Kapetan Fabian Delph je bil veliki junak drugega polfinala FA-pokala – Aston Vilo je popeljal v enajsti finale, prvega po 15 letih. Foto: Reuters
Kapetan Fabian Delph je bil veliki junak drugega polfinala FA-pokala – Aston Vilo je popeljal v enajsti finale, prvega po 15 letih. Foto: Reuters
Steven Gerrard (Liverpool)
Steven Gerrard se bo poslovil od Liverpoola brez lovorike. Ravno na dan nesojenega finala bo praznoval 35. rojstni dan. Foto: Reuters
Alexis Sanchez
Alexis Sanchez je bil dvakratni strelec na Wembleyju. Foto: EPA

Na dinamični tekmi v prazničnem vzdušju polnega Wembleyja je bolje začel Liverpool, ki je po lepi akciji v 30. minuti prišel do vodstva prek Philippa Coutinha, pri čemur mu je s spremembo smeri strela pomagal tudi nasprotni branilec Joers Okore, in Shay Given je bil brez moči.

Kapetan najprej podal, nato pa še zadel
A Aston Vila je odgovorila že čez šest minut, ko je Fabian Delph najprej odigral dvojno podajo, nato pa poslal ostro podajo do Christiana Bentekeja, ki je potrdil izjemno strelsko formo z izenačenjem na 1:1. Odločilni gol je padel v 54. minuti po najlepši akciji tekme. Jack Grealish je zgradil akcijo, Benteke pa je s peto zaposlil kapetana Delpha, ki je naprej iz igre vrgel Dejana Lovrena, nato pa še matiral Simona Mignoleta.

Sodniki neupravičeno razveljavili izenačenje Balotellija
V nadaljevanju je Liverpool silovito pritiskal za izenačenje, da bi tako izsilil podaljšek. Drama je vrhunec dosegla v 86. in 87. minuti. Najprej je kapetan Liverpoola Steven Gerrard po kotu ustrelil z glavo in že premagal Givna, a je na golovi črti z glavo izenačenje preprečil Kieran Richardson. V naslednjem napadu je Mario Balotelli končno zadel, a je stranski sodnik nemudoma singaliziral prepovedani položaj in gol za 2:2 je bil razveljavljen. A počasni posnetek je razkril sodniško napako.

Sanchez v podaljšku priigral finale topničarjem
Nogometaši Arsenala so v prvem sobotnem polfinalu FA-pokala na Wembleyju po podaljšku premagali drugoligaša Reading z 2:1. Oba gola topničarjev je dosegel Alexis Sanchez. Čilenec je odločilni zadetek prispeval v 105. minuti, ko je veliko napako storil vratar Adam Federici, ki mu je žoga po Sanchezovem prodoru na levi strani in strelu spolzela skozi roke.
Sanchez je branilce lovorike prvič v vodstvo popeljal v 39. minuti iz bližine po podaji Mesuta Özila, izenačil pa je Garath McCleary v 54. minuti z volejem po predložku Pavla Pogrebnjaka na daljšo vratnico. Sodnik Martin Atkinson je zadetek priznal s pomočjo gol-tehnologije, saj je vratar Wojciech Szczesny žogo ustavil malo za golovo črto.

Londončani so bili boljši na začetku tekme, nato pa se je Reading dobro upiral in bi lahko pri izidu 1:1 imel na voljo tudi 11-metrovko, a se Atkinson po igranju Mathieuja Debuchyja z roko v kazenskem prostoru zanjo ni odločil. Nekaj minut pred koncem rednega dela je Arsenalov Aaron Ramsey zadel vratnico.

Pokal FA, polfinale, Wembley:
Reading - ARSENAL 1:2 (0:1) - po podaljšku
84.081; McCleary 54.; Sanchez 39., 105.
Jure Travner (Reading) je poškodovan.

ASTON VILA - Liverpool 2:1 (1:1)
85.416; Benteke 36., Delph 54.; Coutinho 30.

Finale bo 30. maja prav tako na stadionu Wembley v Londonu.