Lionel Messi je odločen, da prekine strelski post in Argentino usmeri proti zmagovitemu cilju. Argentina je dobila obe dozdajšnji tekmi, zadnjo novembra lani v St. Louisu z 2:0. Foto: Reuters
Lionel Messi je odločen, da prekine strelski post in Argentino usmeri proti zmagovitemu cilju. Argentina je dobila obe dozdajšnji tekmi, zadnjo novembra lani v St. Louisu z 2:0. Foto: Reuters
Karim Benzema in Franck Ribery
Karim Benzema je ostal brez svojega glavnega soigralca pri Franciji, Francka Riberyja. Foto: EPA
Ed Džeko
Sušić o možnostih BiH-a na tem SP-ju: "Ne bi rekel, da smo neizkušeni. Mogoče nam manjka globine, ampak temelje imamo močne. Navsezadnje imamo igralce, kot sta Džeko in Pjanić, ki bi lahko igrala v kateri koli ekipi na prvenstvu. Vsi pravijo, da je obramba naša šibka točka, a se ne bi strinjal. V Emirju Spahiću imamo našo kakovost, na kateri smo zgradili zadnjo linijo, polega tega imamo enega najboljših vratarjev na svetu." Foto: Reuters

Ekipi se bosta v nedeljo ob 0.00 po slovenskem času udarili na Maracani v Riu de Janeiru, Argentinci z enim najboljših napadov na svetu pa seveda upajo, da se bodo tja vrnili v finalu. Njihov prvi igralec Lionel Messi je prejšnji teden svoj 38. reprezentančni gol dosegel proti Sloveniji, ekipi, ki so jo Argentinci izbrali z BiH-om v mislih.

Generalka je dobro uspela (2:0), še posebej ker argentinski kapetan želi prekiniti strelski post na svetovnih prvenstvih, ki sega osem let nazaj na njegov debitantski nastop v Nemčiji. Takrat je bil Messi ob zmagi nad Srbijo in Črno goro s 6:0 najmlajši strelec na turnirju v Nemčiji. Messi je dobro pripravljen in željan igre po ne preveč navdušujoči sezoni pri Barceloni, seveda pa bo veliko odvisno tudi od njegovega soigralca v napadu Sergia Agüera.

Se Sabella vrača k sistemu 5-3-2?
Agüero je ob novembrski prijateljski zmagi nad BiH-om z 2:0 dosegel oba zadetka, selektor Alejandro Sabella pa bi se kaj lahko oprl na izkušnje s tiste tekme, ko je na teren postavil sistem 5-3-2 z Maxijem Rodriguezom, Javierjem Mascheranom in Angelom di Mario na sredini. V napadu je bil ob Agüeru Rodrigo Palacio.

Gago: Ključ bo igra 11 kot celote
Povprečna obramba, če jo primerjamo z atomskim napadom, bo morala ustaviti zlasti Edina Džeka, a po besedah Fernanda Gaga bo ključ do uspeha igra vseh 11 nogometašev kot celote: "Vemo, da je le nekaj moštev sposobno odigrati na tako visoki ravni kot pri nas di Maria, Agüero in Messi. Njihova natančnost pri takšnih hitrih potezah dela razliko. Jaz jim moram pri tem zagotoviti čim več žog in držati ravnotežje, ekipe ne moreš razpoloviti. Potrebujemo vseh 11 igralcev, ko bomo napadali, in vseh 11, ko se bomo branili. Napadalci se bodo kdaj morali potegniti tudi nazaj in nato prežati iz protinapadov."

Sušić bo zgostil sredino
Bosanski strateg Safet Sušić bo na teren poslal ekipo z zgoščeno vezno linijo in Džekom kot osamljenim napadalcem. Preizkus na krstni tekmi na velikih tekmovanjih bo zahteven. "Igramo proti favoritom skupine in ekipi, ki gre lahko do konca. Vseeno imamo visoke upe, da potegnemo nekaj iz te tekme in se prebijemo med 16."

Vedno nekdo ob Messiju, ko bo imel žogo
Sušić je razmišljal, da bi enega svojih bolje pripravljenih mož, vsestranskega vezista Muhameda Bešića, namenil Messiju v obliki "policaja", a se to vseeno ne bo zgodilo: "To je dilema, a mislim, da bi imelo to nasproten učinek, čeprav je Bešić idealen za to nalogo. Messi bo imel najbrž dovolj svobode, a vseeno bo nekdo vedno ob njem, ko bo imel žogo."

Francoska naloga proti Hondurasu tudi brez Riberyja jasna
Francozi imajo proti Hondurasu (skupina E, ob 18.00) jasno nalogo: suvereno zmago. Zlasti pa bi s prenovljenim moštvom radi izbrisali črne spomine na leto 2010, ko so se po notranjem sporu in uporu proti selektorju Raymondu Domenechu domov vrnili osramočeni. Selektor Didier Deschamps bo seveda še kako pogrešal poškodovanega Bayernovega zvezdnika Francka Riberyja, največ bo zdaj odvisno od Realove "špice" Karima Benzemaja in mladega vezista Paula Pogbaja. Honduras ne bo imel česa izgubiti, v svojem tretjem nastopu na SP-jih (1982, 2010) pa še nima zmage.

Hitzfeld: Le doseči zadetek ne bo dovolj
Prvi obračun dneva bo v skupini E med Švico in Ekvadorjem, ki se med seboj še nista pomerila. Kljub temu bi lahko ta obračun odločal o drugem potniku iz skupine, če štejemo Francijo za glavnega favorita. "Ekvador je naš glavni tekmec za pot med 16. Dober štart v skupini bo odločilen. So izredno dobro organizirani in tehnično močni. Ne moremo računati le na to, da nam bo en dosežen zadetek prinesel zmago. Preveč močni so za to," napoveduje trenerski lisjak Ottmar Hitzfeld.

Skupina E, 1. krog
Nedelja ob 18.00:
ŠVICA - EKVADOR (Brasilia)

Verjetni postavi:

Švica: Benaglio; Lichtsteiner, von Bergen, Djourou, Rodgriguez; Inler, Behrami, Xhaka, Shaqiri, Stocker; Drmić.

Ekvador: Banguera; Paredes, Guagua, Erazo, Ayovi; Valencia, Mendez, Noboa, Montero; Valencia, Caicedo.


Sodnik: Ravšan Irmatov (Uzbekistan)


Skupina E, 1. krog
Nedelja ob 21.00:
FRANCIJA - HONDURAS (Porto Alegre)

Verjetni postavi:

Francija: Lloris, Evra, Koscielny, Varane, Debuchy, Cabaye, Pogba, Matuidi, Valbuena, Benzema, Giroud.

Honduras: Valladares, Beckeles, Figueroa, Bernardez, Izaguirre, Garrido, Espinoza, Palacios, Najar, O. Garcia, Costly.

Sodnik: Sandro Ricci (Brazilija)


Skupina F, 1. krog
Ponedeljek ob 0.00:
ARGENTINA - BiH (Rio de Janeiro)

Verjetni postavi:

Argentina: Romero; Zabaleta, Fernandez, Garay, Rojo; Gago, Mascherano, di Maria; Messi, Higuain, Agüero.

BiH: Begović; Mujdža, Spahić, Bičakčić, Kolašinac; Hajrović, Bešić, Pjanić, Misimović, Lulić; Džeko.

Sodnik: Joel Aguilar (Salvador)