Slovenija bo poskušala dvakrat zatresti ukrajinsko mrežo, pri tem pa seveda paziti, da Andrij Jarmolenko in njegovi kolegi ne premagajo Samirja Handanovića, saj bo sicer upov konec. Foto: Reuters
Slovenija bo poskušala dvakrat zatresti ukrajinsko mrežo, pri tem pa seveda paziti, da Andrij Jarmolenko in njegovi kolegi ne premagajo Samirja Handanovića, saj bo sicer upov konec. Foto: Reuters
Srečko Katanec
Srečko Katanec se je na današnji novinarski konferenci opravičil sodnikom za zmotno oceno po sobotni tekmi in pravi, da drugi ukrajinski zadetek ni bil dosežen po prepovedanem položaju, kot je sprva zmotno mislil. Foto: EPA
Katanec: En gol lahko spremeni marsikaj
Cesar: Ne bomo šli na glavo, bomo pa napadali od 1. minute

Po "prvem polčasu" dodatnih kvalifikacij za EP 2016 in porazu v Lvovu z 2:0 seveda slovenska nogometna reprezentanca ni imela razlogov za optimizem, toda glave so se medtem ohladile. Treba je verjeti v podvig in čim prej zabiti zadetek v Ljudskem vrtu. Barka je močno poškodovana, precej je krenila z želene smeri, a potopila se ni:

"Bistveno je, da so fantje v redu. Pred nami je druga polovica tekme, vemo, kaj moramo storiti, da gremo na evropsko prvenstvo. Prepričan sem, da je to možno, če bomo 100-odstotni in še več, zavedamo se priložnosti. Nihče ni poškodovan, v ekipi je vse okej," je na ponedeljkovi novinarski konferenci v Mariboru povedal slovenski selektor Srečko Katanec.

Katanec se zaveda zahtevnega izziva, ki je pred ekipo. "Težko bo, ni pa nemogoče. So v boljšem položaju, nogomet pa je takšen, da že en gol precej spremeni. Iz prve tekme smo se naučili, da moraš vsako priložnost, ki se ti ponudi, znati izkoristiti. Sam sem videl, da smo dobro nadzorovali tekmo, a nismo bili dovolj agresivni. Gola nismo dali iz ugodnih položajev, tako da nas čaka težko delo, saj bomo morali biti hkrati agresivni in mirni."

Selektor je bil z igro v Lvovu sicer kar zadovoljen: "V taktičnem pogledu smo se Ukrajini dobro zoperstavili. To moramo ponoviti, seveda z več samozavesti, bo pa treba izkoristiti priložnosti."

Tudi kapetan Boštjan Cesar verjame, da bo v Ljudskem vrtu zgodba drugačna: "Včeraj smo si pogledali to prvo tekmo, zdaj še bolj verjamemo, da lahko jutri presenetimo Ukrajino. Prav gotovo moramo biti od prve do zadnje minute skoncentrirani, pristop iz Ukrajine pa dvigniti za nekaj odstotkov. Igramo doma, pred našimi navijači nam bo lažje."

Velika težava v Lvovu je bil prostor, ki so ga slovenski branilci puščali ukrajinskim igralcem: "Nismo bili dovolj blizu nasprotniku, pri drugem golu smo malo zaspali, nismo vedeli, kakšno ekipo pričakovati, da igra na močne posameznike. Svoje priložnosti so si pripravili, mi pa smo bolje zaigrali šele v zadnjih desetih minutah. Verjamem, da bo pristop na jutrišnji tekmi na najvišji ravni, da smo lačni rezultata, da lahko naredimo izid, ki bo razveselil celotno Slovenijo. Pristop mora biti od prve minute na najvišji ravni, ne bomo pa šli na glavo," je še dejal Cesar.

Ukrajinska reprezentanca je po tekmi v Lvovu takoj odpotovala v Maribor. Vzdušje v ekipi je seveda dobro, selektor Mihajlo Fomenko pa poudarja, da enajstmetrovk (ki bi sledile ob slovenski zmagi 2:0 in podaljšku, v katerem ne bi bilo zadetka) ne pričakujejo: "Dobro smo pripravljeni, izid s prve tekme pa je za nas ugoden in zato se na enajstmetrovke nismo pripravljali. Na igrišču moramo pokazati kar znamo, to bo dovolj za uvrstitev na Euro," je povedal ukrajinski selektor.

Dodatne kvalifikacije za EP 2016, povratne tekme, torek ob 20.45:
SLOVENIJA - UKRAJINA (0:2)

Sodnik:
Cüneyt Cakir (Turčija)

Katanec: En gol lahko spremeni marsikaj
Cesar: Ne bomo šli na glavo, bomo pa napadali od 1. minute