Samir Handanović uživa med kolegi in nasprotniki izjemen ugled, kar potrjuje drugi izbor za najboljšega vratarja Serie A v zadnjih treh letih. Foto: EPA
Samir Handanović uživa med kolegi in nasprotniki izjemen ugled, kar potrjuje drugi izbor za najboljšega vratarja Serie A v zadnjih treh letih. Foto: EPA
Andrea Pirlo (Juventus)
Kljub 34-letom je Andrea Pirlo še vedno najboljši nogometaš Apeninskega polotoka. Foto: EPA

Na slovesnosti italijanskega nogometnega sindikata AIC je nagrado za najboljšega vratarja prve italijanske lige prejel slovenski reprezentančni vratar Samir Handanović, ki nosi dres milanskega Interja. "Sarma" je bil drugič izbran v najboljšo enajsterico serie A, saj je bil v njej že leta 2011. V letošnjem glasovanju je prehitel Gigija Buffona (Juventus) in Federica Marcehttija (Lazio).

Edina svetla točka Interja
Priznanje Handanoviću izstopa ob tem, da je Inter lani po 13 sezonah ostal brez uvrstitve v evropska tekmovanja in je z 9. mestom dosegel najnižjo ligaško uvrstitev v 19 letih. "Sarma" je v sezoni 2012/13 na 35 prvenstvenih tekmah prejel 53 golov, devetkrat pa je ohranil mrežo nedotaknjeno. Letos gre Interju za spoznanje boljše in trenutno zaseda 5. mesto, a že kvalifikacije za Ligo prvakov "nerazzurrom" bežijo za 11 točk. Handanovićeva statistika je v letošnji sezoni še boljša, saj je na 20 tekmah Serie A prejel le 19 golov, ob tem pa osemkrat zaklenil vrata Interja.

V nedeljo derbi proti "avtobusu nagrad"
Ob prejemu nogometnega "oskarja" je Handanović že usmeril pogled proti velikemu italijanskemu derbiju Juventus - Inter, ki bo v nedeljo zvečer v Torinu. "Juve-Inter bo težka tekma. Dobro se moramo pripraviti, saj so danes igralci Juventusa prišli kar z avtobusom, ker so osvojili toliko nagrad," se je pošalil 29-letni Ljubljančan.

Pirlo znova najboljši nogometaš Italije
Prva zvezda nogometnega galavečera v Milanu je bil 34-letni veteran Andrea Pirlo. Motor prvaka Juventusa, ki je z "azzurri" leta 2006 osvojil naslov svetovnega prvaka, nastopil pa bo tudi na mundialu v Braziliji, je dejal, da mu nagrada veliko pomeni, ker prihaja od samih igralcev. Nekdanji nogometaš Brescie, milanskega Interja in Milana, ki si je zaradi nogometnih veščin prislužil vzdevek Mozart, je bil ob tem izbran tudi v najboljšo enajsterico sezone.

"Dejstvo, da so o nagradi odločali moji stanovski kolegi na igrišču, zame pomeni, da je nagrada še toliko bolj posebna in pomembna," je dejal Pirlo, ki je bil najboljši nogometaš italijanskega prvenstva serie A že lani.

Ekipa sezone 2012/13 Serie A:
Vratar: Samir Handanović (Slo/Inter)

Branilci: Christian Maggio (Ita/Napoli), Andrea Barzagli (Ita/Juventus), Giorgio Chiellini (Ita/Juventus), Mattia De Sciglio (Ita/Milan);

Vezisti: Arturo Vidal (Čil/Juventus), Andrea Pirlo (Ita/Juventus), Borja Valero (Špa/Fiorentina);

Napadalci: Edinson Cavani (Uru/Napoli/PSG), Antonio Di Natale (Udinese), Mario Balotelli (Ita/Milan);

Trener: Antonio Conte (Juventus).