Zoran Pavlović, nekdanji nogometaš Maribor, opozarja, da ima Viktoria Plzen hitre igralce, ki so zelo nevarni v protinapadih. Foto: www.nkmaribor.com/Drago Wernig
Zoran Pavlović, nekdanji nogometaš Maribor, opozarja, da ima Viktoria Plzen hitre igralce, ki so zelo nevarni v protinapadih. Foto: www.nkmaribor.com/Drago Wernig
Maribor
Če se bo vse sanjsko razpletlo, bi se lahko Maribor v sredo zvečer veselil izjemnega uspeha, uvrstitve v Lige prvakov. Če ne bo nadoknadil zaostanka s prve tekme, bo tako kot lani igral v Evropski ligi, kar je še vedno velik uspeh. Foto: Aleš Fevžer
Bojan Prašnikar
"Maribor ne more ničesar izgubiti. Ne preostane mu drugega kot hrabra igra. Kreniti mora na polno in pri tem ne sme dobiti gola," meni Bojan Prašnikar, ki je Maribor leta 1999 popeljal v Ligo prvakov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Viktoria optimistična pred povratnim dvobojem
Tavares in Čačić pred povratno tekmo proti Viktorii
Karić, Vugdalić in Bozgo so se spomnili preboja v LP

Razprodan Ljudski vrt pričakuje, da bo v sredo zvečer videl 90 peklenskih minut, po katerih bodo nogometna nebesa pripadla slovenskemu prvaku, ki bi tako po letu 1999 spet zaigral na najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Toda kljub veliki želji je treba priznati, da ima Viktoria Plzen v rokah boljše karte, saj je na prvi tekmi zmagala s 3:1. Kako naj igra Maribor, da izniči prednost s prve tekme, smo povprašali nekatere znane nogometne strokovnjake, med njimi tudi Bojana Prašnikarja, ki je pred 14 leti vijoličaste po zmagi nad Lyonom popeljal v Ligo prvakov.


Alfred Jermaniš: Zmaga z 2:0 je dosegljiva, vendar le v idilični tekmi, v kateri bi se vse izteklo po željah Maribora. Skratka, to bi morala biti perfektna tekma. Maribor jo je sposoben odigrati z dovoljenjem Čehov. Če bi hitro povedel z 1:0, bi ga izid ponesel, nasprotnik pa ne bi bil več tako samozavesten oziroma bi ga lahko začela grabiti panika. Viktoria Plzen ima aktiven izid, igrala bo preudarno in verjetno precej defenzivno.

Maribor bo moral napasti z vsemi silami. Lahko, da bo v igri samo en klasičen napadalec, a bodo morali v tem primeru vsi vezisti ogrožati gol. Če se spomnite, je tudi Apoel v 3. predkrogu v Ljudskem vrtu najprej igral z eno špico, šele na koncu z dvema oziroma tremi. Sicer pa se spominjam, ko sem leta 1997 v finalu ciprskega pokala proti Amonii v dresu Apoela slavil zmago z 2:0 v evforičnem vzdušju. Upam, da se bo nekaj takšnega zgodilo tudi v sredo v Mariboru.

Bojan Prašnikar: Maribor je na Češkem dosegel gol upanja, ki ga drži v igri, je pa res, da ni vajen loviti zaostanka. Vedno je bil v prednosti, zdaj bo drugače. Ta borba za izničenje dveh zadetkov bo nekaj posebnega. Hitro bo treba dati gol, potem se bo odprla možnost za uspeh, saj bo nasprotnika začelo stiskati, Maribor pa bi potrpežljivo čakal na drugi gol. Viktoria Plzen ima odlično izhodišče. So izkušena ekipa, zavedajo se, da se z enim golom lahko veliko spremeni. Nimajo razloga, da bi se odprli. Previdno bodo igrali in prežali na protinapade, kjer so veliki mojstri. Za Maribor zna biti to dokaj neugodno.

A v nogometu je vse mogoče. Maribor ne more ničesar izgubiti. Ne preostane mu drugega kot hrabra igra. Kreniti mora na polno in pri tem ne sme dobiti gola. Na prvi tekmi je Maribor igral obrambno. Niti Tavares ni bil povsem v konici, ampak je bil precej defentiven in hendikepiran v napadu. Škoda, ker Plzen ni bil tako čvrst, kot smo pričakovali. Po prvem golu so se Čehi postavili v defenzivno vlogo in čakali. Žal je imel Maribor precejšnje probleme proti postavljeni obrambi, ker je igral le z enim igralcem v konici napada.

Zoran Pavlović: Prvi predpogoj za uspeh bo izpolnjen: atmosfera bo sijajna. Igralci bodo tudi pravi, tako kot vedno na pomembnih tekmah. Upam, da bodo bolj zbrani v obrambi kot na prvi tekmi, saj so prepoceni dobili vsaj en gol. Prepričan sem, da bo imel Maribor vsaj dve ali tri priložnosti, tako kot proti vsaki močni ekipi v Ljudskem vrtu, potem pa bo vse odvisno od razpoloženja igralcev. Vsekakor je Maribor sposoben premagati Viktorio, mora pa biti pazljiv in pameten. Čehi bodo čakali na protinapade, Maribor pa ne sme prejeti zadetka, ker bo potem precej daleč od uspeha. Viktoria Plzen ima hitre igralce, ki so zelo nevarni v protinapadah.

Sašo Udovič: To bo velika borba. Maribor ima možnosti, potrebuje pa vrhunsko predstavo in ugoden splet okoliščin. V tem trenutku je vroč, samo hitro mora doseči gol in prav lahko, da bo potem cirkus. So dobro pripravljeni, vsa Slovenija bo z njimi. So odlično moštvo. Zaostanek 3:1 je videti povsem drugače, če na povratni tekmi hitro dosežeš gol. Če bo Viktoria igrala bunker, bo to voda na mlin Maribora, je pa res, da gre za trdno, kakovostno moštvo. Na prvi tekmi je bila boljša, zakaj ne bi bil v Ljudskem vrtu boljši Maribor?

LIGA PRVAKOV
4. PREDKROG (PRVAKI), povratne tekme
Torek ob 20.45:
AUSTRIA DUNAJ - DINAMO ZAGREB 2:0

BASEL - LUDOGOREC RAZGRAD 4:2

LEGIA VARŠAVA - STEAUA 1:1

Sreda ob 20.45:
MARIBOR - VIKTORIA PLZEN 1:3

CELTIC - ŠAHTAR KARAGANDI 0:2

NEPRVAKI

Torek ob 20.45:
ARSENAL - FENERBAHČE 3:0

PAOK SOLUN - SCHALKE 1:1

Sreda ob 18.00:
ZENIT - PACOS DE FERREIRA 4:1

Ob 20.45:
REAL SOCIEDAD - LYON 2:0

MILAN - PSV EINDHOVEN 1:1

V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.

Viktoria optimistična pred povratnim dvobojem
Tavares in Čačić pred povratno tekmo proti Viktorii
Karić, Vugdalić in Bozgo so se spomnili preboja v LP