstva. Se je to že kdaj prej zgodilo?
Marko Turk

Na zadnji tekmi osmine finala evropskega prvenstva je bil položaj res nenavaden. Vsi Angleži si kruh res služijo v domači ligi, na drugi strani pri Islandcih ni niti enega takega nogometaša. Člani trenutne islandske reprezentance namreč igrajo v 11 različnih ligah (Švedska 7, Norveška 3, Wales, Danska, Nemčija in Italija po 2, Belgija, Rusija, Anglija, Švica in Francija po 1).

A to ni prvi tovrstni primer iz zgodovine evropskih prvenstev, saj smo nekaj takega že videli leta 1988, ko se je reprezentančna elita potila v Nemčiji. V angleški vlogi je bila Sovjetska zveza, vsi njeni reprezentantje so takrat igrali v domači ligi, islandska vloga pa je pripadla Irski. Njeni nogometaši so takrat igrali v angleških, škotskih in francoskih klubih. Tekma se je končala z 1:1, na koncu je Sovjetska zveza osvojila prvo mesto, Irci pa so bili tretji in so s tem končali tekmovanje. Skupina je bila res močna, saj je drugo mesto pripadlo Nizozemski, prav Nizozemska in Sovjetska zveza pa sta igrali v finalu, v katerem so tulipani slavili zmago z 2:0.

782. Katera reprezentanca je v zgodovini evropskih prvenstev največkrat igrala samo z igralci iz domače lige?
Tomaž P.

S tem se ponašajo tri reprezentance, ki so kar na petih turnirjih sodelovale izključno z nogometaši iz domače lige. To so:

- Italija (1968, 1980, 1988, 2000-2004),

- Sovjetska zveza (1960-1972, 1988),

- Španija (1980-1988, 1996-2000).