Sporni trenutek, ki je odločil osmino finala med Nizozemsko in Mehiko. Foto: EPA
Sporni trenutek, ki je odločil osmino finala med Nizozemsko in Mehiko. Foto: EPA
Rafa Marquez - legendarni mehiški kapetan - je takole (verjetno) zadnjič igral na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Takole je Klaas-Jan Huntelaar proslavil zanesljivo izvedeno enajstmetrovko. Foto: EPA
Arjen Robben je na tem SP-ju dejal, da ima Louis van Gaal zlato "moškost" pri menjavah. Tudi tokrat je zadel v polno. Foto: EPA
Miguel Herrera je po tekmi za poraz okrivil sodnike. Foto: EPA

oenca je pustil pečat na obračunu osmine finala med Nizozemsko in Mehiko (2:1).

Nizozemci, ki so na prvi tekmi SP-ja nadigrali Španijo, nato pa se namučili proti Avstraliji in prvo mesto v skupini potrdili proti Čilu, so bili v prvem polčasu v podrejenem položaju, igra varovancev Louisa van Gaala pa je bila nepovezana, brez nevarnih protinapadov in prave dinamike. Mehičani, eni tistih, ki so v Braziliji pustili najboljši vtis, so premoč kronali na začetku drugega dela, ko je zadel Giovani dos Santos. Mehika se je zadovoljila z minimalnim vodstvom, se potegnila nazaj in narekovanje ritma igre prepustila nasprotniku.

Prekaljeni taktični maček van Gaal je znova zadel z menjavami, dvakrat spremenil taktiko, ki ni delovala, in v zaključku je tulipanom uspel preobrat. Wesley Sneijder je za 1:1 po napaki mehiške obrambe razparal mrežo znova razpoloženega Guillerma Ochoe, Klaas-Jan Huntelaar pa je v sodnikovem dodatku zadel z bele točke.

Robben se je opravičil, a za simuliranje v prvem polčasu
Prav enajstmetrovka – v prvem delu bi moral portugalski delivec pravice pokazati na obeh straneh po enkrat na belo točko – je pustila veliko črno piko na nizozemski zmagi. Arjen Robben, eden boljših posameznikov tega turnirja, je izsilil prekršek v kazenskem prostoru in Proenca, ki velja za enega boljših evropskih sodnikov, je nasedel.

Po tekmi se je napadalec Bayerna, ki je sicer že dolgo znan po "iskanju" prekrškov v kazenskem prostoru, opravičil za simuliranje, a (morda nekoliko ironično) za padec v prvem polčasu, ko je bil storjen prekršek, po njegovem mnenju pa je Rafa Marquez – mehiški "Kaiser", ki je že na četrtem mundialu Mehiko vodil kot kapetan, kar je rekord svetovnih prvenstev, se je tako poslovil na neslaven način – napravil čisti prekršek: "Moram se opravičiti. Na koncu je bila enajstmetrovka, a predtem v prvem polčasu pa sem jo skušal izsiliti. Včasih pričakuješ, da te bo nekdo brcnil, a tega ne bi smel početi."

Van Gaalov joker tokrat Huntelaar
Robben je izvedbo strela prepustil Huntelaarju, ki je bil na koncu junak tekme, saj je predtem že podal za izenačujoči zadetek: "Po navadi sem samozavesten in izvajam enajstmetrovke. Tokrat pa je bil prekršek storjen nad mano in verjel sem, da bo Huntelaar zadel. To si je zaslužil. Kar na jok mi gre zaradi vseh čustev. Čustva so zelo močna, saj smo si res želeli te zmage. Skupaj smo se borili in zelo sem ponosen na našo ekipo in naše mlade igralce."

