Luka Modrić kljub mirni naravi zna dvigati prah. Pozabljivost pred sodiščem glede pogodb in aneksov z Zdravkom Mamićem ob delitvi odškodnine za prestop iz Dinama v Tottenham mu je nakopala sojenje zaradi lažnega pričanja. Foto: Reuters
Luka Modrić kljub mirni naravi zna dvigati prah. Pozabljivost pred sodiščem glede pogodb in aneksov z Zdravkom Mamićem ob delitvi odškodnine za prestop iz Dinama v Tottenham mu je nakopala sojenje zaradi lažnega pričanja. Foto: Reuters

Modrića bremenijo lažnega pričanja na sojenju za gospodarski kriminal proti vodji nogometnega kluba Dinamo, Zdravku Mamiću. Vrhovno sodišče je prestavilo sojenje predvsem zaradi znižanja stroškov postopka, ker so priče in sodni izvedenci večinoma iz Zagreba, tudi Modriću je enostavneje na naroke prihajati iz Madrida, kjer igra za Real Madrid, v Zagreb kot pa v Osijek.

Pred tožilci obremenil Mamića, na sodišču vse pozabil
Hrvaško tožilstvo bremeni Modrića, da je, v primerjavi z izjavami preiskovalnemu tožilcu leta 2015, na sojenju Mamiću in še trojici zaradi domnevnih finančnih malverzacij in utaje davkov v Dinamu, junija lani zavestno spremenil svoje izjave glede spornih pogodb z Mamićem o razdelitvi zaslužka pri morebitnem prestopu v drug nogometni klub. Tožilstvo poudarja, da je Modrić to počel kljub opozorilom sodišča med obravnavo, da mora na obravnavi govoriti zgolj resnico, ter da je krivo pričanje kaznivo dejanje. Če bo sodišče ugotovilo, da je šlo za krivo pričanje, Modriću grozi zaporna kazen od šest mesecev do pet let.

V Osijeku vse pripravljeno še za drugo sojenje Mamiću
Medtem je osiješko sodišče zavrnilo zahtevo tožilstva, da bi določili preiskovalni pripor za Mamića v drugem primeru gospodarskega kriminala v Dinamu. Z drugo obtožnico je tožilstvo Mamića in še šest ljudi osumilo, da so iz Dinama odtujili več kot 18,8 milijona evrov. Kot so v sredo pojasnili v Osijeku, so predlog tožilstva zavrnili, ker proti Mamiću že obstaja odločitev o priporu, potem ko je bil prejšnji mesec nepravnomočno obsojen na šest let in pol zapora. Na sojenju, na katerem naj bi lažno pričal Modrić, so Mamića in tri obtožence nepravnomočno obsodili na zaporne kazni, ker so oškodovali Dinamo za najmanj 15,3 milijona evrov, državo pa za skoraj 1,6 milijona evrov neplačanih davkov.


Sodnica v BiH-u najprej čestitala Mamiću
Mamić je pred objavo sodbe pobegnil v BiH, ki za zdaj zavrača njegovo izročitev. Maksimirski šerif je bil sicer v Medžugorju aretiran in hitro izpuščen ter se je v torek udeležil preliminarnega zaslišanja v primeru zahteve po izročitvi. Sodnica je primer začela na neobičajen način, saj je Tatjana Kosović najprej čestitala Mamiću za reprezentančni uspeh. "Najprej bom vam čestitala. To delam tako zaradi sebe kot zaradi vas," preden se je začela obravnava zahteve Hrvaške.
Na obravnavi sta tožilstvo BiH-a in Mamićeva obramba soglašala, da ni zakonskih pogojev, da bi izročili Mamića na zahtevo Hrvaške. Oviri za izročitev sta Mamićevo državljanstvo BiH-a in neobstoj možnosti, da bi dvostransko pogodbo o izročitvi izvajali retroaktivno, tako da so možnosti za izročitev nične.