Veselje nogometašev Barcelone, ki so se utrdili na prvem mestu španske lige. Foto: Reuters
Veselje nogometašev Barcelone, ki so se utrdili na prvem mestu španske lige. Foto: Reuters
Luis suarez
El Pistolero Luis Suarez je na Bernabeuu udaril dvakrat. Foto: Reuters
Lionel Messi, Andres Iniesta
Veselje Andresa Inieste, ki je po zadetku stekel v objem Lea Messija, ki se je tedaj ogreval za vstop v igro. Foto: Reuters
Luis suarez, Sergio Ramos
Obramba Reala je imela veliko dela z Barcinimi napadalci. Foto: Reuters
Gareth Bale, Cristiano Ronaldo
Pri Realu sta razočarala tudi najdražja nogometaša na svetu Gareth Bale in Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters

Težko pričakovani dvoboj velikih tekmecev, ki sta zadnja evropska prvaka, se je končal z eno največjih zmag Barcelone na el clasicih na Bernabeuu. Kot je dejal Luis Enrique, je zmaga v gosteh v takem slogu zgodovinska: "Bili smo boljši in res si zaslužimo to zmago. Vsestransko gledano je bila to odlična predstava. Nisem navdušen le nad zmago, ampak tudi nad načinom, kako smo jo dosegli. Nedvomno bo ostala v lepem spominu vsem navijačem Barce. Nepozabno, ta zmaga je zgodovinska. Do konca sezone je še dolgo, a zmagati v Madridu je nekaj posebnega in velika spodbuda za naprej."

Lucho, ki je Barco vodil na tretjem el clasicu, je drugič s katalonsko zasedbo ugnal Real, a prvič v gosteh. Tudi Real je imel nekaj zrelih priložnosti, toda v gostujočih vratih je bil razpoložen Claudio Bravo. Barcelona je tekmo začela s štirimi vezisti, saj je Lionel Messi, ki se je vrnil po poškodbi, začel na klopi. V prvem polčasu so nogometaši v modro-rdeči opravi zagospodarili na sredini terena, v napadu pa prek učinkovitih Luisa Suareza in Neymarja dvakrat zadeli.

Iniesta: To je bila popolna tekma
"Priigrali smo si veliko priložnosti. Bili smo učinkoviti tako v napadu kot tudi v obrambi. V prvem polčasu smo bili odlični. Bili smo superiorni na sredini. Zavedali smo se, da bo v drugem delu težje, a smo še naprej želeli imeti nadzor nad potekom tekme," je povedal Luis Enrique, ki je prebudil Sergia Roberta. Katalonec je podal pri dveh zadetkih in znova dokazal, da je potreboval le pravo priložnost. Tokrat je sprva igral celo na krilu, dokazal se je že v vseh vlogah na sredini in celo na desnem boku.

Ob mirnem in zanesljivem Sergiu Busqeutsu pa gre največ zaslug za izvrstno predstavo na sredini terena Andresu Iniestu. Kapetan Barce je igral kot v najboljših časih, ko je blestel v navezi s Xavijem. Iniesta je z domiselnimi podajami zaposloval soigralce, preigraval domače nogometaše, piko na i pa postavil s sijajnim golom, ko je zadel za 3:0. Ko je zapustil zelenico, so mu celo navijači Reala namenili aplavz. Vendarle je Iniesta morda celo najbolj priljubljen nogometaš v Španiji. "Mislim, da smo v vseh pogledih odigrali popolno tekmo. Bili smo učinkoviti, iskali smo prostega igralca in nadzirali potek. Pred tekmo sem dejal, da moramo igrati na svoj način, in mislim, da nam je uspelo. Nismo dopustili veliko priložnosti. Ponosni smo na vse, kar nam je uspelo," je po tekmi dejal "Don Andres".

