Katere reprezentance bo žreb namenil Srečku Katancu in njegovim varovancem? Foto: Reuters
Katere reprezentance bo žreb namenil Srečku Katancu in njegovim varovancem? Foto: Reuters

V žrebu bo sodelovalo 141 držav od 206 članic Mednarodne nogometne zveze, med njimi ni azijskih držav, ki so kvalifikacije že začele.

Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju
Žreb kvalifikacijskih skupin za svetovno prvenstvo 2018 si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na drugem programu Televizije Slovenija in na MMC-ju.

Mesto na SP-ju že ima zagotovljeno gostiteljica Rusija. Fifa je Zimbabve in Indonezijo diskvalificirala zaradi kršenja statusa, Gibraltar, ki sicer igra kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2016, pa ni član Fife.

Slovenija v četrtem bobnu
Evropske reprezentance bodo razdeljene v sedem skupin s po šestimi ekipami in dve skupini s po petimi ekipami, nosilce je Fifa izbrala glede na uvrstitev na lestvici. Slovenija je uvrščena v boben 4, kjer so še Turčija, Izrael, Irska, Norveška, Bolgarija, Ferski otoki, Črna gora in Estonija. Zmagovalci skupin se bodo neposredno uvrstili na SP, osem najboljših drugouvrščenih reprezentanc se bo pomerilo v dodatnih kvalifikacijah za preostala mesta.

Žreb ob 17. uri
Žreb, ki ga bo vodil generalni sekretar Fife Jerome Valcke, bo v soboto ob 17. uri v Konstantinovi palači. Pri žrebu mu bodo pomagali številni nogometni zvezdniki, najavljeni so Ronaldo, Diego Forlan, Fabio Cannavaro, Samuel Eto'o, Oliver Bierhoff, Aleksander Keržakov, Rinat Dasajev, Predrag Rajković in nekdanji kapetan ruske reprezentance Aleksej Smertin, ki je zamenjal Brazilca Hulka.

Bobni za evropske kvalifikacije:

Boben 1:
Nemčija, Belgija, Nizozemska, Portugalska, Romunija, Anglija, Wales, Španija, Hrvaška;
Boben 2: Slovaška, Avstrija, Italija, Švica, Češka, Francija, Islandija, Danska, BiH;
Boben 3: Ukrajina, Škotska, Poljska, Madžarska, Švedska, Albanija, Severna Irska, Srbija, Grčija;
Boben 4: Turčija, SLOVENIJA, Izrael, Irska, Norveška, Bolgarija, Ferski otoki, Črna gora, Estonija;
Boben 5: Ciper, Latvija, Armenija, Finska, Belorusija, Makedonija, Azerbajdžan, Litva, Moldavija;
Boben 6: Kazahstan, Luksemburg, Liechtenstein, Gruzija, Malta, San Marino, Andora.