Nogometaši Čila so se morali posloviti od letošnjega svetovnega prvenstva, potem ko so po izvajanju 11-metrovk klonili pred gostitelji Brazilci. Te zdaj čaka izjemno težek obračun s Kolumbijci. Foto: Reuters
Nogometaši Čila so se morali posloviti od letošnjega svetovnega prvenstva, potem ko so po izvajanju 11-metrovk klonili pred gostitelji Brazilci. Te zdaj čaka izjemno težek obračun s Kolumbijci. Foto: Reuters
Edinson Cavani
V urugvajski igri se je zelo poznala odsotnost Luisa Suareza, brez katerega napad enostavno ni bil to, kar se je ob slovitih imenih pričakovalo. Še najbolj je na letošnjem SP-ju razočaral zvezdnik Edinson Cavani, ki z izjemo odlične podaje za Suarezov prvi gol proti Angliji praktično ni storil ničesar. Foto: Reuters
Kolumbijci ugnali Urugvajce, Brazilici pa Čilence


Kako malo je manjkalo, pa bi Čile v Braziliji povzročil pravo nacionalno katastrofo! Mauricio Pinilla je v izdihljajih drugega podaljška iz polprotinapada silovito sprožil z roba kazenskega prostora in zadel prečko. Če bi žoga letela kakšen centimeter ali dva nižje, bi bila danes dežela sambe odeta v črno ... tako pa še vedno upa na rekordni šesti naslov svetovnega prvaka, prvega po letu 2002.
Čile si je s svojo pogumno predstavo nedvomno pridobil veliko nogometnih simpatij. Čilenci so igrali hrabro, odlično so se zoperstavili gostiteljem prvenstva, za zmagoslaven zaključek jim je manjkala le še pika na i - uspešnejše izvajanje strelov z bele točke. Žoge v mrežo ni uspelo strpati Pinilli, Alexisu Sanchezu in Gonzalu Jari.
Sampaoli: Najbolj boli prečka na koncu tekme
Kljub vsemu so Čilenci s svojimi nastopi na 20. SP-ju lahko zadovoljni. Žalost je velika, a Brazilce so dobro prestrašili, potem ko so lokalni mediji na podlagi preteklih izidov napovedovali gladko zmago selecaa. "Najbolj boli tista prečka čisto ob koncu drugega podaljška," je priznal čilski selektor Jorge Sampaoli. "Res, skoraj bi nam uspelo zmagati. To je bilo res kruto," je še povedal in dodal: "Če bi nam uspelo zmagati, bi spisali zgodovino. To bi bil 'Mineirazo'." Za Sampaolija, rojenega v Argentini, bi bila zmaga nad Brazilijo še posebej sladka. A takšen je pač nogomet, eni se veselijo zmage in napredovanja, drugi morajo domov. "Zelo sem ponosen na svoje igralce. Ponosen sem na Čile. Na stadionu so bili vsi proti nam. Dali smo vse od sebe, trdo smo se borili. Igralci so našo državo predstavljali na krasen način. Skoraj bi zmagali, a žal v takšnem primeru tudi moralna zmaga ne šteje," je še dejal 54-letni trener.
Vidal: Želeli smo uresničiti sanje
Po tekmi je bil - razumljivo - zelo razočaran zvezdnik čilske reprezentance Arturo Vidal. Izvrstni nogometaš Juventusa je igral odlično, a bo moral kljub temu preostanek svetovnega prvenstva spremljati prek televizijskih zaslonov. "Občutek, ko izpadeš iz tekmovanja, je grozen. Dali smo vse od sebe, odigrali smo odlično tekmo, na koncu pa smo imeli še 'smrtno' priložnost," je dejal 27-letni nogometaš in dodal: "Vseeno sem z našo igro zelo zadovoljen. Večjih pripomb nimam, dali smo vse od sebe, poskusili smo vse, da bi se uvrstili v četrtfinale. Želeli smo uresničiti sanje, a se ni izšlo. Morda nam bo naslednjič sreča nekoliko bolj naklonjena."
Bravo: Dresu smo se popolnoma predali
Tudi vratar in kapetan Claudio Bravo je bil vidno potrt. "V tem trenutku se mi po glavi podi na tisoče misli. Toda moramo biti ponosni na današnjo predstavo, na zelenici smo pustili srce," je povedal in pojasnil: "Ne vem, ali je razplet tekme pravičen ali ne, a menim, da smo bili boljši nasprotnik, igrali smo bolje. Rad bi izkoristil priložnost in se soigralcem zahvalil za borbo, številni so igrali poškodovani. Vsak si zasluži nositi reprezentančni dres. Danes smo se mu popolnoma predali, in tako bo tudi naslednjič, ko bomo branili barve Čila."


Tabarez: Kazen Suareza ni kriva za poraz
Veliko razočaranje je bilo tudi v urugvajskem taboru, ki je žaloval zaradi poraza proti Kolumbiji (2:0). V igri sinjemodrih se je še posebej poznala odsotnost kaznovanega napadalca Luisa Suareza, ki je po zloglasnem ugrizu že zapustil Brazilijo in se vrnil v družinski dom v Lagomar v bližini Montevidea. Selektor Oscar Tabarez je poudaril, da Suarezov odhod ni kriv za izpad Urugvaja, sicer četrte ekipe z zadnjega SP-ja v Južni Afriki. "Ko je Luis odšel, smo končali to poglavje. To je bilo to. Še vedno smo imeli veliko energije za nadaljevanje tekmovanja. Kljub velikim kritikam smo kazen sprejeli. Nogomet potrebuje igralce, kot je Suarez. Stali smo mu ob strani, in tako bo tudi v prihodnje," je dejal in poudaril, da so se o tem pogovorili pred obračunom: "Igralcem sem dejal, da je ta zgodba končana in da se morajo osredotočiti na prihodnost. Mislim, da je vse skupaj ustvarilo še večjo željo po uspehu. Suarez je za nas neprecenljiv, a vedeli smo, da nanj ne bomo mogli računati, zato smo načrt igre priredili in se na Kolumbijce primerno pripravili."
Godin: Preprosto so bili boljši od nas
Branilec Diego Godin je realno ocenil razplet srečanja: "Kolumbija je igrala bolje od nas. Čeprav nam je uspelo nanizati nekaj dobrih predstav, je bilo to premalo, da bi ostali na tem prvenstvu. Tak je pač nogomet. Borili smo se, vendar je bila Kolumbija danes preprosto bolje pripravljena in bolj osredotočena na svoje naloge. Nimamo si česa očitati, dali smo vse od sebe, na zelenici smo pustili srce, naša vest je čista."
Urugvajski mediji, ki so se v zadnjih dneh postavili v bran Suarezu in so ves čas dvomili o pravičnosti kazni, ki ga je doletela po odločitvi Mednarodne nogometne zveze, so za najboljšega urugvajskega posameznika tega prvenstva označili odličnega Arevala Riosa, ki je nase opozoril z izjemnimi igrami v vezni liniji.

Kolumbijci ugnali Urugvajce, Brazilici pa Čilence