Zastava, ki je bila povod za incident. Foto: Reuters
Zastava, ki je bila povod za incident. Foto: Reuters
Na tribunah se je znašel tudi sod. Foto: Reuters
Albanski nogometaši so se počutili ogrožene in se niso več hoteli vrniti na zelenico. Foto: Reuters

Predsednik Uefe Platini je "globoko užaloščen" po incidentu, ki ga je sprožil kvadrokopter, ki je nad zelenico priletel z zastavo velike Albanije. "Nogomet je namenjen združevanju ljudi in ta igra se ne sme mešati s politiko. Prizori, ki smo jim bili priča v Beogradu, nimajo opravičila," je povedal Platini. Ogorčen je bil tudi predsednik Fife Blatter: "Nogomet se nikoli ne sme uporabljati za politična sporočila. Močno obsojam dogodke, ki so se zgodili v Beogradu."

Uefa je sporočila, da bo incidente in dogajanje na prekinjeni in odpovedani tekmi Srbija - Albanija v Beogradu obravnavala 23. oktobra. Preiskavo bodo opravile disciplinska komisija Uefe ter njeni komisiji za nadzor in etiko.

Srbom grozijo tekme pred praznimi tribunami
Kakšne bodo kazni? Srbiji grozi igranje domačih tekem pred praznimi tribunami ali celo v tujini, nekateri omenjajo celo izključitev. Obe zvezi bosta zagotovo dobili visoko denarno kazen.

Palmeri: Tekma bo verjetno registrirana z 0:3

Priznani italijanski nogometni novinar Tancredi Palmeri meni, da bo tekma registrirana z izidom 3:0 za Albanijo. "Kot smo videli, so navijači vdrli na igrišče in tukaj so stvari jasne. Verjetno bo tekma registrirana s 3:0 za Albanijo."

Bremeni iz Genove in Kruševca
Uefa bo preučila dokaze v prihodnjih sedmih dneh. Oteževalne okoliščine za Srbijo so neredi na tekmi v Genovi leta 2010, ko je bila tekma prav tako prekinjena in registrirana s 3:0 za Italijo, ter rasistični izpadi na tekmi mladih reprezentanc Srbije in Anglije v Kruševcu dve leti pozneje.

Zunanji minister Srbije: Vse je bilo skrbno pripravljeno
Srbski minister za zunanje zadeve Ivica Dačić je povedal, da gre za skrbno pripravljeno politično provokacijo. "To se ni še nikoli zgodilo, na kateri koli nogometni tekmi. Vse je bilo skrbno pripravljeno. Za mene je osnovno vprašanje, kako se bo odzvala Uefa. Če bi nekdo razvil zastavo velike Srbije v Tirani, bi bilo to že na dnevnem redu varnostnega sveta Združenih narodov," je povedal Dačić, za katerega je najspornejše, da je kvadrokopter upravljal brat predsednika albanske vlade Olsi Rama, ki je sedel v častni loži.

Rama trdi, da ni upravljal kvadrokopterja
Rama, ki so ga policisti najprej zadržali, potem pa izpustili, je iz Tirane sporočil, da ga policisti niso aretirali. Trdi, da se mu je srbska policija celo opravičila, ker je bil predmet preiskave. Rama je prav tako povedal, da ni upravljal kvadrokopterja.

"Šverceri" se hvalijo s "podvigom"

Medtem se je oglasila tudi albanska skupina "Šverceri" iz Skopja, ki se je "pohvalila", da je organizirala akcijo in svojo zgodbo podkrepila s fotografijami, a avtentičnost še ni potrjena. Prav tako krožijo govorice, da je bilo pripravljenih več kvadrokopterjev.

Kaj če bi bilo na kvadrokopterju razstrelivo?

Številni se sprašujejo, kaj bi bilo, če bi bilo na kvadrokopterju razstrelivo, in postavljajo pod vprašaj varovanje prav v času, ko je v Srbiji ruski predsednik Vladimir Putin.

Incident povečal politično napetost
Incident povečal politično napetost