Bojan Jokić si kruh služi v Angliji pri Nottingham Forestu. Foto: www.alesfevzer.com
Bojan Jokić si kruh služi v Angliji pri Nottingham Forestu. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci preizkusili zelenico na Windsor Parku
Proti Severni Irski do zdaj štiri tekme in ena zmaga

Polet z Brnika na sever Evrope je trajal dve uri in pol, Slovence pa je tam pričakal dež. Zelenico na prenovljenem stadionu Windsor Park so preizkusili popoldne, ko so jih spremljali sončni žarki. V domovini je zaradi boleče pete ostal Enej Jelenič, ki je že v soboto zvečer zapustil reprezentančni tabor. Viroza Valterja Birse, ki je izpustil petkov trening, je preteklost.

Izbranci selektorja Srečka Katanca so dobro razpoloženi in napovedujejo, da bodo naredili vse, da prekinejo niz severnoirske neporaženosti. Ta traja že devet tekem, z ugodnim ponedeljkovim razpletom bi Severni Irci popravili rekord po številu tekem, na katerih niso doživeli poraza. V četrtek so v Walesu remizirali z 1:1.

Pomembna tekma čaka v ponedeljek ob 18.00 slovensko reprezentanco do 21 let v kvalifikacijah za EP 2017. V Kopru se bo pomerila z Irsko in se poskušala znova povzpeti na drugo mesto v skupini 2. Trenutno je lestvica takšna: Italija 16, Srbija 13, Slovenija 12, Irska 9, Andora in Litva po 3 točke. Zmagovalec skupine se neposredno uvrsti na EP na Poljskem, štirje najboljši drugouvrščeni iz devetih skupin pa bodo igrali v dodatnih kvalifikacijah.


Jokić: Tekma bo dejansko težka

"Vse skupaj je malo bolj sproščeno, ker gre za prijateljsko tekmo. Ampak čaka nas težak obračun, ki bo pokazatelj za naprej. Res je, da smo premagali Makedonce, kar je bilo pomembno za nas v tej novi izvedbi. Tudi v Belfastu bomo šli na zmago in tako poskusili nadaljevati v dobrem ritmu," pravi bočni branilec Bojan Jokić. Slovenija je doslej dvakrat igrala v Belfastu, pred sedmimi leti je v kvalifikacijah za SP 2010 izgubila z 1:0, dve leti pozneje pa je bilo v kvalifikacijah za Euro 2012 0:0. "Severna Irska je zares trda ekipa in tekma bo dejansko težka," je povedal Jokić in dodal, da ga zaradi vloženega dela uvrstitev Severnih Ircev na letošnje evropsko prvenstvo v Francijo ni presenetila.

Treba bo paziti, da ne poberejo "drugih" žog
Katančevi izbranci so v soboto popoldne opravili tudi videoanalizo ponedeljkovega tekmeca. Jokić, ki kot posojen igralec igra za Nottingham Forest, je izsledke povzel takole: "Devet tekem so neporaženi, igrajo doma, tako da mislim, da bodo v prvih 20 minutah zelo visoko stali. Res je, da igrajo s preskakovanjem, vendar imajo dobre nogometaše. Eden izmed njih je tudi moj soigralec (Jamie Ward). Igrajo v dobrih klubih, pri tej preskok igri pa moramo biti zelo osredotočeni, da ne poberejo 'drugih' žog. Včasih znajo tudi od daleč zadeti, ampak mislim, da smo mi kakovostnejši."

Birsa: Treba bo biti agresiven in igriv
Na novinarski konferenci v Belfastu sta svoja razmišljanja predstavila Jan Oblak in Valter Birsa. "Pričakujemo veliko dolgih žog, morali bomo veliko narediti za dober rezultat," je dejal Oblak, ki poudarja, da slovenska vrsta po menjavi dobršnega dela igralskega kadra potrebuje še kar nekaj časa za pravo uigranost.

Birsa meni, da so to tekme za učenje. Recept za uspeh vidi v podobni agresivnosti v igri, kot so jo pokazali na sredini tekmi proti Makedoniji: "Tudi Severni Irci imajo namreč to v navadi, tako da je treba pokazati podoben obraz, potem bo tekma zanimiva. Imajo specifično igro, ki nam včasih ni ustrezala, tudi zato je dobra za naše priprave, posebej zato, ker imamo v naši kvalifikacijski skupini za SP tudi Škote, ki imajo podoben slog."

Birsa ne izključuje, da bi v ponedeljek zaigrala skupaj z Josipom Iličićem. "Sva podobna igralca, oba levičarja, ampak po drugi strani precej različna, tako da lahko igrava skupaj. V določenih situacijah se morava tudi midva še uigrati, saj sva malo igrala skupaj. Vsekakor pa moramo pokazati več igrivosti, boljše zaključke, če bo to le mogoče," je napovedal Birsa, ki ključ do uspeha vidi predvsem v igri po tleh, saj imajo gostitelji kar nekaj izrazito visokih branilcev.

Ponedeljek ob 20.45 (Belfast):
SEVERNA IRSKA - SLOVENIJA

Sodnik: Kristo Tohver (Estonija)
Prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.
Nedeljska tekma:
ROMUNIJA - ŠPANIJA 0:0

Slovenci preizkusili zelenico na Windsor Parku
Proti Severni Irski do zdaj štiri tekme in ena zmaga