Trener Liverpoola Jürgen Klopp med treningom na St. Jakob Parku. Foto: EPA
Trener Liverpoola Jürgen Klopp med treningom na St. Jakob Parku. Foto: EPA
Sevilla
Sevilla lovi tretjo zaporedno zmago v Evropski ligi. Foto: EPA

Varovanci Unaija Emeryja so predlani na poti do vrha izločili Maribor, v finalu v Torinu pa so bili po 11-metrovkah boljši od Benfice, v vratih katere je stal Jan Oblak. Lani so v Varšavi s 3:2 premagali Dnipro Dnipropetrovsk.

S tem so si tudi priigrali nastopanje v Ligi prvakov v tej sezoni, kar je Evropska nogometna zveza uvedla lani. Podobno priložnost ima letos Liverpool, ki je v Premier ligi končal na osmem mestu. Sevilla je bila v španskem prvenstvu sedma.

"Vsakdo si želi igrati v Ligi prvakov, a najpomembnejša je vseeno lovorika," je povedal nogometaš Liverpoola James Milner. Trener Jürgen Klopp je na novinarski konferenci pred tekmo dejal, da je španska liga gotovo najmočnejša na svetu: "Imajo kombinacijo dobrih trenerjev, skavtov in dobrega dela z igralci."
Na tribunah večja podpora za Liverpool
"Vedno se želimo še izboljšati. Vsi se zavedamo te priložnosti, da se vpišemo v zgodovino kluba," je dejal Emery. Sevilla je letos v gosteh v Evropi zmagala le enkrat, na tribunah St. Jakob Parka pa bo imela manj navijačev kot Angleži, kar pa po mnenju Emeryja ne bo vplivalo na njegove nogometaše, saj se zavedajo, da bo za njimi stalo veliko število navijačev, čeprav ne bodo mogli spremljati tekme na stadionu.
Liverpool je v finalu katerega izmed evropskih tekmovanj zadnjič igral leta 2007, ko je v finalu Lige prvakov v Atenah izgubil proti Milanu. V Pokalu Uefa, predhodniku Evropske lige, je slavil trikrat (1973, 1976 in 2001). Pred 15 leti je bil v Dortmundu na izjemno zanimivi tekmi po podaljšku s 5:4 boljši od baskovskega Alavesa.

Finale, sreda ob 20.45 (Basel):
LIVERPOOL - SEVILLA

Verjetni postavi:

Liverpool: Mignolet, Clyne, Lovren, K. Toure, Moreno, Can, Milner, Lallana, Firmino, Coutinho, Sturridge.
Sevilla: Rico, Mariano, Rami, Carrico, Escudero, Krychowiak, Nzonzi, Coke, Banega, Vitolo, Gameiro.

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)