Robert Berić je najučinkovitejši slovenski napadalec na tujem, a zdaj v St. Etiennu sumijo, da ima poškodovane križne vezi, zaradi česar mu grozi v najslabšem primeru celo konec sezone. Lani je za Rapid v 33 krogih avstrijskega prvenstva dosegel kar 27 golov, izjemna strelska forma pa mu je tudi prinesla prestop v Francijo, kjer je za
Robert Berić je najučinkovitejši slovenski napadalec na tujem, a zdaj v St. Etiennu sumijo, da ima poškodovane križne vezi, zaradi česar mu grozi v najslabšem primeru celo konec sezone. Lani je za Rapid v 33 krogih avstrijskega prvenstva dosegel kar 27 golov, izjemna strelska forma pa mu je tudi prinesla prestop v Francijo, kjer je za "zelene" na 12 tekmah prispeval 5 golov in 2 podaji. Foto: EPA
Robert Berič
Po septembrski poškodbi Novakovića je Berić postal prva izbira v napadu Slovenije, prispeval zmagoviti gol proti Estoniji, proti Litvi so mu ga neupravičeno razveljavili, medtem ko je v San Marinu po nevidnem prvem polčasu obstal v slačilnici. Foto: Reuters
Mišo Brečko in Boštjan Cesar na treningui
Mišo Brečko je poleti ob izteku prestopnega roka zamenjal Köln in 1. Bundesligo za Nürnberg in 2. ligo predvsem zaradi rednega igranja, s čimer je želel obstati v reprezentanci. Vendar septembra in oktobra Brečka ni bilo zraven, za Ukrajino pa ga je Katanec poklical, a zdaj je doživel zlom nosu v zadnjih minutah nedeljske tekme. Foto: www.alesfevzer.com

"Robert bo manjkal ali 15 dni ali pa šest mesecev in je zanj konec sezone," je po sinočnji tekmi Lyon - St. Etienne (3:0) nekaj pred polnočjo sporočil jezni trener gostov Christophe Galtier. Podrobnejši pregled je pokazal, da ima Berić strgano križno vez desnega kolena, tako da ga čaka operacija in vsaj šestmesečno okrevanje.
V 78. minuti nedeljske večerne tekme francoskega prvenstva je Robert Berić pri zaostanku z 0:3 postal žrtev nepotrebnega ostrega štarta Jordana Ferrija.

RB zamenjal RB-ja
Namesto poškodovanega Roberta Berića je selektor Srečko Katanec v reprezentanco Slovenije vpoklical Romana Bezjaka, napadalca Rijeke. Po MMC-jevi anketi si je njegov vpoklic zaželelo 27 odstotkov uporabnikov od 1.521, kolikor jih je oddalo svoj glas.


Vstal, se vrnil v igro in takoj nazaj k zdravniku

Berić je obležal ob črti avta kot pokošen in v vidnih bolečinah, pri čemer se je držal za desno koleno. Po nekajminutni zdravniški oskrbi se je napadalec St. Etienna dvignil na noge in se celo poskušal vrniti v igro, saj so zeleni že porabili vse tri menjave. A Berić je zmogel le nekaj korakov in nato spet zapustil zelenico. Na novinarski konferenci po tekmi je besni trener Galtier okrcal Lyon zaradi nespoštovanja in nesmiselne poškodbe njegovega prvega strelca, ko je bil derbi že odločen.

V četrtek že zatresel ukrajinsko mrežo
Berić je najučinkovitejši slovenski nogometaš sezone 2015/16, saj je na 22 tekmah v različnih tekmovanjih za Rapid in St. Etienne dosegel kar 11 golov in prispeval 7 podaj. Sočasno je ob poškodbi Milivoja Novakovića tudi dočakal priložnost v začetni postavi Slovenije in je tako odločil septembrsko tekmo z Estonijo. Zdaj pa je Slovenija samo nekaj ur pred začetkom "operacije Ukrajina" izgubila udarnega aduta - med tednom je na primer Berić že zatresel mrežo ukrajinskega Dnipra.

Brečka ob vrnitvi ne ustavlja niti zlomljen nos
Zadnja tekma pred Ukrajino se je boleče končala tudi za povratnika v reprezentanco Miša Brečka. Novopečeni kapetan Nürnberga je namreč razburljiv obračun 2. nemške lige z Union Berlinom (3:3) končal v sodnikovem podaljšku. A menjava desnobočnega branilca v 91. minuti ni bila taktične narave, temveč zaradi zlomljenega nosu. Kljub boleči poškodbi se Brečko ni dal in je dobil od klubske zdravniške službe bavarskega kluba zeleno luč, da odpotuje v domovino in se priključi pripravam na dvoboja z Ukrajino. Če bolečine ne bodo prehude in nos ne bo preveč zatekel, bo moral 31-leti Trboveljčan trenirati in morebiti igrati s pomočjo obrazne maske.

