Mariborčani so z učinkovito igro popolnoma zasenčili Radomljane. Foto: www.alesfevzer.com
Mariborčani so z učinkovito igro popolnoma zasenčili Radomljane. Foto: www.alesfevzer.com
Mitja Viler
Mitja Viler se je izkazal z najlepšim zadetkom na tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Ante Šimundža
Ante Šimundža je misli že usmeril k derbiju proti Olimpiji. Z zmago v sredo bi vijoličasti naredili nov velik korak k naslovu državnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Prvi zadnjemu zabil šest golov in sprostil napetost


Vijoličasti so pred petkovo tekmo v Domžalah dobili le eno izmed zadnjih sedmih tekem, izpadli so v polfinalu pokala in nanizali niz slabih predstav. Ante Šimundža ni mogel računati na nekatere nosilce igre. Aleksander Rajčević, Arghus, Agim Ibraimi in Amir Dervišević so bili kaznovani, Željko Filipović pa poškodovan.
Mojstrski volej Vilerja
V uvodne pol ure so Mariborčani povozili Radomljane. Luka Zahović je bil natančen z glavo, kapetan Marcos Tavares po hitrem napadu, Mitja Viler pa je z volejem z levico v slogu najboljših napadalcev stresel malo mrežico.
Razlika v kakovosti posameznikov je bila ogromna. Vijoličasti so jeseni igrali v skupinskem delu Lige prvakov in navdušili z remiji proti Sportingu, Schalkeju in Chelseaju, ekipa Kalcerja pa je po vseh merilih realno gledano dober drugoligaš. Prva liga je le neke vrste nagrada za izbrance Dejana Djuranovića.
Volaš: Zdaj bomo živeli za derbi proti Olimpiji
"V garderobi niti ni bilo tako težko v zadnjih dneh. Mediji in okolica so naredili pritisk po nizu slabših izidov. Zavedamo se, da je naš glavni cilj naslov državnega prvaka. Tokrat smo bili popolnoma osredotočeni, vseh 90 minut smo odigrali zbrano in zasluženo slavili. V torek v Celju smo prikazali zelo dobro igro, vendar nismo dosegli gola. V zadnjih dneh smo živeli za tekmo proti Radomljam, po tej zmagi pa živimo za derbi proti Olimpiji," je pojasnil Dalibor Volaš, ki je v zadnjih desetih minutah dvakrat matiral vratarja Vjekoslava Andrića.
Šimundža zelo zadovoljen
Šimundža si je oddahnil, končno so njegovi varovanci prikazali pravo igro. Maribor ima že 62 točk in v zadnjih sedmih krogih ga bo težko ustaviti na poti do petega zaporednega naslova državnega prvaka. "Dobro smo odigrali. Pristop je bil na najvišji mogoči ravni. Realizacija v napadu je bila zelo dobra, tudi koncentracija je bila prava. S predstavo vseh fantov sem zelo zadovoljen, odprlo se nam je v napadu. Ne smemo gledati preveč naprej, vsako tekmo je treba vzeti posebej. Tokrat so fantje igrali z ogromno energije. Igrali smo brez petih standardnih igralcev. Tudi Sintayehu Sallalich se je vrnil po poškodbi," je bil dobre volje strateg Maribora.
V zadnjem tednu se je veliko govorilo in še več pisalo o krizi Maribora, Šimundža pa ostaja sproščen: "O Mariboru se vedno piše in to je za nas privilegij. Imeli smo niz slabših izidov. Stvari nam niso šle na roke, saj smo imeli ogromno poškodb in kartonov. Mi ne odstopamo s svoje poti, vsi v klubu smo enotni. Veliki klubi se tako odzovejo v težkih trenutkih."
Najboljša forma julija in avgusta
Športni direktor Zlatko Zahovič ima že v mislih poletje, ki je vsako leto ključno za zgodbo Maribora. Forma mora biti julija in avgusta na najvišji ravni, saj so na sporedu kvalifikacije za Ligo prvakov. Lani je načrtovanje viška sezone odlično uspelo, zato je popolnoma jasno, da Maribor ne more biti v vrhunski formi aprila ali maja.
Maribor na derbiju v močnejši postavi
V sredo ob 17.00 (prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju) bo na sporedu zadnji letošnji derbi med Mariborom in Olimpijo. V jesenskem delu sta se tekmeca v Ljudskem vrtu razšla z remijem (3:3), to pa je bila z naskokom najboljša tekma letošnjega prvenstva. Zadnja dva derbija v Stožicah (0:1 in 0:0) nista navdušila.
"Derbi bo popolnoma druga zgodba. Na voljo bo več igralcev, fantje se vračajo po poškodbi in kartonih. Priprava na Olimpijo je enaka kot na vse druge tekmece, saj vse jemljemo resno. Vsekakor je to največji derbi v Sloveniji, pripravili se bomo zelo temeljito," je še dodal Šimundža.
Vuk prekinil dolg strelski post Radomelj
Radomlje so na 29 tekmah zbrale 13 točk, v Prvi ligi bodo odigrale še sedem tekem. Po več kot 820 minutah so rumeni dosegli gol iz igre, natančen je bil Goran Vuk."Mariborčani so zasluženo zmagali. Prišli so po zadnjem neuspešnem tednu in si niso smeli privoščiti spodrsljaja. Mi bi potrebovali idealno tekmo, Maribor pa bil moral prikazati vse slabosti, če bi želeli računati na točko. Maribor je hitro postavil stvari na svoje mesto. Na koncu smo taktično neodgovorno odigrali in dobili še nekaj poceni zadetkov. Previsoko smo izgubili in s tem izidom nisem zadovoljen," je razmišljal Djuranović, nekdanji soigralec Šimundže pri vijoličastih.

Prvi zadnjemu zabil šest golov in sprostil napetost