Nejc Skubic si je z dobrimi igrami v Domžalah že prislužil vpoklic v reprezentanco, po uveljavitvi v Turčiji pa si lahko obeta tudi debi. Slovenija ima sicer največjo konkurenco prav na desnem bočnem položaju: Mišo Brečko je po porazu z Ukrajino napovedal slovo, Branko Ilić v klubih igra na desni, Andraž Struna je bolj domač na desni kot levi strani obrambe, na posodi na Nizozemskem pri Rodi znova nase opozarja Martin Milec, na Poljskem blesti Boban Jović, v Dinamu Zagreb uspešno začenja kariero na tujem Petar Stojanović ... Foto: Twitter/@KonyasporSK
Nejc Skubic si je z dobrimi igrami v Domžalah že prislužil vpoklic v reprezentanco, po uveljavitvi v Turčiji pa si lahko obeta tudi debi. Slovenija ima sicer največjo konkurenco prav na desnem bočnem položaju: Mišo Brečko je po porazu z Ukrajino napovedal slovo, Branko Ilić v klubih igra na desni, Andraž Struna je bolj domač na desni kot levi strani obrambe, na posodi na Nizozemskem pri Rodi znova nase opozarja Martin Milec, na Poljskem blesti Boban Jović, v Dinamu Zagreb uspešno začenja kariero na tujem Petar Stojanović ... Foto: Twitter/@KonyasporSK
Vid Belec (Carpi)
Vid Belec se je končno znebil bremena obrambe enajstmetrovke iz igre. V petih letih članske kariere namreč pred nedeljo ni ubranil niti ene od 32 najstrožjih kazni, s katerimi se je soočil. V letošnji sezoni je v vratih Carpija z 11-m prejel tri gole, zdaj pa je z obrambo poskrbel za 20. točko kluba, ki je prekinil niz treh porazov. Foto: Reuters
Kevin Kampl (Bayer Leverkusen) - Sokratis (Borussia Dortmund)
Kevin Kampl se je po vrnitvi v Bayer Leverkusen pomaknil v osrčje igrišča in žrtvoval svojo ofenzivnost, zaradi česar je zadnje tedne požel vse več priznanj. Po ocenah Kickerja tako KK44 celo zaseda mesto v idealni enajsterici Bundeslige, a na derbiju proti nekdanjemu klubu Borussii Dortmund se ni proslavil. Slovenski zvezdnik je bil živčen in se še več kot običajno prerekal s sodniki, zgodaj prejel rumeni karton in k sreči bil zamenjan ob polčasu, ker drugače je vprašanje, ali bi ob konfliktu sodnik Zwayer - trener Schmidt lahko dokončal tekmo. Foto: Reuters
Robert Berić na treningu slovenske reprezentance pred Anglijo
Robert Berić si je huje poškodoval kolenske vezi na novembrskem derbiju Lyon - St. Etienne. Po operaciji so zdravniki ocenjevali, da je letošnja sezona verjetno izgubljena, a zdaj je že začel prve treninge. "Spominja me na poškodbi Gradela in Clementa. Naše zdravniško osebje je vajeno takšnih poškodb. Robert ne zaostaja pri okrevanju, za zdaj je v redu in je odločen, da zaigra še pred koncem sezone," je te dni sporočil trener St. Etienna Christophe Galtier. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Oblak (Atletico Madrid)
Jan Oblak je proti Villarrealu šestnajstič v La Ligi ostal brez prejetega gola, a pri tem že drugič zapored ni potreboval niti ene obrambe, kar govori o kakovosti celotne obrambe Atletico Madrida. Foto: AP

Desni bočni branilec je bil jeseni z osmimi podajami skupaj z Ezekielom Hentyjem prvi podajalec Prve lige, pri 26 letih pa se je drugič podal na tuje in tokrat s Turčijo očitno zadel v polno. Konyaspor je za okoli 100 tisoč evrov odškodnine dobil izredno okrepitev, Skubičeve igre so že pritegnile pozornost spremljevalcev močne turške lige, za svojega pa so ga sprejeli tudi navijači anatolskih orlov.

Najpomembneje, da smo pri vrhu lestvice
Nejc Skubic
je debitiral že dan po uradni predstavitvi v pokalnem tekmovanju, ob ligaškem debiju je prispeval lep predložek za gol, zdaj pa je v petek prišel še do prvenca, ki je na koncu Konyasporju prinesel zmago nad Sivassporjem z 2:1. Na svojem desnem boku je v 58. minuti spremljal akcijo kolegov na drugi strani, vtekel pred gol in na koncu v mrežo pospravil odbitek.

