Če Olimpija uresniči pričakovanja in končno začne dosegati gole ter izloči Crusaders, se ji nato obeta pot v Belorusijo oz. Finsko. Foto: BoBo
Če Olimpija uresniči pričakovanja in končno začne dosegati gole ter izloči Crusaders, se ji nato obeta pot v Belorusijo oz. Finsko. Foto: BoBo
NK Maribor
Maribor se je v evropskih tekmovanjih že petkrat pomeril s škotskimi klubi. Prvo soočenje z Rangers v kvalifikacijah za Ligo prvakov 2001/02 so še izgubili, a nato so vijoličasti po vrsti izločili Hibernian (2010), Rangers (2011), Celtic (2014) in Aberdeen (2016). Foto: www.alesfevzer.com
Dario Meljnak
Domžale in Rudar v 2. predkrogu čaka velik izziv. Prvi gostijo Ufo, za katero igra kapetan Slovenije Bojan Jokić. Drugi se bodo postavili po robu sloviti Steaui, ki sicer na novih temeljih. Foto: www.alesfevzer.com

Mariboru se kot favoriziranemu nosilcu dvoboja s Čihuro iz Gruzijo na naslednji stopnji kvalifikacij obeta dvoboj z boljšim iz para Osijek - Rangers. S Škoti so Mariborčani v Evropi že igrali dvakrat, leta 2001 so izpadli v boju za Ligo prvakov, 2011 pa dobili playoff za prvi preboj v skupinski del Evropske lige, kjer so vijoličasti dozdaj igrali trikrat zapored med sezonama 2011/12 in 2013/14, ko so tudi prezimili in izpadli šele v šestnajstini finala s kasnejšim prvakom Sevillo.

Če Domžalam uspe izločiti postavljeno Ufo iz Rusije, bi se nato pomerili z zmagovalcem dvoboja Budapest Honved - Progres Niederkorn iz Luksemburga.

Po morebitnem skalpu slovite Steaue se bi Rudar Velenje nato pomeril z boljšim iz para Hajduk Split - Slavia Sofija.

Na tako imenovani poti prvakov se Olimpiji v primeru izločitve Crusaders, obeta obračun s poražencem soočenja 2. predkroga Lige prvakov med Bate Borisov in HJK Helsinki.

Prvaki proti poražencu med Belorusi in Finci
Na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Nyonu so opoldne izvedli žreb 3. predkroga Lige prvakov, kjer pa ni več slovenskega prvaka Olimpije. Zaradi izpada proti Qarabagu so se po novih pravilih Ljubljančani preselili v drugi razred evropskih tekmovanj.

Če bodo zeleno-beli v 2. predkrogu potrdili vlogo favorita proti ekipi Crusaders, prvaku Severne Irske, jih nato čaka soočenje z (vsaj na papirju) močnejšim tekmecem. V primeru napredovanja prek severnoirskih križarjev se bodo slovenski prvaki pomerili s slabšim iz para Bate Borisov - HJK Helsinki (par 2. predkroga Lige prvakov). V dvoboju prvaka Belorusije in Finske je po slovesu ter dosežkih zadnjih let favorit Bate Borisov, tako da bi se s Helsinčani v Ljubljano lahko vrnil tudi nekdanji nogometaš Olimpije Filip Valenčič, ki je med letoma 2011 in 2015 za zmaje odigral 106 tekem in dosegel 16 golov ter prispeval 7 podaj.

Maribor nosilec, v primeru podviga tudi Domžale in Rudar
V glavnem delu žreba 3. predkroga Evropske lige, razdeljenega v pet bobnov, so sodelovali preostali trije slovenski klubi. Ker se 2. krog kvalifikacij še ni začel, bodo nižjerangirani klubi v primeru podviga prevzeli koeficient favorita. Maribor je zaradi visokega koeficienta (22,500) sam po sebi nosilec, medtem ko lahko Domžale s skalpom Ufe in Rudar z izločitvijo Steaue (FCSB) prevzameta vlogo nosilca predvidenega para v 3. krogu kvalifikacij. Za preboj v skupinski del Evropske lige je nato potreben še uspeh v "playoffu", ki bo 23. in 30. avgusta.


EVROPSKA LIGA, 2. PREDKROG, prve tekme

Četrtek, 26. julija, ob 16.00:
UFA (RUS) – DOMŽALE

Ob 17.30:
RUDAR VELENJE – STEAUA (ROM)

Ob 18.00:
ČIHURA (GRU) – MARIBOR

Ob 20.00:
OLIMPIJA – CRUSADERS (S. IRS)

Povratne tekme bodo 2. avgusta.


3. PREDKROG, žreb

OSIJEK/RANGERS - ČIHURA (GRU)/ MARIBOR

HAJDUK SPLIT/SLAVIA SOFIA - RUDAR /STEAUA

BUDAPEST HONVÉD/PROGRES NIEDERKORN (LUKS) - UFA/ DOMŽALE

Pot prvakov (izpadli iz kvalifikacij Lige prvakov):
OLIMPIJA LJUBLJANA/CRUSADERS - poraženec BATE BORISOV (BLR)/HJK HELSINKI (FIN)

Tekme 3. predkroga Lige Evropa bodo odigrane 9. in 16. avgusta.


LIGA PRVAKOV 3. PREDKROG, žreb

Prvaki:
CELTIC/ROSENBORG - AEK ATENE
SALZBURG - SHKENDIJA/ŠERIF
CRVENA ZVEZDA/SUDUVA - LEGIA/SPARTAK T.
KUKESI/QARABAG - BATE BORISOV/HJK HEL.
ASTANA/MIDTJYLLAND -
DINAMO ZAGREB/HAPOEL BER ŠEVA
CLUJ/MALMÖ - LUDOGOREC/VIDI (MAD)

Neprvaki:
PAOK/BASEL - SPARTAK MOSKVA
AJAX/STURM - STANDARD LIEGE
BENFICA - FENERBAHČE
SLAVIJA PRAGA - DINAMO KIJEV

Prve tekme 7./8. avgusta, povratne 14. avgusta.