V znamenju številke tri: Lionel Messi je v tretji minuti na tretji tekmi letošnjega prvenstva dosegel svoj tretji zadetek. Foto: Reuters
V znamenju številke tri: Lionel Messi je v tretji minuti na tretji tekmi letošnjega prvenstva dosegel svoj tretji zadetek. Foto: Reuters
Nigerijci so se dostojno upirali Argentincem
Musa še drugič ukanil Romera
Rojo hitro popeljal Argentino v novo vodstvo
Messijev mojstrski prosti strel za vodstvo
Messi zadel v tretji, Musa v četrti minuti

Argentinci so bili veliki favoriti, s hitrim zadetkom v prvem polčasu so ta sloves takoj upravičili, a so Nigerijci ekspresno odgovorili in izenačili že hip zatem. Tudi v drugem polčasu so Nigerijci ekspresno izenačili izid, potem ko je tik pred odmorom Messi Argentince popeljal v vodstvo, a je moral njihov vratar še tretjič žogo pobrati iz svoje mreže.

Na drugi tekmi v Salvadorju so Bosanci s 3:1 odpravili Iran.

Oglejte si tekmo še enkrat: prvi in drugi polčas. Vas zanima le povzetek? Analiza prvega in drugega polčasa.


Dva gola že v prvih štirih minutah

Srečanje so Argentinci začeli sanjsko. V kazenski prostor je po natančni globinski podaji prodrl Angel Di Maria in izsilil obrambo Vincenta Enyeame. Do odbite žoge, ki se je med drugim odbila tudi od vratnice, je pritekel Lionel Messi in jo s silovitim strelom pod prečko pospravil v mrežo. To je bil že njegov tretji zadetek na tretji tekmi letošnjega prvenstva. Toda veselje argentinskih navijačev se še ni poleglo, ko so na drugi strani Nigerijci izid poravnali! Na levi strani se je lepo znašel Ahmed Musa in s prekrasnim strelom z desnico žogo spravil mimo nemočnega Sergia Romera v malo mrežico.

Garay novi član Zenita
Argentinski reprezentančni branilec Ezequiel Garay se iz lizbonske Benfice seli v Zenit iz St. Peterburga, so v sredo potrdili pri portugalskih prvakih v Lizboni. Kot so še sporočili iz kluba, kjer kruh služi tudi slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak, je prestop Garaya vreden šest milijonov evrov. Podrobnosti o novi pogodbi z Rusi niso razkrili. Sedemindvajsetletni Argentinec je v Benfico prestopil leta 2011 iz madridskega Reala, pogodba s Portugalci pa ga je vezala do leta 2015.


Nigerijci nič slabši nasprotnik
Tisti, ki so pričakovali, da se bodo Nigerijci bolj ali manj le branili proti zastrašujočemu argentinskemu napadu, so se krepko ušteli. Aktualni afriški prvaki so večkrat nevarno napadli iz protinapada, gavčem so težave povzročale predvsem visoke podaje nasprotnika iz obrambe v napad. Argentinci so se izkazali s hitro in kombinatorno igro pred vrati Enyeamaja, po pol ure igre je s silovitim strelom z razdalje poskusil Di Maria.

Agüero poškodovan zapustil zelenico
Ob relativno poceni zadetku je senco na argentinski polčas vrgla tudi poškodba napadalca Sergia Agüera, ki je v 37. minuti obsedel na zelenici. Izvrstnega napadalca Manchester Cityja, ki z igranjem ni mogel več nadaljevati, je zamenjal Ezequiel Lavezzi.

Messijev mojstrski prosti strel za 2:1
Končnica prvega polčasa se je igrala predvsem na polovici Nigerije, kjer sta se Argentincem ponudila dva prosta strela, ki ju je natančno izvedel Messi. Napadalcu Barcelone je pri prvem poskusu veselje preprečil Enyeama, pri drugem pa je bil povsem nemočen. 27-letnik iz Rosaria je žogo zadel izvrstno, vratar je njen let v mrežo pospremil zgolj s pogledom.

Dva zadetka tudi na začetku drugega polčasa
Tudi začetek drugega polčasa je bil, tako kot prvi, izjemno razburljiv. Namreč, takoj po odmoru je Musa dosegel še drugi zadetek in izid poravnal na 2:2. Musa je prejel natančno podajo napadalca Emmanuela Emenikeja, zarezal v argentinsko obrambo in hladnokrvno ukanil Romera, ki je krenil v drugo smer. Toda varovancev Alejandra Sabelle to ni poklapalo, hitro so se zbrali in po predložku iz kota izenačili prek Marcosa Roje, ki je iz neposredne bližine zadel z desnico. Argentinci so zavohali kri, napadli so z vso silo, v 55. minuti je Enyeama ubranil strel Gonzalu Higuainu, tri minute pozneje je Messi iz bližine po Rojovem predložku z leve za las zgrešil nigerijska vrata.

Messi v 62. minuti na zaslužen počitek
Po dobri uri igre je argentinski selektor prvemu zvezdniku reprezentance Messiju namenil počitek. Poklical ga je na klop, namesto njega je v igro vstopil Riccardo Alvarez. Po uvodnih naletih obeh reprezentanc se je igra preselila predvsem na sredino igrišča, kjer sta reprezentanci (neuspešno) gradili svoje napade, za kanček nevarnejši so bili Argentinci, ki so pretili predvsem s hitrimi protinapadi. V 78. minuti sta z lepo izvedenim prostim strelom navdušila Di Maria in Lavezzi, hip zatem je Pablo Zabaleta na drugi strani v zadnjem trenutku preprečil zadetek po nevarnem strelu Muse.

Priložnosti so se vrstile kot po tekočem traku, deset minut pred iztekom rednega dela srečanja je z glavo nevarno streljal še argentinski branilec Ezequiel Garay, a je okroglo usnje za slab meter odfrčalo mimo leve vratarjeve vratnice.

Skupina F, 3. krog:
NIGERIJA - ARGENTINA 2:3 (1:2)
Musa 4., 47.; Messi 3., 45., Rojo 50.

Nigerija: Enyeama, Ambrose, Oshaniwa, Omeruo, Yobo, Mikel, Onazi, Babatunde (65./Uchebo), Musa, Odemwingie (80./Nwofor), Emenike.

Argentina: Romero, Zabaleta, Garay, Rojo, Fernandez, Gago, Di Maria, Mascherano, Higuain (91./Biglia), Messi (63./Alvarez), Aguero (38./Lavezzi).

Sodnik: Niccola Rizzoli (Italija)

Lestvica:                       
ARGENTINA       3  3 0 0  6:3  9
NIGERIJA        3  1 1 1  2:3  4
--------------------------------
BiH             3  1 0 2  4:4  3
IRAN            3  0 1 2  1:4  1
                                
 

Nigerijci so se dostojno upirali Argentincem
Musa še drugič ukanil Romera
Rojo hitro popeljal Argentino v novo vodstvo
Messijev mojstrski prosti strel za vodstvo
Messi zadel v tretji, Musa v četrti minuti