Aleksander Šeliga je z lepo parado preprečil zadetek Agimu Ibraimiju. Edina napaka vratarja Olimpije je bila usodna. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksander Šeliga je z lepo parado preprečil zadetek Agimu Ibraimiju. Edina napaka vratarja Olimpije je bila usodna. Foto: www.alesfevzer.com
Andraž Šporar
Andraž Šporar je že v 9. minuti obležal na zelenici. Brez najboljšega napadalca je bila Olimpija v izgubljenem položaju. Foto: www.alesfevzer.com
Zlatko Zahovič in Mile Ačimović
Zlatko Zahovič se je v Stožicah znova precej bolj sladko smejal. Mile Ačimović se zaveda, da ga čaka še dolga pot. Foto: www.alesfevzer.com
Ezekiel Henty
Hitri in spretni Nigerijec Ezekiel Henty je bil ena izmed redkih svetlih točk pri Olimpiji. Foto: www.alesfevzer.com
Ndiaye mariborski junak v Stožicah
Zadetek Ndiayeja za zmago Maribora

Ljubljančani so šok doživeli že v 9. minuti, ko je z zelenice odšepal Andraž Šporar. Brez najboljšega napadalca so bili pred vrati Maribora popolnoma nenevarni. Jasmin Handanović je bil v drugem polčasu brez dela in vijoličasti so se zasluženo veselili zmage (0:1).
Ačimović: Brez Šporarja Olimpija ne more igrati
"Začeli smo malo bojazljivo, nato pa se je poškodoval Šporar. Videlo se je, koliko nam on pomeni. Brez njega Olimpija v tem trenutku ne more igrati," je pojasnil 38-letni Ačimović, ki se zaveda, da je Maribor na precej višji ravni: "Mariborska ekipa je že dolgo skupaj. Vsi so uigrani, veliko takih derbijev so že odigrali. To je velika prednost. Zelo veliko bo še treba narediti, da bomo na ravni organizacije kluba, ki jo ima Maribor. Mi imamo pet novih igralcev, tudi poleti se je ekipa precej spremenila. V slovenskem prostoru je zelo težko zadržati igralce tri ali štiri leta skupaj, saj vsi klubi živimo od prodaje igralcev. Upam, da bomo mlade fante zadržali za naslednjo sezono."
Dogovora z navijači še ni
V Stožicah so odmevale le pesmi gostujočih navijačev. Green Dragonsi zaradi spora s predsednikom Izetom Rastoderjem ne obiskujejo domačih srečanj. "Z navijači sem se že štirikrat ali petkrat pogovarjal. Rešitev ni lahka, stvar je zelo kompleksna," je poudaril Ačimović.
Šeliga ni iskal izgovorov
Vratar Šeliga se je izkazal v prvem polčasu pri poskusu Luke Zahovića, tik pred koncem tekme je odbil še strel Agima Ibraimija, a vseeno je naredil veliko napako v 41. minuti, ko je nespretno izbil žogo po kotu, Welle N'diaye pa jo je z bližine pospravil v mrežo.
"Po kotu sem želel žogo boksati iz kazenskega prostora, a je bila mokra in spolzela je po moji rokavici, končala je v golu. Krivdo moram prevzeti nase. Tu ni veliko za filozofirati. Odločilni so bili tudi drugi trenutki, predvsem poškodba Šporarja. Nismo si priigrali velikih priložnosti, igrali pa smo na domačem igrišču. Če bomo hoteli na naslednjih tekmah zmagovati, bomo morali vsi prikazati precej več. Maribor je zelo izkušena ekipa, točno so vedeli, kaj hočejo, in to so tudi dobili," je razlagal 33-letni čuvaj mreže.
Cilj ostaja tretje mesto
"Izgubili smo proti ekipi, ki je jeseni igrala v Ligi prvakov. V evropska tekmovanja se vsekakor lahko prebijemo, treba bo premagati neposredne tekmece v boju za tretje mesto. Mi ne smemo gledati Maribora, naš cilj sta tretje mesto in preboj v Evropo. Glave moramo dvigniti gor, čaka nas težka tekma proti Rudarju," je še dodal Šeliga, ki je bil zadovoljen tudi z vzdušjem v Stožicah: "Zbralo se je 6.500 gledalcev, kar je zelo lepa številka za Ljubljano. Škoda le, da ni bilo Green Dragonsov, tistih pravih navijačev, ki bi poskrbeli za športno vzdušje. Praznine za vrati sem že navajen s prejšnjih domačih tekem."
Matić: Vlak za naslov je odpeljal
Tudi Darijan Matić se je dobro kosal z vijoličastimi, le impulzov v napad mu ni uspelo poslati. "Od tega derbija smo zares veliko pričakovali. Želeli smo si priključka k vrhu lestvice. Ključni trenutek je bila vsekakor poškodba Šporarja. Psihološko je to zelo negativno vplivalo na ekipo. Tudi iz taktičnega smisla ni bilo dobro, saj lahko Šporar s šprintom naredi velike težave branilcem Maribora. Enakovredne zamenjave zanj preprosto nimamo. Ob polčasu je trener naredil menjave, a takrat smo že zaostajali. V drugem delu smo imeli preveč netočnih podaj. Morda bi lahko tudi Šuler dobil rdeči karton, ko mu je ušel Henty. Na takih tekmah ni veliko priložnosti in odločajo malenkosti," je povedal 31-letni vezist.
Olimpija je na zdaj na četrtem mestu in čaka jo še ogorčen boj za prva tri mesta, ki vodijo v evropska tekmovanja, iz pokala je izpadla že jeseni. "Vlak za naslov je zdaj odpeljal, saj ima Maribor devet točk prednosti. Imajo odlično ekipo, ki zna zadržati ta naskok. Mislim, da bodo morali tudi vijoličasti izboljšati igro, saj na vsaki tekmi na tak način ne bodo prišli do treh točk," je še dodal Matić.
Karapetrović priznal, da je zgrešil z Žinkom
Trener Darko Karapetrović je bil zelo nervozen ob stranski črti. Četrti sodnik Uroš Bensa ga je moral večkrat miriti. V začetno enajsterico je malce presenetljivo uvrstil Luko Žinka. "Na treningih je kazal odlično pripravljenost, verjetno pa je moja napaka, da sem ga uvrstil v igro. Ni pokazal dovolj kvalitete, zato sem ga ob odmoru zamenjal."

"Cime": Olimpije potrebuje čas, da bo lahko konkurenčna Mariboru
Veliko izkušenj z derbiji ima Sebastjan Cimirotić, ki zdaj dela z mlajšimi kategorijami pri zeleno-belih. "Znova smo videli, da je to edini pravi derbi v Sloveniji, fantje znajo igrati zelo dober nogomet. Upal sem, da se bo zbralo še več gledalcev. Ko ti ne gre, bi igralci potrebovali Green Dragonse, čeprav so tudi drugi gledalci dobro navijali. Upal sem, da bo Olimpija izenačila ob koncu tekme. Maribor je gradil to zgodbo kar precej let, Olimpija pa potrebuje čas. Prepričan sem, da je lahko konkurenčna Mariboru," je srečanje ocenil 40-letni "Cime", ki ga je navdušil predvsem hitri Nigerijec Ezekiel Henty.

Ndiaye mariborski junak v Stožicah
Zadetek Ndiayeja za zmago Maribora