Jorge Messi (v sredini) se bo moral s sinom zagovarjati zaradi utaje davkov. Foto: EPA
Jorge Messi (v sredini) se bo moral s sinom zagovarjati zaradi utaje davkov. Foto: EPA

Na predobravnavnem naroku ni uslišalo prošnje odvetnikov argentinskega zvezdnika, ki so se želeli izogniti sodnemu postopku. Za Messijeve finance naj bi pred leti skrbel oče Jorge. Lionel, takrat še mladoleten, pa s samimi postopki ni bil seznanjen in o izmikanju davkom ni vedel nič.

Sodišče ima dokaze, da sta se Messi in njegov oče finančno okoristila, ko je trženje medijskih pravic za Messijevo podobo potekalo prek čezmorskih podjetij v Belizeju in Urugvaju. Gre za obtožbe, ki se nanašajo na obdobje od 2007 do 2009, poslovala naj bi prek fiktivne poslovne mreže, katere namen je bil izmikanje plačevanju davkov, ki so izvirali od prihodkov, prisluženih s trženjem.

Oba sta nakazala zahtevano vsoto davčnim oblastem
Oba sta obtožbe zanikala. Messijev oče Jorge je avgusta 2013 davčnim oblastem nakazal pet milijonov evrov, torej zahtevano vsoto, vključno z obrestmi, ki so se nakopičile v tem obdobju. Naknadno je Messi plačal še deset milijonov evrov, s čimer je poravnal še terjatev za leti 2010 in 2011.
Messijeva plača v Barceloni znaša 16 milijonov evrov, s prihodki iz naslova sponzorskih pogodb pa je letni zaslužek nogometnega superzvezdnika 33 milijonov evrov.