Kostarika (prevod bogata obala) slavi največji športni uspeh v svoji zgodovini. Foto: Reuters
Kostarika (prevod bogata obala) slavi največji športni uspeh v svoji zgodovini. Foto: Reuters
Podoživite 11-m na tekmi Kostarika - Grčija
Mitroglou v 121. minuti zgrešil nemogoče

Srednjeameriški palček je bil pred začetkom prvenstva največji avtsajder svetovnega prvenstva. Stavnice so v primeru končne zmage Kostarike za vsak vložen evro ponujale 2.500 evrov. Kako tudi ne. "Los Ticos" so bili izžrebani v skupino s samimi svetovnimi prvaki, toda najprej je padel Urugvaj (3:1), nato Italija (1:0), na koncu pa so remizirali še z Anglijo (0:0). Zdaj jih od končnega zmagoslavja ločijo le še tri tekme. Na stavnicah je zdaj količnik za dvig pokala le še 51.

Prvi zvezdnik ekipe, vratar Keylor Navas, je v predtekmovanju prejel le en gol, pa še tega z enajstmetrovke. Tudi tokrat je z nekaj bravuroznimi obrambami čuval prigarano vodstvo, vendar je bil v sodnikovem podaljšku rednega dela nemočen ob strelu Sokratisa. Grki so ob številčni premoči v podaljšku silovito pritisnili, toda vratar španskega Levanteja je bil vselej na mestu. Tudi v 121. minuti, ko je Mitroglou z zapravljenim "zicerjem" poskrbel za infarkt grških navijačev.

Navas je ubranil četrto enajstmetrovko Grkov (Gekas), Michael Umana pa je zadel še peto enajstmetrovko Kostaričanov in poskrbel za eno izmed največjih presenečenj v zgodovini svetovnih prvenstev.

Poleg izjemnega Navasa je bil v središču pozornosti selektor Jorge Luis Pinto. 61-letni Kolumbijec je moštvo prevzel leta 2011, mu vcepil svojo filozofijo obrambne discipline in hitrih protinapadov ter ga povedel na svetovno prvenstvo v Braziliji z drugim mestom v Concacafu. "Neverjetni občutki me prevevajo. Zgodovinska zmaga za mojo ekipo in celo državo. Ponosen sem," je bil iz sebe Pinto in razkril tudi majhno skrivnost, ki se je na koncu izkazala za ključno: "Pred tekmo smo trenirali enajstmetrovke. Nasprotnike smo podrobno preučili in zato smo zadeli vseh pet strelov." "Bilo je dramatično in zelo težko. Smo prevladovali, toda po izključitvi smo se bili prisiljeni pomakniti nazaj. Zdržali smo," je še dodal Pinto.

Grški selektor Fernando Santos je priznal, da je težko pogoltniti tako grenko pilulo. "Ko so zadeli peto enajstmetrovko, sem začutil žalost. Veliko žalost. Ne bi rad govoril o sreči oziroma o pomanjkanju te. Kostarika je zmagala in je očitno srečnejša. Čestitam jim," je povedal Santos, za katerega je bila to zadnja tekma na klopi grške reprezentance. Mnogi Santosu zamerijo, da v podaljšku ni ukazal splošnega napada na vrata Kostarike, katere igralci so bili vidno na koncu moči.

Podoživite 11-m na tekmi Kostarika - Grčija
Mitroglou v 121. minuti zgrešil nemogoče