V Biljah je tokrat brcal žogo tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin. Ob njem motorist Miran Stanovnik. Foto: ND Bilje
V Biljah je tokrat brcal žogo tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin. Ob njem motorist Miran Stanovnik. Foto: ND Bilje
Matjaž Nemec, Tina Maze in Andrea Massi
Glavni pobudnik in organizator prireditve Matjaž Nemec (sicer osebni tajnik Boruta Pahorja), ki je doma iz Bilj, s Tino Maze in Andreo Massijem. Foto: ND Bilje
Omar Naber, Damir Skomina in Borut Pahor
Pahor v napadalni akciji proti pevcu Omarju Naberju. Foto: ND Bilje

Dvakratna olimpijska zmagovalka in njen trener, ki sta februarja napisala zimsko pravljico v Sočiju, sta na prireditev prišla zagorela in dobro razpoložena neposredno iz Španije, kjer sta se pred dnevi udeležila poroke Tininega serviserja Andree Vianella s špansko alpsko smučarko Carolino Ruiz Castillo.

"Malo sva se stepla," je Mazejeva hudomušno odgovorila na vprašanje, od kod nekaj šivov na Massijevi roki, preden se je srečala še z enim junakom zimskih olimpijskih iger Juretom Frankom in sodelovala v eni izmed točk košarkarske akrobatske skupine Dunking Devils.

Uspešni smučarski par so gledalci pozdravili ob polčasu nogometne tekme, na kateri so v družbi gostiteljev Valterja Birse in Tima Matavža svoje nogometno znanje preizkušali številni znani športniki in drugi udeleženci. Matavž, ki se je v soboto poročil, je v prvem polčasu po sijajnem prodoru čez polovico igrišča dosegel najlepši zadetek na tekmi.

Pahor tokrat napadalec
V Birsovem moštvu so med drugim zaigrali glavni pobudnik in organizator prireditve Matjaž Nemec, nogometaši Aleksander Radosavljević, Matej Mavrič Rožič in Miran Burgič, smučarja Filip Flisar in Mitja Valenčič, motorist Miran Stanovnik, režiser Mitja Okorn, pevec Omar Naber, generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije Aleš Zavrl, predsednik ND Gorica Robert Vrtovec in župan občine Miren - Kostanjevica Zlatko Martin Marušič, v Matavževi ekipi pa predsednik Slovenije Borut Pahor, nogometaša Etien Velikonja in Miran Srebrnič, smučar Jure Košir, predsednik NZS-ja Aleksander Čeferin, glasbenika Jože Potrebuješ (zaslužil bi si nagrado za najlepšo prečko dvoboja po silovitem strelu od daleč) in Rok Ferengja ter pater Bogdan Knavs.

Pahorja, ki je v prejšnjih letih na tem dogodku stal v vratih, smo tokrat videli v drugačni vlogi. Zaigral je v napadu, vratarske rokavice pa prepustil nekdanjemu italijanskemu čuvaju mreže Albertu Marii (Jimmyju) Fontani, ki se lahko pohvali tudi z nekaj nastopi v Serie A. Največ sezon je preživel pri Torinu.

Pahor se je sploh v prvem polčasu kar nekajkrat znašel v prepovedanem položaju, vseeno pa mu je pripadla čast, da je prispeval zadnji zadetek na tekmi. Zaradi slačenja dresa in nato ugovarjanja je srečanje končal predčasno, saj mu je Birsa pokazal rdeči karton.

Birsa drugič postal očka
Nogometaš Milana je pred tednom dni dobil drugega sina Liama, zato se v teh dneh ne more popolnoma posvetiti spremljanju svetovnega prvenstva. Srečanja gleda doma oziroma v družbi prijateljev, ki imajo radi nogomet. Komu bi najbolj privoščil naslov? "Srčno ne navijam za nikogar, čeprav sem bil po navadi "fan" Brazilije. V zadnjih letih gledam bolj na to, da je dobra tekma, zato bom, če bo Brazilijo s 4:0 premagala Argentina, ravno tako vesel," pravi Birsa. Občutek ima, da bo letos zmagovalec ena izmed južnoameriških ekip, čeprav nekega izrazitega favorita po njegovem mnenju ni.
Se je pa Pahor v gol postavil med obema polčasa, ko je poskušal ubraniti nekaj strelov z 11-metrovke. Z bele točke sta ga premagala tudi bosa predsednica vlade v odstopu Alenka Bratušek (glej fotografijo spodaj; njen sin Oskar je slovenski reprezentant do 17 let) in paraolimpijec, plavalec Darko Đurić. "Vrnil sem mu za tisti plavalni dvoboj, ko me je nekoč premagal. Rekel sem si, da se moram potruditi in mu dati gol. Zelo sem vesel, da mi je uspelo zadeti mrežo. Sicer pa zelo rad spremljam nogomet, veliko raje imam reprezentančnega kot klubskega. Predvsem pa imam rad lepo igro, bolj romantično, veliko driblanja in tako naprej," je povedal najboljši slovenski športnik invalid.
Hokejsko palico Kopitarja prodali za 2.260 evrov
Na dogodku, katerega medijski pokrovitelj je bil Val 202, so denar zbirali za dve dobrodelni organizaciji - Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje za projekt Botrstvo v Sloveniji in za fundacijo Vrabček upanja za nakup medicinske opreme za bolnišnico v Stari Gori.
Poleg donacij bodo organizatorji izpeljali še dražbo za več športnih rekvizitov, ki so jih podarili znani slovenski športniki. Za hokejsko palico s podpisom Anžeta Kopitarja jim je že uspelo iztržiti 2.260 evrov, na dražbi pa bodo še dresi košarkarja Gorana Dragića, kolesarja Mateja Mohoriča (tudi on je včeraj prišel v Bilje) ter Birse in Matavža.