Kevin de Bruyne in Romelu Lukaku sta belgijska junaka. Vpisala sta vsak po gol in podajo. Foto: Reuters
Kevin de Bruyne in Romelu Lukaku sta belgijska junaka. Vpisala sta vsak po gol in podajo. Foto: Reuters
Belgija po 12 letih znova nastopa na svetovnem prvenstvu in se je drugič v zgodovini prebila med najboljših osem. Foto: Reuters
Green dosegel zadetek upanja
Lukaku zapečatil usodo Američanov
De Bruyne našel luknjo v ameriški obrambi

Ameriški vratar je bil izvrsten. Že v rednem delu je zbral največ obramb na eni tekmi na letošnjem svetovnem prvenstvu. Dolgo časa rdeči vragi niso našli rešitve zanj, nato pa sta že v prvem delu podaljška dve akciji izpeljala Kevin de Bruyne in rezervist Romelu Lukaku. Toda Američani, ki so bili skoraj vso tekmo v podrejenem položaju se niso predali in na začetku drugega dela podaljša je upanje vlil Julian Green. Jenkiji so napadli, toda Belgija je zdržala in se drugič prebila med najboljših osem. Najboljši izid so Belgijci dosegli leta 1986, ko so bili četrti, v polfinalu pa jih je ugnala Argentina.

Ste zamudili tekmo? Oglejte si jo še enkrat. Prvi, drugi polčas in podaljšek. Lahko pa si ogledate le vrhunce. Analiza s prvega polčasa in analiza po koncu tekme.

Belgijci so mojstri zaključkov tekem, saj so do zdaj vse štiri zmage ter tudi prav vse gole v Braziliji dosegli po 70. minuti. Varovanci Marca Wilmotsa stopnjujejo svoje nastope, saj je bil obračun proti ZDA najboljši na mundialu. Prvič do zdaj so se med osem prebili vsi zmagovalci skupin.

Belgija hitro prevzela pobudo
Že po 40 sekundah so Belgijci nevarno zapretili. Po akciji de Bruyna je nepozorna ameriška obramba dopustila, da je nekoliko po desni do strela prišel Divock Origi, ki je dobil prednost pred Lukakujem, prehitel je nasprotno obrambo, toda Howard je bil na mestu. V 20. minuti so Američani izpeljali prvo nevarno akcijo in po prodoru Michaela Bradleya je z roba kazenskega prostora poskusil Clint Dmpsey, a Thibaut Courtois je brez težav strel ubranil.

Rdeči vragi so imeli v prvem polčasu več priložnosti. De Bruyne je po veliki napaki Grahama Zusija, ko se mu je odprlo veliko prostora, meril mimo vrat, ob koncu polčasa pa še naravnost v Howarda, ameriški vratar pa je bil na mestu tudi po strelu Edena Hazarda. Američani so že po pol ure igre ostali brez poškodovanega Fabiana Johnsona, namesto njega pa je vstopil DeAndre Yedlin.

Howard v 2. polčasu dokončno zaklenil vrata
Belgijci so v drugem delu stopnjevali svoje napade. Američane so stisnili pred kazenski prostor in so povsem prevzeli pobudo, napadi ZDA pa so bili zelo redki. Najprej je Dries Mertens zvito poskusil z glavo, toda Howard je bil pripravljen, v 56. minuti pa je z glavo po natančni podaji Tobyja Alderweirelda z glavo streljal še Origi, žoga pa je padla na prečko. Sledil je lep prodor razigranega Origija, Mertens, ki je takoj za tem prepustil mesto na zelenici Kevinu Mirallasu, pa je poskusil kar s peto. Mirallas je v 71. minuti odlično preigraval, opravil s številnimi Američani in povsem premešal nasprotno obrambo, žoga je prišla do samega Origija, ki pa je z nekaj več kot desetih metrov meril naravnost v Howarda.

Pet minut kasneje je Origi lepo podal v prostor Mirallasu, ki je sam stekel proti soigralcu pri Evertonu, toda ameriški vratar se je znova izkazal. V zadnji minuti rednega dela so po enem redkih napadov Američanov Belgijci odgovorili z bliskovitim protinapadom. De Bruyne je z leve podal pred vrata, toda Vincent Kompany, ki je bil sam ni uspel dobro zadeti žogo, a je vseeno šla proti vratom, znova pa je bil pripravljen Howard. Tik pred koncem pa bi belgijska obramba kmalu naredila usodno napako, rezervist Chris Wondolowski se je znašel povsem sam pred Courtoisom, toda žogo je poslal prek vrat.

De Bruyne in Lukaku odločila
Že po prvi nevarni akciji, ki so jo rdeči vragi izpeljali v podaljšku, so povedli. Lukaku, ki je pred tem zamenjal Origija, je krenil po desni strni in žogo popeljal v kazenski prostor. Našel je de Bruyna, ki se je sprva nekoliko zapletel, a potem vendarle ob dveh branilci žogo poslal mimo Howarda v mrežo. Američani so moči usmerili v napad in tako je ostalo več prostora za belgijski protinapad. Še pred koncem prvega dela podaljška sta de Bruyne in Lukaku poskrbela za povišanje prednosti. De Bruyne je izpeljal bliskovit protinapad, prišel povsem od kazenskega prostora, nato pa vtekajočemu Lukakuju podal v prostor, nadarjeni napadalec pa je s prve premagal nemočnega Howarda.

Na začetku drugega polčasa pa je upanje Američanom vrnil Julian Green. Najstnik Bayerna je bil na zelenici le nekaj minut, saj je vstopil ob koncu prve polovice podaljška, na začetku druge pa je izkoristil mojstrsko podajo Bradleyja za 2:1. Green je najmlajši strelec na SP-jih po Lionelu Messiju leta 2006. Američani so napadli, najlepšo priložnost pa je sedem minut pred koncem imel Dempsey, ki se je po uigranem prostem strelu sam znašel pred Courtoisom, ki pa je bil na mestu.


Osmina finala, Salvador:
BELGIJA - ZDA 2:1 (0:0)
51.227; de Bruyne 93., Lukaku 105.; Green 107.

Belgija: Courtois, Alderweireld, van Buyten, Kompany , Vertonghen, Witsel, de Bruyne , Fellaini, Mertens ( 60./Mirallas), Hazard ( 111./Chadli), Origi ( 91./Lukaku ).

ZDA: Howard, F. Johnson ( 32./Yedlin), Gonzalez, Besler, Beasley, Cameron , Bradley, J. Jones, Zusi ( 72./Wondolowski), Bedoya ( 105./Green ), Dempsey.

Sodnik: Djamel Haimoudi (Alžirija)

Green dosegel zadetek upanja
Lukaku zapečatil usodo Američanov
De Bruyne našel luknjo v ameriški obrambi