Van Gaal je, tako kot že na tem prvenstvu, znova imel srečo z menjavami. Na klop je potegnil celo kapetana Robina van Persieja, ki je bil povsem neviden, poskusil je s Huntelaarjem in zadel v polno: "Najprej sem spremenil postavitev v 4-3-3 in dobili smo priložnosti, zadeli smo okvir vrat, vratar pa je odlično posredoval. Nato sem poskusil še z načrtom B in da, mislim, da nam je odmor za osvežitev zares pomagal. Pametno je to izkoristiti. Začetna postavitev ni delovala. Moral sem nekaj spremeniti. Ste videli, kaj sem naredil? Igralci so takoj upoštevali moja navodila. Ekipa je prava in moštveni duh je bil glavno vodilo k zmagi."

Herrera s prstom pokazal na Proenco
"Igralci so do konca verjeli, da lahko uspejo. Bili so težki pogoji za igranje, a bili smo bolj sveži in v končnici močnejši od Mehičanov. Rešili smo se, v drugem polčasu smo si priigrali več priložnosti, igrali pa smo kar v treh različnih formacijah,"
je van Gaal potrdil, da je bila menjava kapetana van Persieja povsem taktična, da pa je močno način igre svetovnih podprvakov spremenila poškodba Nigela de Jonga, ki je zanj ključen mož igre tulipanov.

Po porazu je bil zelo razočaran mehiški selektor Miguel Herrera, ki bo v spominu ostal po izjemno čustvenem spremljanju tekem. Po tekmi je za glavne krivce za mehiški poraz okrivil sodnike: "Za prvi gol smo si sami krivi, bila je naša napaka. Razlog za izpad pa je sodnik. Izločil nas je iz naslednjega dela. Če sodnik začne dosojati prekrške, ki jih ni, izpadeš zaradi dogodkov, na katere nimaš vpliva. V štirih tekmah na prvenstvu je bilo trikrat sojenje zelo slabo za Mehiko. Nismo dosegli pričakovanega."

Mehiški selektor obsodil tudi Robbna
"Zadovoljen sem s predstavo svojih varovancev. Igrali smo dobro, a na koncu smo se nekoliko preveč potegnili v obrambo. Tako smo pustili ekipi, ki predtem ni naredila ničesar, da je začela igrati. S pomočjo sodnika pa je nato dosegla napredovanje,"
je dejal Herrera. Upa, da se domov odpravlja tudi Proenca: "Upam, da bo sodniški komite pogledal to reakcijo in jo tudi sankcioniral ter da bo sodnik tako odšel domov kot mi. Jutri oziroma pojutrišnjem gremo domov in upam, da bo podobno s sodnikom."

Herrera je spregovoril tudi o Robbnu in se vprašal o smiselnosti delegiranja sodnika za tekmo reprezentance, ki prihaja iz istega združenja zvez (Uefa): "Robben je trikrat simuliral in že v prvem polčasu bi si zaslužil karton. Sodnik bi moral kaznovati tistega, ki poskuša goljufati. Če bi bilo tako, ne bi Robben tega tolikokrat poskušal. Če se nič ne zgodi že prvič, igralec ve, da ne bo recimo zapustil igrišča zaradi simuliranja. Ko sodi sodnik, ki prihaja iz iste krovne organizacije kot tvoj nasprotnik, se vprašaš, zakaj so na prvenstvu potem sploh sodniki z drugih celin."

Tekma oziroma sporna situacija je takoj po koncu sprožila odzive – tako, kot je to zdaj tudi v navadi – na družbenih omrežjih. Številni, od nogometnih strokovnjakov do navdušencev, so obsodili "goljufa" Robbna, nekateri so pretiravali in njegovo potezo primerjali celo z ugrizom Luisa Suareza.

Analiza drugega polčasa tekme Nizozemska - Mehika
Huntelaar z 11-m zadel za četrtfinale Nizozemske
Sneijder v 88. minuti izenačil
Dos Santos popeljal Mehiko v vodstvo
Analiza prvega polčasa tekme Nizozemska - Mehika
Analiza drugega polčasa tekme Nizozemska - Mehika
Huntelaar z 11-m zadel za četrtfinale Nizozemske
Sneijder v 88. minuti izenačil
Dos Santos popeljal Mehiko v vodstvo
Analiza prvega polčasa tekme Nizozemska - Mehika