Kapetan Coke je znova dvignil prestižni pokal. Foto: Reuters
Kapetan Coke je znova dvignil prestižni pokal. Foto: Reuters
Coke
Coke je kronal veliko premoč Seville v drugem polčasu. Foto: Reuters
Daniel Sturridge
Daniel Sturridge je velemojstrsko zavrtinčil žogo v mrežo. Foto: Reuters
Kevin Gameiro
Kevin Gameiro je izenačil že v 16. sekundi drugega polčasa. Foto: Reuters
Jürgen Klopp
Jürgen Klopp je preporodil Liverpool, na prvo lovoriko pa bo moral še počakati. Srebrnih odličij se je v zbirki najbolj priljubljenega trenerja v Nemčiji nabralo kar malce preveč. Foto: Reuters
Vzdušje na St. Jakob Parku je bilo izjemno že ob prihodu obeh ekip na zelenico. Foto: Reuters
Jose Castro Carmona
Predsednik Seville Jose Castro Carmona se je že kar navadil dvigovanja pokalov. Foto: Reuters

Varovanci Unaija Emeryja so predlani v finalu v Torinu po 11-metrovkah boljši od Benfice, v vratih katere je stal Jan Oblak. Lani so v Varšavi s 3:2 premagali Dnipro Dnipropetrovsk. To je že njihova peta zmaga v Evropski ligi v zadnjem desetletju (Pokal Uefa je Sevilla osvojila leta 2006 in 2007).
Znova do vstopnice za Ligo prvakov
Andaluzijci so prva ekipa po Bayernu (Liga prvakov 1974-76), ki je trikrat zapored osvojila evropski pokal. Z novo zmago so si zagotovili nastopanje v Ligi prvakov, kar je Uefa uvedla lani. V španskem prvenstvu so v letošnji sezoni zasedli sedmo mesto.


Boljši začetek Liverpoola

Sevilla je imela na začetku srečanja jalovo pobudo, Liverpool pa je bil precej bolj nevaren. V 11. minuti je po podaji Nathaniela Clyna do strela z glavo prišel Daniel Strurridge, pred golovo črto je posredoval Daniel Carrico.
Redsi so bili na krilih glasnih navijačev precej bolj konkretni. V 13. minuti je Roberto Firmino v kazenskem prostoru zadel Carrica v roko, sodnik Jonas Eriksson pa ni pokazal na belo točko. Zelo sporna odločitev švedskega delivca pravice.
Izjemen strel Sturridga
Najlepšo priložnost za Sevillo v prvem polčasu je imel Kevin Gameiro, ki je v 32. minuti po podaji Stevena N'Zonzija s škarjicami meril mimo vrat. Tri minute zatem je Philippe Coutinho na roba kazenskega prostora zaposlil Sturridga, ki je imel dovolj časa, da si je žogo naravnal na levico in jo z zunanjim delom nogometnega čevlja velemojstrsko zavrtinčil v malo mrežico.
Gol Lovrena upravičeno razveljavljen
Šest minut pred koncem je James Milner podal do Dejana Lovrena, ki je z glavo zatresel mrežo, a je bil pred vrati Sturridge v prepovedanem položaju. Oviral je vratarja Davida Sorio in sodnik Eriksson je upravičeno razveljavil zadetek.

Gameiro izenačil v prvi akciji drugega polčasa
Sevilla je začela drugi polčas sanjsko. Takoj po izvajanju sredine je Vitolo podal do branilca Mariana Ferreire, ki je na desni strani poslal žogo med nogama Koloja Toureja in prodrl v kazenski prostor, podal je pred vrata, kjer je Gameiro le še podstavil levico za 1:1.

Mignolet reševal redse
Redsi so bili šokirani. V 48. minuti je Ever Banega poslal žogo v prazen prostor, Gameiro je krenil sam proti vratom, v zadnjem trenutku pa mu je žogo izbil Kolo Toure. Andaluzijci so bili iz minute v minuto bolj nevarni. Po uri igre je Simon Mignolet z izjemno parado preprečil vodstvo Seville, potem ko je Gameiro popolnoma neoviran z bližine meril z levico po lepi podaji N'Zonzija z glavo.