Take zmage so nekaj posebnega
Izvrstno strelsko formo je v navezi z Neymarjem, ki je dosegel drugi gol, potrdil dvakratni strelec Luis Suarez. Urugvajec je zamudil še nekaj lepih priložnosti, a po lepi podaji Sergia Roberta je z lepim strelom z zunanjim delom prav on načel madridsko mrežo, s četrtim golom pa zabil zadnji žebelj v domačo krsto: "Navdušeni smo. Občutki na takih tekmah so nekaj posebnega in zmage štejejo še več. Res smo vsi izjemno veseli. Zdaj imamo proti neposrednemu tekmecu šest točk naskoka. Zavedamo se, da delo ni opravljeno. Presrečni smo, da se je vrnil Messi. Ko je bil poškodovan, smo dali vse od sebe, da rezultat ne bi trpel. Ne moremo verjeti, kako uspešni smo kljub vsemu bili v novembru."

Malokdo je pričakoval tako enostranski dvoboj. Govorilo se je o izenačenem dvoboju, kjer naj bi zaradi domačega terena imel nekaj prednosti Real. A gostitelji so zapravili vse priložnosti, ki so si jih pripravili, obenem pa naredili ogromno napak tako v vezni vrsti kot tudi v obrambi, kar so Katalonci znali kaznovati. "Zdaj se je izkazalo, da prva postava ni bila prava. Igralci, ki so začeli, so dovolj kakovostni, da bi morali odigrati dobro. Vsi smo odgovorni za ta poraz," je ob očitkih glede izbora začetne enajsterice dejal Rafa Benitez.

"Vse napake so nas drago stale"
Poraz in nova bleda predstava sta močno zamajala njegov stolček: "Boli, ko izgubiš na tak način proti Barceloni. Zdaj bo ključen odziv. Moramo ostati prava ekipa, trdo delati, napredovati in misliti na naslednje tekme. Moramo osvajati točke, če želimo ostati v boju za naslov." Njegovim predhodnikom v vlogi glavnega trenerja je uspelo premagati Barcelono, a ne na način, s kakršnim se je srečanja lotil Benitez. Odigral je preveč odprto in napadalno. Želel je Barci odvzeti posest, a ga je to drago stalo.

"Želeli smo napadati, pritiskati in dobiti posest že na njihovi polovici. Nekajkrat nam je načrt uspel, večkrat pa ne, kar nas je drago stalo. Igrali smo proti izvrstni ekipi. Naredili smo napake, ki so jih gostje kaznovali. Priložnost Marcela na začetku drugega polčasa je bila ključna. Če bi takrat zadeli, bi šla tekma lahko v povsem drugo smer. Na začetku drugega dela smo pokazali pravi obraz, a nam ni uspelo dati gola," je po prvem el clasicu v vlogi glavnega trenerja dodal Benitez.

Opravičilo navijačem
Za slabo predstavo se je domači kapetan Sergio Ramos opravičil navijačem: "Ni kaj reči, moramo prositi navijače, da nam odpustijo to slabo predstavo. Naša igra ni bila vredna tega grba. Take stvari se zgodijo in upamo, da bomo lahko to čim prej pozabili. S to bolečino bo prišla priložnost, da se bomo čez nekaj mesecev oddolžili za poraz in prišli do igre, kakršne si želimo."

Podobno je storil tudi Marcelo, ki je na začetku drugega polčasa zamudil veliko priložnost, a ob koncu prvega dela preprečil zadetek, po katerem bi Barca povedla s 3:0, potem ko je izbil žogo s črte po strelu Luisa Suareza: "Seveda rezultat boli, še posebej, ker smo igrali doma. Želja je bila velika, a žal nam ni uspelo odigrati dobre tekme. Bilo je težko, saj nismo igrali, kot smo si zamislili. Želeli smo imeti nadzor nad posestjo. Barcina igra temelji na tem, zato smo želeli imeti žogo, a to je težko. Ko loviš žogo, se hitro utrudiš. Želeli smo napadati, a nam ni uspelo. Moramo se pobrati po tem porazu, se naučiti iz napak in iti naprej. Moramo se opravičiti navijačem. Še naprej se bomo borili za njih."