"Najpomembneje je, da smo pri vrhu lestvice. Gol podarjam našim navijačem, ker so res neverjetni," se je Skubicu smejalo po tekmi v izjavi za klubsko televizijo. "Ne slovim po lepih golih, a ta me je razveselil," je bil odkrit 26-letnik doma s Spodnje Slivnice pri Grosuplju, ki je dosegel prvi gol na tujem. V sezoni 2011/12 je bil pol sezone v Romuniji pri Otelul Galatiju, pri katerem je sicer zbral vsega štiri nastope, a zato odigral tekmo v Ligi prvakov proti Manchester Unitedu.

Po štirih letih posta dosegel tretji gol v sezoni
V karieri je v dresu Interblocka, Drave in Domžal v Prvi ligi odigral 151 tekem in dosegel vsega tri gole, a zato prispeval 23 podaj. Vendar prav letos doživlja Skubic strelsko razodetje, saj je po štiriletnem strelskem postu v jesenskem delu slovenskega prvenstva dosegel dva gola, in to zanimivo, v 1. krogu in zadnjem, 22., krogu.

Odprta tako ligaška kot pokalna pot do Evrope
Skubic je od prihoda v Anatolijo odigral v celoti vseh pet tekem v Süper Lig, in to izredno opazno - po WhoScoredu ima povprečno oceno 7,59. Konyaspor je ob tem ostal neporažen in osvojil 11 točk, s čimer so se vključili v boj za 3. in 4. mesto lestvice, ki prinaša nastop v Evropi. Zeleno-beli se sicer ponašajo z enim najsodobnejših stadionov v Turčiji, a z malo uspehi - trikrat so bili prvaki turške druge lige. A ambicije Konyasporja se dvigujejo in po lanskem 8. mestu so si zaželeli Evrope.

Prvi dve mesti v Süper Ligi in vstopnici za Ligo prvakov sta verjetno oddani Fenerbahčeju in Bešiktašu, ki imata 11 točk in več prednosti pred trojico klubov s po 37 točkami: ob boku Galatasaraya in Akhisarja je tudi Konyaspor. Druga pot do Evrope orle vodi prek pokala, kjer so na dobri poti v polfinale, saj so prvo četrtfinalno tekmo proti Beškitašu v gosteh dobili z 2:1.

Belec ustavil Maxi Lopeza za veliko točko
Veliko slabšo izkušnjo s Konyasporjem ima drug Slovenec Vid Belec. Otrok Maribora in dolgoletni član Interja je branil na odprtju Torku Arene, se ustalil kot prvi vratar, a nato čez noč ostal brez mesta v moštvu, ko se je zgodila trenerska menjava. A vztrajni vratar je po letih kot posojen nogometaš zdaj vendarle dočakal veliko priložnost in je postal adut, na katerem palček Carpi gradi boj za obstanek v Serii A.

Po pričakovanjih ima 25-letnik v vratih Carpija ogromno dela, v nedeljo pa mu je drugič v 19 nastopih ostalo ostati nepremagan. Pri Torinu je v obup spravljal nasprotnike, v 78. minuti pa je poskrbel za ključni dogodek tekme - ubranil je najstrožjo kazen Maxiju Lopezu in s tem bil tudi izbran za igralca tekme (po WhoScoredu prejel za vratarja izjemno visoko oceno 8,51).

V 33. poskusu ubranil prvo 11-metrovko
"Glede kazenskega strela ne morem soditi, ker je bilo preveč nog. Sodnik je pač dosodil, a se je dobro razpletlo. Videl sem, s katero nogo je krenil Maxi Lopez, tako da sem se odločil, da se vržem na svojo levo in uspelo mi je ubraniti,"
je uspešno obrambo opisal Belec, ki se mu je s tem odvalil tudi kamen od srca. V svoji karieri namreč po statistiki strani transfermarkt.de namreč do nedelje v članski karieri sploh še ni ubranil enajstmetrovke iz igre!

V zadnjih petih sezonah se je kot posojen nogometaš v Serie B, italijanskem pokalu, Evropski ligi, Serie A, na Portugalskem in v Turčiji ter tudi v reprezentanci Slovenije soočil s skupno 32 najstrožjimi kaznimi. V 33. poskusu pa je Belcu vendarle uspelo, in to proti Maxi Lopezu, ki ga je v letošnji sezoni že ugnal - 3. oktobra je Argentinec z bele točke znižal na 2:1. Carpi, ki je lani presenetil že z osvojitvijo italijanske druge lige, je osvojil pomembno točko, s katero za rešilnim 17. mestom in Sampdorio zaostaja ulovljivih pet točk.

