Milivoje Novaković je v 24. minuti takole matiral Samirja Ujkanija. Foto: EPA
Milivoje Novaković je v 24. minuti takole matiral Samirja Ujkanija. Foto: EPA
Erjon Bogdani in  Boštjan Cesar
Boštjan Cesar in Erjon Bogdani v boju za žogo. Foto: EPA
Zmaga z bele točke
11-metrovka Dedića prinesla zmago Sloveniji
Bulku izenačil na 1:1
Zadetek Novakovića

Najprej je v 24. minuti po protinapadu in lepi podaji v kazenski prostor Aleksandra Radosavljevića z desne strani z diagonalnim strelom zadel Milivoje Novaković, v 62. minuti pa je po prodoru Lorika Cane s približno 25 metrov sijajno izenačil rezervist Ervin Bulku. Jasmin Handanović, ki je stal nekoliko iz vrat, je bil nemočen ob njegovem strelu iz voleja. Žogo, ki mu je na neravnem igrišču idealno odskočila, je član splitskega Hajduka v visokem loku poslal pod prečko.
Ko je že kazalo, da se bo tekma končala z neodločenim izidom, je v 90. minuti zmago Sloveniji zagotovil Zlatko Dedić. Natančen je bil z bele točke, potem ko je Cana podrl Zlatana Ljubijankića.

V videonovicah na desni strani si lahko ogledate vse tri zadetke s komentarjem Igorja E. Berganta.

Tri polpriložnosti Matavža
Novaković je bil do 68. minute, ko ga je zamenjal Ljubijankić, v odsotnosti poškodovanega Roberta Korena kapetan, družbo v napadu pa mu je v začetni enajsterici delal Tim Matavž. Ta je v primerjavi z zadnjo prijateljsko tekmo novembra v Kopru proti Gruziji dobil prednost pred Dedićem in v 6. minuti prvi zapretil, ko je z 20 metrov močno streljal mimo leve vratnice. V 30. minuti je bil Matavž po prostem strelu Valterja Birse in podaljšani žogi Radosavljevića sam pred vrati za las prekratek. Devet minut pozneje je po dolgi globinski podaji proti Matavžu pravočasno z vrat stekel Samir Ujkani.
Šempetrc je s 15 zadetki v nizozemskem prvenstvu v tem trenutku sicer veliko bolj vroč kot Dedić, ki je v ponedeljek na Brdu pri Kranju pojasnil, da se za menjavo kluba v zimskem prestopnem roku ni odločil tudi zaradi družine. Polletna posoja iz Bochuma ni prišla v poštev, čeprav so se zanj ogreli Torino in nekateri angleški klubi. Selektor Matjaž Kek ga je na igrišče namesto Matavža poslal na začetku drugega dela.
Vratnica Iličića
Koprčan ni dolgo čakal na prvo priložnost. V 48. minuti ga je po lepem prodoru po levi strani pred vrati našel Andraž Kirm, a Dediću nizke žoge iz bližine ni uspelo spraviti za hrbet Arjana Beqaja, ki je ob odmoru zamenjal Ujkanija. Zletela je mimo leve vratnice albanskih vrat. V 70. minuti je po levi strani prodrl Ljubijankić, strel Josipa Iličića (v 59. minuti je zamenjal Birso) pa je po odboju Beqaja z golove črte izbil Admir Teli. Tri minute pozneje je Iličić s prostega strela s 25 metrov zadel vratnico.
Prvi kot Albancev v 44. minuti
Stadion Qemala Stafe, ki sprejme 20.000 gledalcev, je bil precej prazen, srečanje si je ogledalo približno 5.000 navijačev. Albanci so malo nevarnejši postali v končnici prvega polčasa, vendar si pravih priložnosti niso pripravili. Prvi kot so izvajali v 44. minuti. Gostitelji so najbolje igrali v prvi polovici drugega polčasa, kar so kronali tudi z zadetkom. V tem delu so Slovenci na igrišču stali premalo čvrsto in prepustili pobudo tekmecem.
Zaradi povišane telesne temperature je v hotelu ostal Matej Mavrič Rožič. Slovenski dres je prvič po več kot treh letih oblekel Goran Šukalo, ki je igral od 66. minute, v zadnjih minutah pa je v izbrani vrsti debitiral tudi Siniša Andželković.

Vstopnice za tri tekme kvalifikacij v paketu
Z Nogometne zveze Slovenije so medtem sporočili, da bodo vstopnice za vse tri preostale kvalifikacijske tekme (Italija, Estonija, Srbija) prodajali v paketu. Začetek prodaje bo v soboto ob 12.00, več podrobnosti pa bodo izdali na petkovi novinarski konferenci. Avgusta bo v Stožicah na prijateljski tekmi gostovala še Belgija.
Prijateljska tekma:
ALBANIJA - SLOVENIJA 1:2 (0:1)
5.000; Bulku 62.; Novaković 24., Dedić 90./11-m

Albanija: Ujkani (46./Beqaj), Vangjeli (73./Lika), Cana, Lila, Dalku (56./Muzaka), Teli, Duro (56./Bulku), Lala, Agolli , Bogdani (64./Bakaj), Salihi (81./Memushaj).

Slovenija: J. Handanović, Brečko, Cesar, Šuler, Jokić , Kirm (87./Andželković), Radosavljević, Bačinović (66./Šukalo), Birsa (59./Iličić ), Novaković (68./Ljubijankić), Matavž (46./Dedić).

Dortmund:
NEMČIJA - ITALIJA 1:1 (1:0)
Klose 17.; Rossi 81.
Nemčija: Neuer, Lahm (64./Boateng), Mertesacker, Badstuber (64./Hummels), Aogo, Schweinsteiger, Khedira, Müller (46./Götze), Özil, Podolski, Klose (75./Grosskreutz).

Italija: Buffon, Cassani (53./Maggio), Ranocchia, Chiellini (78./Criscito), Bonucci, Motta (63./Aquilani), de Rossi, Montolivo, Cassano (46./Rossi), Mauri (74./Giovinco), Pazzini (46./Borriello).

Zmaga z bele točke
11-metrovka Dedića prinesla zmago Sloveniji
Bulku izenačil na 1:1
Zadetek Novakovića