Coke z dvema goloma kronal veliko premoč Seville
V 64. minuti je Sevilla zasluženo povedla po lepem kombiniranju. Vitolo je sijajno našel Cokeja, ki je možno streljal z desnico s 17 metrov in Mignolet je bil nemočen. Redsi so bili nemočni, v 70. minuti je po veliki napaki obrambe Liverpoola žoga prišla do Cokeja, ki je z desne strani povišal na 1:3.
Finalne tekme postajajo nočna mora Kloppa
Jürgen Klopp
je skušal prebuditi svoje izbrance. Vstopili Divock Origi, Joe Allen in Christian Benteke, a to ni pomagalo. Sevilla je zanesljivo zadržala prednost do konca srečanja.
Klopp je izgubil še peto zaporedno finalno tekmo. Z dortmundsko Borussio je klonil v finalu Lige prvakov leta 2013 na Wembleyju, lani in predlani pa so črno-rumeni izgubili finalno tekmo nemškega pokala v Berlinu. Z Liverpoolom je pred dvema mesecema in pol kultni strateg izgubil tudi finale ligaškega pokala proti Manchester Cityju po streljanju enajstmetrovk.

Gameiro: Ni nas zajela panika po zaostanku
"Vso sezono smo veliko pretrpeli. Ko smo bili v zaostanku in je vse skupaj izgledalo precej izgubljeno, smo prikazali karakter in prišli do preobrata," je bil nasmejan kapetan Coke.

Gameiro je dodal: "Ni nas zajela panika po zaostanku. Trener nam je povedal, da bo naš trenutek prišel. Zelo nam je pomagal hiter gol na začetku drugega polčasa. Res smo veseli tretje zaporedne lovorike."

Milner: Drugega polčasa sploh nikoli nismo začeli
"Moram priznati, da naš proces napredovanja še ni končan. To je veliko razočaranje, zelo sem potrt. Take izkušnje nas lahko naredijo še močnejše. Ko je Sevilla izenačila, smo popolnoma izgubili samozavest. Igralci niso več verjeli, da lahko z našim sistemom igre zmagamo," je pojasnil Klopp.

"To je za nas dvojni udarec, saj v naslednji sezoni ne bomo nastopali v evropskih tekmovanjih. Nismo dokončali posla, saj smo se prebili v dve finalni tekmi, a obe izgubili. Drugega polčasa sploh nikoli nismo začeli. Vse smo se dogovorili med odmorom, potem pa pridemo na igrišče, takoj prejmemo zadetek in do konca tekme se nismo več pobrali," je bil jezen kapetan James Milner.

Finale, Basel:
Liverpool - SEVILLA 1:3 (1:0)
35.000; Sturridge 35.; Gameiro 46., Coke 64., 70.

Liverpool: Mignolet, Clyne , Lovren , K. Toure ( 83./Benteke), Moreno, Can, Milner, Lallana ( 73./Allen), Roberto Firmino ( 69./Origi ), Coutinho, Sturridge.

Sevilla: Soria, Mariano , Rami ( 77./Kolodziejczak), Carrico, Escudero, Krychowiak, N'Zonzi, Coke, Banega ( 93./Cristoforo), Vitolo , Gameiro ( 89./Iborra).

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)


Zmagovalci Pokala Uefa/Evropske lige v zadnjih 20 letih:
1996 Bayern München
1997 Schalke
1998 Inter
1999 Parma
2000 Galatasaray Carigrad
2001 Liverpool
2002 Feyenoord Rotterdam
2003 Porto
2004 Valencia
2005 CSKA Moskva
2006 Sevilla
2007 Sevilla
2008 Zenit St. Peterburg
2009 Šahtar Doneck

Evropska liga:
2010: Atletico Madrid
2011: Porto
2012: Atletico Madrid
2013: Chelsea
2014: Sevilla
2015: Sevilla
2016: Sevilla