Roberto Di Matteo, ki je leta 2012 popeljal Chelsea do prvega naslova prvakov Evrope, bo zdaj reševal visoke cilje Schalkeja. Foto: EPA
Roberto Di Matteo, ki je leta 2012 popeljal Chelsea do prvega naslova prvakov Evrope, bo zdaj reševal visoke cilje Schalkeja. Foto: EPA
Jens Keller
"Knapi" so pod Jensom Kellerjem močno nihali: majhne tekme so izgubljali ali pa tako kot z Mariborom remizirali, medtem ko so pa blesteli na velikih tekmah: remi z Bayernom in Chelseajem ter zmaga na porurskem derbiju z Borrusio (D). Foto: EPA

Sobotni poraz v Hoffenheimu (1:2) je bil kaplja čez rob, saj Schalke po 7. krogih Bundeslige na lestvici zaseda šele 11. mesto, hkrati pa v Ligi prvakov še ni zmagal, pri čemer je domači remi proti Mariboru pošteno šokiral navijače in javnost.

Nazadnje popeljal Chelsea na vrh Evrope
Po prvih govoricah in novicah v nemških medijih, da je Jens Keller odpuščen, je Schalke pohitel in uradno potrdil strokovno menjavo in pri tem že predstavil naslednika - to je Roberto Di Matteo. Švicarsko-italijanski nogometaš, ki je v igralski karieri blestel v dresu Lazia in Chelseaja se tako po dveh letih končno vrača kot trener. Ker v tem času ni prevzel nobenega kluba, je tudi prejel vseh 15 milijonov evrov, kot je znašala višina dvoletne pogodbe z Londončani, ki jo je podpisal po evropskem slavju.

Leta 2012 je vsega osem mesecev vodil Chelsea in z njim osvojil FA-pokal in seveda Ligo prvakov. Vendar ga tudi prvi evropski klubski naslov za modre Londončane ni ubranil pred izgubo službo, kar so navijači in strokovna javnost na Otoku sprejeli z zgražanjem. Priložnost, da Romanu Abramoviču dokaže svoje znanje bo dobil 25. novembra, ko se bo na AufSchalke Areni pomeril s Chelseajem, ki sicer vodi v Skupini G.

V Schaffhausnu rojeni Di Matteo, ki je za Italijo odigral 34 tekem, je postal tretji italijanski trener v nemški Bundesligi, ki pa v nasprotju z Neviom Scalo in legendarnim Giovannijem Trapatonijem govori tekoče nemško že od malih nog.

O evropski usodi decembra v Mariboru
44-letni Di Matteo bo moral čim bolje izkoristiti reprezentančni premor za prepotrebne spremembe, kot trener Schalkeja pa bo debitiral na domačem stadionu naslednji soboto proti Herthi iz Berlina. V Ligi prvakov ga v izredno izenačeni skupini G čaka težko delo, bržkone pa bo o evropski usodi odločal prav zadnji krog, ko bo Schalke 10. decembra gostoval v Mariboru.