Vrnitev Berića še pred koncem sezone?
Slabše gre v novem letu slovenskim napadalcem na tujem, pri čemer jih je večina tudi bila na daljših zimskih premorih. Na Japonskem bodo novo sezono začeli v prihajajočem tednu, v domovino se je ob obilju dvignjenega prahu vrnil Milivoje Novaković, prvi strelec leta 2015 Robert Berić je dobil hudo poškodbo. A iz St. Etienna prihaja dobra novica - Krčan se je predčasno vrnil na trening, kjer bo sicer še nekaj časa vadil pod posebnim režimom, a obeta se igralska vrnitev še pred iztekom sezone.

Šporar zaradi stopala ob dokazovanje
Lepo priložnost za dokazovanje je v preteklem tednu zamudil Andraž Šporar, saj se mu je vnovič vnelo stopalo, zaradi česar ga ni bilo v postavi Basla za Evropsko ligo in obisk St. Etienna, manjkal pa je tudi v nedeljo, ko se mu je ob suspenzu Marca Janka nasmihalo mesto v začetni postavi Basla. Za uteho tako ostajajo le zadetki iz nižjih lig: Etien Velikonja je na dvoboju Seraing - Lierse dosegel oba gola za slavje gostov, s 16. in 17. golom sezone (video) pa je utrdil vodstvo na strelski lestvici 2. belgijske lige.

Prvenec Nejca Skubica v Turčiji

Belec pri enajstmetrovki ustavil Maxi Lopeza

Quagliarella ukanil Handanovića v 91. minuti

Dinamo na derbiju prekinil Kekov niz nepremagljivosti

POROČILO

Volaš odločil podaljšek v malezijskem pokalu

Po uspešnem debiju z golom se malezijska avantura za Daliborja Volaša nadaljuje s posebnostmi. Najprej je bil v torek priča izrednemu golu Faiza Subrija, ki je obkrožil svet, Pahang pa je izgubil s Pulau Pinangom z 1:4. Boljše volje je Volašev klub iz Kuantana postal v petek, ko je napredoval v pokalu, in to prav proti T-Teamu, proti kateremu je General teden dni prej že dosegel prvenec. Redni del se je končal z 1:1, v 112. minuti pa je po kotu v skoku bil najvišji ravno Volaš in zabil za zmagovitih 2:1 in napredovanje v šestnajstino FA-pokala.

Verbič odločil generalko za spomladanski del



Na Danskem bodo sezono tako kot v Sloveniji nadaljevali šele konec februarja. FC Köbenhavn je na zadnji pripravljalni tekmi z 2:1 premagal norveškega velikana Rosenborg, odločilni gol pa je v 73. minuti po pravem slalomu dosegel Benjamin Verbič, ki je tako dokazal, da se je otresel številnih zdravstvenih težav iz jesenskega dela.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Ukrajino (24)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
* Samir HandanovićInternazionale (ITA)Inter - Sampdoria 3:1
vso tekmo (6,4)
2 obrambi, prejel gol v 91', podaje 18/23 (78%)
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Villarreal 0:0;
SRE: PSV - Atletico ? (LP)

vso tekmo (6,4)
?

0 obramb = 16. nepremagan v La Ligi, podaje 11/18 (61%); edini Slovenec še v LP
Nejc VidmarOlimpija

* zimski premor *

-prestopil iz Domžal v Olimpijo
BRANILCI (8)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Roma - Palermo 5:0vso tekmo (6,5)najocena Palerma, strel, 2 skoka, podaje 9/12 (75%)
* Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)Fortuna - Nürnberg 1:1vso tekmo v 74' = 4. karton
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Verona - Chievo 3:1vso tekmo (7,3)

2. ocena Chieva, 6 skokov, izgubljena žoga, podaje 30/39 (77%)

Branko IlićUrava Red (JAP)* zimski premor *-prestopil iz Astane na Japonsko
Bojan JokićNottingham Forest (ANG II)

Burnley - Nott. Forest 1:0

vso tekmo (6,7)

42' = 2. karton v Championshipu

Luka KrajncCagliari (ITA II)

Cagliari - Pescara 2:1

vso tekmoutrditev na 1. mestu Serie B
Miral SamardžićRijeka (HRV)

Dinamo - Rijeka 3:0

/kartoni ()
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)Asteras - PAS 0:0
vso tekmoigral na desnem boku
VEZISTI (10)
Valter BirsaChievo (ITA)Verona - Chievo 3:1

45' (1:0) (6,4)

skok, posredovanje, 3 izgubljene žoge, podaje 16/18 (89%)

Josip IličićFiorentina (ITA)Fiore. - Tottenham 1:1 (EL);
Atalanta - Fiorentina 2:3
61' (1:1) (6,5)
/
posredovanje, izgubljena žoga, podaje 12/17 (71%); na klopi
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Sporting - Bayer 0:1 (EL);
Bayer - BVB 0:1

