Če Toni Kroos ne bi zadel v zadnjih sekundah sodnikovega podaljška, bi Nemci imeli le točko, Švedi pa 4, nakar bi morali svetovni prvaki držati pesti za zmago Mehičanov, a zdaj je vse v nogah svetovnih prvakov. Foto: Reuters
Če Toni Kroos ne bi zadel v zadnjih sekundah sodnikovega podaljška, bi Nemci imeli le točko, Švedi pa 4, nakar bi morali svetovni prvaki držati pesti za zmago Mehičanov, a zdaj je vse v nogah svetovnih prvakov. Foto: Reuters
Gol Švedske za 1:0
Manuel Neuer je v 32. minuti lahko le s pogledom pospremil lob Ole Toivonena, kateremu je z rahlim dotikom še k višji paraboli pomagal branilec Antonio Rüdiger. Foto: EPA
Marcus Berg - Jerome Boateng
Po uvodnem silovitem pritisku Nemčije je v 12. minuti sledil veliki sporni trenutek. Marcus Berg je sam prišel pred nemška vrata, ob strelu pa ga je Jerome Boateng najprej prijel za roko, nato pa še pahnil, a sodnik Szymon Marciniak ni hotel niti preveriti VAR-a. Foto: Reuters
Nemci so se rešili iz težkega položaja

"Nogomet je preprosta igra, kjer se 22 igralcev 90 minut podi za žogo, na koncu pa vedno zmaga Nemčija," je znani nogometni pregovor Garyja Linekerja, ki ga je obudil neverjetni razplet tekme Švedska - Nemčija. Švedi so dobili 1. polčas z lobom Ole Toivonena, Nemci so bili v šoku, a so uspeli v nadaljevanju ekspresno izenačiti prek Marca Reusa. Sledilo je obleganje Švedov, ki ga ni bilo konec niti v 82. minuti po izključitvi Jeroma Boatenga.

Kroosov mojstrovina za utišanje kritik
Ko je bilo že videti, da se bo tekma na olimpijskem stadionu Fišt končala z 1:1, si je elf po prekršku rezervista Jimmyja Durmaza mad Timom Wernerjem priigral prosti strel na levi strani 16-m prostora. K žogi je pristopil Toni Kroos, ki je po kombinaciji z Reusom z močno zavitim strelom stresel oddaljenejšo malo mrežo, vratar Robin Olsen je ostal vkopan. Boleči poraz Švedske, ki se je že videla s 4 točkami, in epska vrnitev iz brezna poraza do zmage v zadnjih sekundah, po kateri imajo branilci naslova svojo usodo v Rusiji 2018 spet v svojih nogah.

"Imeli smo trenutke, ko smo bili zelo dobri, premalo smo to izkoristili. Že v prvih 10 minutah bi morali povesti. Po izenačenju smo zamudili priložnost za vodstvo. Malo smo nato popustili, a smo ves čas napadali in se borili," je takoj po tekmi povedel nemški junak Sočija, ki je nato dal vedeti, da so jih ostre kritike v domovini hkrati bolijo, hkrati so jih tudi podžgale: "Seveda sem vesel. Zelo so nas kritizirali, tudi upravičeno. Dobil sem občutek, da bi se nekateri v Nemčiji veselili, če bi danes izpadli. A ne damo se kar tako."

Silovit uvodni pritisk elfa
Elf
je začel udarno in že v 2. minuti je Joshua Kimmich poslal nevaren predložek, Julian Draxler je bil zaustavljen iz bližine, strel Tima Wernerja pa je blokiral Sebastian Larsson, nekaj trenutkov zatem je udaril že Jonas Hector, a je zadel le kapetana Švedov Andreasa Granqvista. V prvih 10 minutah so Nemci kar petkrat resno zagrozili, vodilni gol visi v zraku, Švedi so se krčevito branili.

A v 12. minuti je Marcus Berg prišel do solo protinapada, sam je pritekel pred Manuela Neuerja, ki je imenitno zaprl kote in ubranil izredno švedsko priložnost. Pri tem je Jerome Boateng z rokama oviral in porinil Berga, ki se je nato upravičeno razburjal, zakaj poljski sodnik Szymon Marciniak ni zaprosil za pomoč videosodnikov. Počasni posnetki so potrdili švedske zahteve po najstrožji kazni.