V tolažbo predstave Sarme, Joja, Nove ...
Skratka priprave na dodatne kvalifikacije za uvrstitev na evropsko nogometno prvenstvo 2016 se za Srečka Katanca niso začele najbolje. A v tolažbo slovenskemu selektorju in navijačem ostaja izjemna forma, s katero danes opoldne na Brdo pri Kranu prihajajo nekateri nosilci igre. Samir Handanović je tako rekoč nepremagljiv, Josip Iličić je bil prvo ime Fiorentine na obeh tekmah tedna, na Japonskem pa se je po poškodbi Milivoje Novaković vrnil čisto zares, in to z dvema goloma.

V soboto ob 18. uri v Lvivu Slovenijo čaka prva tekma z Ukrajino, povratna sledi naslednji torek v Mariboru ob 20.45, skupni zmagovalec dodanih kvalifikacij pa se bo razveselil poletnega igranja na EP-ju v Franciji.


Nov vratarski šov Handanovića - 8 obramb Torinu


Na zadnih treh tekmah Interja v italijanskem prvenstvu je Samir Handanović ubranil vseh 20 strelov in bil najboljši posameznik črno-modrih v tem obdobju, četa Roberta Mancinija pa je prav vse tekme dobila z 1:0. V nedeljo je Handa pri Torinu tako ubranil kar 8 strelov.

Samardžić in Bezjak utrdila Rijeko na vrhu


Slovenska Rijeka utrjuje vodstvo na Hrvaškem, pri čemer sta ključno vlogo na nedejski tekmi proti Splitu odigrala oba rojaka trenerja Matjaža Keka. Najprej je že v 3. minuti v slogu rojenih strelcev zadel branilec in reprezentant Miral Samardžić, v 38. minuti je z velemojstrskim vojelem prednost Rečanov podvojil Roman Bezjak (video od 0:15 dalje), ki je z 8 goli tretji strelec hrvaškega prvenstva. Ob poškodbi Berića je bil ravno Bezjak naknadno vpoklican za popolnitev napada Slovenije. Na koncu je bilo na Rujevici 2:1, Rijeka pa ima po 16. krogih zdaj 4 točke prednosti pred drugouvrščenim Dinamom Zagrebom.

Iličićeva mojstrovina s prostega strela


V četrtek je Josip Iličić zrežiral zmago Fiorentine v Poznanju, pri čemer je zablestel z evrogol prostim strelom, v končnici tekme pa je postavil še končni izid.

"Jojo" v Serii A še četrtič uspešen z 11-m

Fiorentina še naprej vodi v Serii A pred Interjem in tudi tu ima ključno vlogo Slovenec. Josip Iličić sicer v italijanskem prvenstvu kljub obilici poskusom in strelov zaenkrat sicer zadeva samo z bele točke. V nedeljo je tako izkoristil najstrožjo kazen proti Sampdorii, na koncu pa je z imenito dvojno podajo poskrbel še za nov gol Nikole Kalinića. Na 9 tekmah v Serii A je za vodilni klub "Jojo" prispeval 4 gole in 4 podaje.

Novaković z dvojčkom prekinil strelski post na Japonskem

Kljub izgubi Berića ima Slovenijo v napadu še vedno udarno orožje - prekaljenega Milivoja Novakovića, ki je v letu 2015 sicer bolj blestel v reprezentančnem dresu. A v soboto se je NovaGol, ki je povsem pozdravil poškodbo ključnice, spet proslavil na Japonskem, kjer mu dveh golih in celotni izjemni predstavi zagotovo ne bo manjkalo snubcev, potem ko se bo konec meseca poslovil od Nagoje Grampus. Proti Ventforet Kofuju je najprej izenačil z diagonalnim strelom po tleh in s tem dosegel prvi klubski gol po 4 mesecih. V 74. minuti tekme pa je pokazal, da je pri 36. letih še kako hiter in zbran - od 1:57 dalje si poglejte, kako je Ljubljančan pretekel pol igrišča in natančno zadel za 4:1.