/;
45' (6,3)

kartoni; 2. najslabša ocena tekme,v 25' = 4. karton, strel, skok, podaje 20/25 (80%)

Andraž KirmOmonia (CIP)Omonia - Aris 2:1 73' (2:0)zaigral prvič po poškodbi
Rene KrhinGranada (ŠPA)Granada - Valencia 1:2/na klopi
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Atalanta - Fiorentina 2:380' (0:1) (6,5)2 strela, 2 posredovanji, 2 izgubljeni žogi, podaje 21/25 (84%)
Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Antalya. - Rizespor 2:1

70' (1:1) (6,8)

2 strela, 2 preigravanji, posredovanje, podaje 20/21 (95%)
* Nejc PečnikOmija Ardidža (JAP)

* konec sezone *

-

prestop; iz Jef Uniteda v prvo ligo

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)

Akhisar - Istanbul 0:0

vso tekmo (0:0) (7,2)

prva ligaška tekma v celoti, strel, 4 posredovanja, 2 skoka, podaje 41/55 (75%)
Benjamin VerbičKöbenhavn (DAN)* zimski premor *-1. mesto v Superligi
NAPADALCI (3)
Robert BerićSt. Etienne (FRA)ASSE - Basel 3:2 (EL);
Marseille - ASSE 1:1
-

po hudi poškodbi se je vrnil na trening

Roman BezjakRijeka (HRV)Dinamo - Rijeka 3:0vso tekmo

v 67' = 4. karton, prvi ligaški poraz sezone

* Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

* konec sezone *

-podaljšanje pogodbe z Uravo
Milivoje NovakovićMaribor* konec sezone *-podpisal za Maribor
"Ladje na obzorju" - občasni reprezentanti in legionarji iz močnejših lig
VRATAR
Vid BelecCarpi (ITA)Torino - Carpi 0:0vso tekmo (8,5)
najigralec tekme, 4 obrambe, pobrana žoga, v 78' ubranil 11-m = 2. nepremagan
Sašo FornezziAntalyaspor (TUR)Antalya. - Rizespor 2:1/izven postave
Denis PetrićAngers (FRA)Angers - Montpellier 2:3vso tekmo (5,6)najnižja ocena tekme, 2 obrambi, podaje 8/28 (29%)
Ažbe JugSporting (POR)Sporting - Bayer 0:1 (EL);
Sporting - Boavista 2:0
/;
/
na klopi; na klopi
BRANILCI
Dominic MarohKöln (NEM)Borussia M. - Köln 1:0vso tekmo (6,5) v 46' = 3. karton; 3 skoki, 3 posredovanja, podaje 40/51 (78%)
Aleš MejačRijeka (HRV)Dinamo - Rijeka 3:0/
poškodovan
Martin MilecRoda (NIZ)Feyenoord - Roda 1:1vso tekmo (6,3)
v 5' = 1. karton, 3 posredovanja, podaje 21/30 (70%)
Nejc SkubicKonyaspor (TUR)Konya. - Sivas. 2:1vso tekmo (7,6) v 59' za 2:0 = 1. gol, 2 posredovanji, podaje 16/28 (57%)
Petar StojanovićDinamo Zagreb (HRV)Dinamo - Rijeka 3:0vso tekmo
vso tekmo
Aljaž StrunaPalermo (ITA)Roma - Palermo 5:0vso tekmo (5,4) v 75' = 7. karton, strel, 2 skoka, 2 posredovanji, podaje 22/26 (78%)

VEZISTI

Domen ČrnigojLugano (ŠVI)Lugano - Zürich 0:0vso tekmo/
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)Karlsruher - Eintracht B. 2:2
/na klopi
Dalibor StevanovićMordovia Saransk (RUS)* zimski premor *-16. (zadnje) mesto v Premier ligi
NAPADALCI
Džengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)Luzern - St. Gallen 0:1/na klopi
Etien VelikonjaLierse (BEL II)Seraing - Lierse 0:290' (0:2) v 57' za 0:1 z 11-m, v 88' za 0:2 = 16. in 17. gol sezone
Tim MatavžGenoa (ITA)

Genoa - Udinese 2:1

vso tekmo (6,6)
3 streli, 3 skoki, 3 izgubljene žoge, podaje 23/30 (77%)
Andraž ŠporarBasel (ŠVI)ASSE - Basel 3:2 (EL);
Basel - Vaduz 5:1
/;
/
izven postave - poškodba
Luka ZahovićHeerenveen (NIZ)Heerenveen - NEC 1:1/na klopi

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.

* - po Ukrajini oznanil, napovedal oz. namignil na reprezentančno upokojitev