Toivonen z lobom šokiral Nemce
Ob nenamernem udarcu si je Sebastian Rudy razbil nos, Nemci so bili prisiljeni v menjavo, v tem času pa so Švedi prevzeli nadzor nad sredino in ga tudi hitro izkoristili takoj po vstopu Ilkayja Gündogana. Toni Kroos je skušal podati po sredini, Marcu Berg je prebral namero, oddal žogo Viktorju Cleassonu, ki jo je poslal v srce kazenskega prostora, kjer je Ola Toivonen med dvema nemškima branilcema prevaral Neuerja z izjemnim lobom. Šok za svetovne prvake, ki so trenutno na poti domov!

V 38. minuti bi Nemci kmalu izenačili. Gündogan je ustrelil s 25 m, Robin Olsen je branil z eno roko, odbitek se je odbil od Thomasa Müllerja, žoga pa se je skotalila tik mimo vratnice. V zadnjih sekundah 1. polčasa je po podaji iz prostega udarca z glavo udaril Berg, Neuer pa je s skrajnimi močmi preprečil zaostanek z 0:2.

Reus izenačil že po 3 minutah nadaljevanja
Pred 2. polčasom je vstopil Mario Gomez, ki je zamenjal Draxlerja, in prevzel mesto osrednjega napadalca. Spet je elf hitro pritisnil in tokrat tudi zadel. Po levi strani je prodrl Werner, rezervist Gomez se je dotaknil žoge, ki jo je z golenom v mrežo poslal Marco Reus. Pritisk se je nadaljeval, žoga je dvakrat za las zgrešila švedska vrata.

Boateng izključen, refleks Olsna in vratnica Brandta
Obleganje Švedov se je samo še stopnjevalo, severnjaki so komaj še lahko zadržali žogo za kaj več kot dve, tri podaje. V 68. minuti so Nemci končno izigrali obrambo, a je neovirani Gomez s 5 m poslal žogo visoko prek prečke. Rumeno-modri so najhujši pritisk zdržali, v 80. minuti si je grob štart nad Bergom privoščil Boateng, ki je upravičeno prejel drugi rumeni karton. Vseeno je bila v zadnjih minutah Nemčija bližje zmagi, v 88. minuti je Gomez z glavo močno ustrelil, izkazal pa se je Olsen. V 92. minuti je z roba kazenskega prostora sprožil Julian Brandt in silovito stresel vratnico. A drame v sodnikovem podaljšku še ni bilo konec, uresničil pa se je Linekerjev pregovor.

Nekdanji izvrstni strelec in zdajšnji zvezdniški komentator BBC-ja je po tekmi že objavil novo popravljeno verzijo: "Nogomet je preprosta igra, kjer se 22 igralcev 82. minut podi za žogo, nato je Nemec izključen, tako da se 21 igralcev še 13 minut podi za žogo, na koncu pa Nemci nekako poj*** zmagajo."

SKUPINA F, Soči

NEMČIJA - ŠVEDSKA 2:1 (0:1)
44.287; Reus 48., Kroos 95.; Toivonen 32.
: Boateng 82./Nemčija


Nemčija: Neuer, Kimmich, Boateng, Rüdiger, Hector ( 87./Brandt), Rudy ( 31./Gündogan), Kroos , Reus , Müller, Draxler ( 46./Gomez), Werner.

Švedska: Olsen, Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson, Larsson, Ekdal, Claesson ( 74./Durmaz), Forsberg, Berg ( 90./Thelin), Toivonen ( 78./Guidetti).

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)

                                    
Lestvica:                           
MEHIKA              2  2 0 0  3:1  6
NEMČIJA             2  1 0 1  2:2  3
ŠVEDSKA             2  1 0 1  2:2  3
JUŽNA KOREJA        2  0 0 2  1:3  0
                                    
 

Nemci so se rešili iz težkega položaja