Aleksander Rajčević je imel konec maja hišno preiskavo med akcijo preiskovalcev, ki so preiskovali domnevno prirejanje nogometnih tekem. Med osumljenci je bil tudi njegov dober prijatelj iz mladih let:
Aleksander Rajčević je imel konec maja hišno preiskavo med akcijo preiskovalcev, ki so preiskovali domnevno prirejanje nogometnih tekem. Med osumljenci je bil tudi njegov dober prijatelj iz mladih let: "Pozabil sem na to, ne obremenjujem se več s tem, zdaj razmišljam le o tekmah. Osredotočil sem se na klub, delo in naše cilje. Vse skupaj se je pomirilo, na žalost pa se mi ni nihče opravičil. Vem, da nisem storil nič kaznivega." Foto: BoBo
Ante Šimundža
Ante Šimundža za zdaj uspešno krmari mariborsko barko med evropskimi čermi. Foto: BoBo
Odlična mariborska popotnica za Ciper
Maccabi v Ljudskem vrtu padel v zadnji sekundi
Bohar dvignil na noge Ljudski vrt

Po zmagi z 1:0 na prvem srečanju 3. predkroga Lige prvakov proti Maccabiju je bil 27-letni Koprčan razumljivo dobre volje. Končalo se je podobno kot pred tremi leti dvoboj proti Glasgow Rangersu, ko je za slavje z 2:1 v 92. minuti zadel Etien Velikonja. Tokrat je bil junak Damjan Bohar, ki je mrežo z glavo zatresel prav v zadnjih trenutkih četrte, zadnje minute sodnikovega podaljška.
"Pred tekmo je bila želja doseči pozitiven izid, zdaj pa je še toliko slajše, ker smo do njega prišli v zadnji minuti. Upam, da bomo prihodnji teden na Cipru zadržali prednost. Najpomembneje je bilo, da ne dobimo gola. Realno pa smo si zaslužili ta zadetek in vesel sem za naše napadalce," je povedal Rajče, ki je v zadnjih štirih letih odigral že ničkoliko pomembnih evropskih tekem.

Prihodnji torek pričakuje v Larnaki napadalen pristop izraelskega prvaka od samega začetka srečanja. "Upam, da nam bo iz kakšnega protinapada uspelo zadeti in si zagotoviti napredovanje," dodaja.
Dobra priprava
Maccabi je imel sinoči v uvodnih 10 minutah občutno terensko pobudo. "Zmenili smo se, da jim bomo na začetku malo prepustili igro, da se bodo malo odprli in bomo prežali iz protinapadov. Ko smo se sprostili, smo zaigrali veliko bolje. Trenerski štab nas je dobro pripravil na tekmeca. S posnetkov so bile razvidne nekatere izrazite poteze, ki jih imajo, med drugim to, da se v napad vključujejo s kar velikim številom igralcev. Vsi trije napadalci so kar nevarni, vsa igra pa se vrti okrog Zahavija. Mislim, da smo ga dobro ustavili."

Trenerja Anteja Šimundžo so gostje nekoliko presenetili, ko so začeli tekmo s praktično tremi novinci, od katerih sta bila Nigerijec Nosakhare Igiebor in izraelski reprezentant Eden Ben Basat z moštvom šele štiri dni, Yuval Špungin pa je med pripravami odigral samo en polčas. "Videlo se je, da so v zadnji vrsti postavili bolj obrambno formacijo in iskali kreativnost v napadu. Med tekmo so prišli na tisto postavitev, ki smo jo pričakovali, a tudi takrat smo se odzvali odlično. V principih igre se sicer ni nič spremenilo in tudi na vse te tri nove igralce smo bili pripravljeni. Maccabi si je pripravil le eno ali dve polpriložnosti."
Sistem prilagodili tekmecu
Šimundža je prvič v sezoni spremenil začetni sistem in iz 4-4-2 šel v 4-2-3-1, s katerim je sicer že končal povratno tekmo prejšnji teden proti Zrinjskemu (2:0). Napadalni del moštva je tako sestavljala trojka Dare Vršič na desnem krilu, Damjan Bohar na levem ter Agim Ibraimi na sredini za edinim napadalcem Jeanom Phillipom Mendyjem.

"Naš kader je dovolj širok in karakteristike posameznikov so tako različne, da lahko sistem prilagajamo tekmecem. Vedeli smo, da danes potrebujemo izredno disciplino v obrambi in hitrost v napadu. To smo unovčili," je spremembo obrazložil nekdanji odlični napadalec.

Šimundža verjel v zadetek
Na Cipru bodo Izraelci povratno tekmo gostili zaradi vojnih razmer v Gazi. Je za Rajčevića igranje pred manjšim številom gledalcev velika prednost ali bi morda celo raje igral pred polnim stadionom? "Prevevajo me mešani občutki. Po navadi si seveda vsakdo želi igrati pred polnim stadionom. Upam, da se bo tudi tam zbralo nekaj navijačev. Sicer pa je pomembno le, da se uvrstimo naprej."

Šimundža se ne slepi s tem, da pomeni igranje v Larnaki ogromno prednost za Maribor, čeprav bo Maccabi, lani prav tako udeleženec 1/16 finala Evropske lige, gotovo pogrešal domači stadion, na katerem že dolgo ni izgubil in na katerem ima energijo ter igra odlično. "Vemo, da nas čaka trda tekma. Ko smo danes prišli do svoje igre, smo pokazali, kako želimo igrati in prihajati do priložnosti. Veseli dejstvo, da smo bili zelo delavni in zelo disciplinirani ter da smo vztrajali vseh 90 minut. Tudi v zadnji minuti sem verjel, da bomo dosegli zadetek, na klopi sem to rekel. Na Cipru bomo morali biti na enaki ali celo višji ravni," pravi.
Uspešen debi Sallalicha
Prve minute v vijoličastem dresu je odigral Izraelec etiopskega rodu Sintayehu Sallalich, ki je na igrišče vstopil v 79. minuti in v 90. minuti po izvrstnem prodoru in nizkem strelu s 25 metrov dodobra namučil vratarja Juana Pabla. Ta je žogo preusmeril v kot. "Mislim, da se je za teh nekaj minut, ki jih je dobil, kar dobro vklopil in prinesel neko živahnost v igro. Upam, da se bo razigral in tudi v prihodnje pokazal, kar zna," je optimističen Rajčević. Pritrdil je, ko smo ga povprašali, ali je bil Sallalich v dodatno pomoč pri preučitvi tekmeca, ki ga dobro pozna iz izraelskega prvenstva: "Gotovo. Mislim, da je dal neke informacije trenerju in se je zato trener lahko še bolje pripravil na Maccabi."

Odlična mariborska popotnica za Ciper
Maccabi v Ljudskem vrtu padel v zadnji sekundi
Bohar dvignil na noge Ljudski vrt