Berić proti Dnipru udaril kot kobra


Spretnost Robert Berića v kazenskem prostoru vse bolj navdušuje Francijo. Takole je v četrtek v Evropski ligi proti lanskemu podprvaku Dnipru Dnipropetrovsku zabil za vodstvo 2:0, še predtem pa je Krčan podal za 1:0. A nedeljska poškodba na sosedskem derbiju pri Lyonu je Beriću preprečila, da bi lahko postal nočna mora ukrajinskega vratarja Denisa Bojka, ki bo v soboto najverjetneje branil vrata Ukrajine.

NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Ukrajino (24)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Torino - Inter 0:1vso tekmo (9,0)igralec tekme, 8 obramb = 8. nepremagan
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Astana - Atletico 0:0 (LP);
Atletico - Gijon 1:0

vso tekmo (6,9);
vso tekmo (7,3)

2 obrambi, 2 pobrani žogi; 2 obrambi, pobrana žoga = 6. nepremagan
Nejc VidmarDomžaleKoper - Domžale 1:2 (P);
Domžale - Celje 2:2
vso tekmo;
vso tekmo
napredovanje v polfinale; 4 obrambe
BRANILCI (8)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Chievo 1:0vso tekmo (8,1)
igralec tekme, v 71' podaja za 1:0, 3 posredovanja, 2 skoka
Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)Union -
Nürnberg 3:3
91' (3:3)/
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Palermo - Chievo 1:0vso tekmo (6,6)

2 posredovanji, 3 skoki, v 58' = 4. karton

Branko IlićAstana (KAZ)Astana - Atletico 0:0 (LP)
Astana - Aktobe 1:0
vso tekmo (7,0);
vso tekmo
posredovanje, skok; postal prvak Kazahstana
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)

D. Minsk - Villar. 1:2 (EL);
Barcelona - Villar. 3:0

vso tekmo (6,8);
/

2 posredovanji, skok;
na klopi

Luka KrajncCagliari (ITA II)

Cagliari - Modena 2:1

vso tekmo
/
Miral SamardžićRijeka (HRV)

Rijeka - Spllit 2:1

vso tekmo
v 3' za 1:0 = 2. gol
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)Panetolikos - PAS 2:1/že na reprezentančnem zboru
VEZISTI (10)
Valter BirsaChievo (ITA)Palermo - Chievo 1:0

75' (1:0) (7,2)

3 streli, 3 preigravanja, 3 posredovanja, skok
Josip IličićFiorentina (ITA)Lech - Fiorentina 0:2 (EL);
Sampdoria - Fiorentina 0:2
vso tekmo (8,4)
82
' (0:2
) (7,7)
igralec tekme, v 42' in 83'; v 10' z 11-m za 0:1 = 4. gol, v 58' podaja za 0:2 = 4. podaja
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Roma - Bayer 3:2 (LP);
Bayer - Köln 1:2


vso tekmo (8,0);
vso tekmo (6,6)

najocena Bayerja, podaja v 46' za 2:1, 6 posredovanj, 3 preigravanj; 1 strel, 2 posredovanji

Andraž KirmOmonia (CIP)Omonia - Apoel 2:268' (1:2)igral na ponedeljkovi tekmi
Rene KrhinGranada (ŠPA)Rayo -Granada 2:1vso tekmo (6,4) v 63' = 3. karton, 5 skokov, 2 posredovanji
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Milan - Atalanta 0:0/na klopi - prvič letos ni igral
Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Antalya. - Kayserispor 1:1 65' (1:1) (6,7) v 78' = 5. karton, 3 preigravanja, posredovanje
Nejc PečnikJEF United (JAP II)

JEF - Verdy 1:0

84' (1:0)

/

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)Istanbul - Trabzonspor 1:0

/

izven postave
Benjamin VerbičKöbenhavn (DAN)Bröndby - Köbenhavn 0:0 97' (0:0)remi na derbiju
NAPADALCI (3)
* Robert BerićSt. Etienne (FRA)ASSE - Dnipro 3:0 (EL);
Lyon - St. Etienne 3:0
vso tekmo (7,8);
vso tekmo (5,7)

v 52' za 2:0, v 38' podal za 1:0, 1 strel, skok; 1 strel, 2 posredovanji, 3 izgubljene, najslabša ocena tekme

Roman BezjakRijeka (HRV)Rijeka - Spllit 2:1vso tekmo

v 38' za 2:0 = 8. gol v HNL-ju

Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

Urava - Kavasaki 1:1

75' (1:1)/
Milivoje NovakovićNagoja Grampus (JAP)Nagoja - Kofu 4:278' (4:1) v 31' za 1:1, v 74' za 4:1 = 4. in 5. gol v J1 ligi
Pred tekmama z Ukrajino so v tabeli zajeti samo reprezentanti!

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.