Wayne Rooney se je tudi ogorčeno odzval na pisanje angleških medijev. Foto: EPA
Wayne Rooney se je tudi ogorčeno odzval na pisanje angleških medijev. Foto: EPA

Na koncu dneva je rezultat tisti, ki šteje, ne igra. Mislim, da nam ni treba spremeniti veliko. Potrebujemo morda le kanček sreče.

Daniel Sturridge
Luis Suarez je treniral s polno močjo. Foto: EPA

V četrtek gre za vprašanje življenja in smrti. Izziv je velik, čakata nas eni izmed najboljših reprezentanc na svetu.

Diego Lugano

Začeti z njim, ga pustiti na klopi, mu dati drugo vlogo na igrišču ... Zdi se, da ima vsak Anglež drugačno mnenje, kaj bi moral s prvim zvezdnikom treh levov Rooneyjem narediti selektor Roy Hodgson. Ob porazu proti Italiji je igral na bočnem položaju in podal za vodilni gol Daniela Sturridgea, toda večino tekme je deloval utrujeno in ni pomagal v obrambnih nalogah, kot je zanj običajno. Hodgson se je odločil, da bo Rooneyju proti Urugvaju namenil bolj napadalno vlogo, in ga postavil takoj za "špico" Sturridgea. Desno bo Raheem Sterling, levo Danny Wellbeck. Tako postavitev je Hodgson uigraval med pripravami.

Prav hitrost Sterlinga, Wellbecka in Sturridgea bo glavna nevarnost za izkušeno, a počasno obrambo Južnoameričanov, ki so jo s tremi zadetki preluknjali tudi Kostaričani. Angleži so proti Italiji izgubili, a v izjemno dinamični tekmi v peklu Manausa pustili dober vtis. Hodgson je predstavo svojih varovancev ocenil celo kot najboljšo, odkar je pred dvema letoma sedel na angleško klop. "Na koncu dneva je rezultat tisti, ki šteje, ne igra. Mislim, da nam ni treba spremeniti veliko. Potrebujemo morda le kanček sreče," je povedal Sturridge.

Tabareza skrbi angleška hitrost
Če so Angleži ob uvodu prikazali všečno igro, pa to ne velja za Urugvajce, polfinaliste prejšnjega SP-ja. Šokanten poraz proti Kostariki pomeni, da proti Angliji in Italiji ni več možnosti spodrsljaja. Tudi selektor Oscar Tabarez se najbolj boji hitrih angleških napadalcev, ki so na tekmi z Italijo "pokazali izjemen tehnični potencial". "Hitri so v teku in sprejemanju odločitev. Moramo jih omejiti, ker bodo to zagotovo ponovili proti nam," meni Tabarez.

Glavno vprašanje je, kaj lahko stori Suarez, prvi strelec angleškega prvenstva, ki je na 33 tekmah zabil 31 golov. Napadalec Liverpoola je moral tik pred prvenstvom na operacijo kolena. Proti Kostariki ni igral in Tabarez trdi, da ni prepričan, ali je povsem pripravljen. Suarez je odločen: "Sem 100-odstotno zdrav in sem pripravljen, drugače ne bi bil tukaj. Treniram z ekipo, počutim se dobro." Kapetan Diego Lugano se zaveda pomembnosti tekme: "V četrtek gre za vprašanje življenja in smrti. Izziv je velik, čakata nas dve izmed najboljših reprezentanc na svetu." Tekma bo na sporedu ob 21. uri.

Drogba na klopi tudi proti Kolumbijcem
Ob 18.00 bosta dan začeli Kolumbija in Slonokoščena obala, ki sta na prvih tekmah premagali Grčijo oziroma Japonsko. Južnoameričani bodo igrali brez napadalca Carlosa Bacce, ki je staknil poškodbo in je bržkone izgubljen za prvi del. Selektor Slonokoščene obale Sabri Lamouchi bo tekmo spet začel brez Didierja Drogbaja, ki je proti Japonski v igro prišel v drugem polčasu in zrežiral preobrat.

Japonci si želijo posest žoge
Opolnoči bo še dvoboj Japonske in Grčije. Japonci so na uvodni tekmi povedli, a se nato povlekli v obrambo, kar je bilo usodno. "Žogo moramo imeti v posesti, to je naša moč. Če jo izgubimo, moramo takoj pritisniti nasprotnika," je preprosto filozofijo razložil strelec zadetka Keisuke Honda. Italijanski selektor Alberto Zaccheroni bo najverjetneje vztrajal pri isti začetni postavi.

Grki obljubljajo napadalno igro
Grki, ki so v kvalifikacijah prejeli le štiri gole na desetih dvobojih, so na uvodu SP-ja dobili tri. Tudi na račun bolj napadalne igre od pričakovanega branjenja. "Vsi so pričakovali, da se bomo le branili, branili in skušali ohraniti mrežo nedotaknjeno, toda menim, da so videli ekipo, ki rada napada in si ustvarja priložnosti. Šli smo na zmago in tako bo tudi tokrat. Proti Kolumbijcem nismo imeli sreče," meni napadalec Grkov Giorgios Samaras.


SKUPINA C, 2. krog
Četrtek ob 18.00:
KOLUMBIJA - SLON. OBALA (Brasilia)

Verjetni postavi:
Kolumbija: Ospina, Zuniga, Zapata, Yepes, Armero, Aguilar, Sanchez, Cuadrado, Rodriguez, Ibarbo, Gutierrez.

Slonokoščena obala: Barry, Aurier, Zokora, Bamba, Boka, Tiote, Die, Kalou, Y. Toure, Gervinho, Bony.

Sodnik: Howard Webb (Anglija)


SKUPINA D, 2. krog
Četrtek ob 21.00.
URUGVAJ - ANGLIJA (Sao Paulo)

Verjetni postavi:
Urugvaj: Muslera, Lugano, Godin, Fucile, Caceres, Arevalo Rios, Gargano, Stuani, Rodriguez, Suarez, Cavani.

Anglija: Hart, Johnson, Cahill, Jagielka, Baines, Gerrard, Henderson, Sterling, Welbeck, Sturridge, Rooney.


Sodnik: Carlos Velasco Carballo (ŠPA)


SKUPINA C, 2. krog
Petek ob 0.00:
JAPONSKA - GRČIJA (Natal)

Verjetni postavi:
Japonska: Kavašima, Učida, Jošida, Nagatomo, Morišige, Hasebe, Jamaguči, Honda, Kagava, Okazaki, Okubo.

Grčija: Karnezis, Torosidis, Sokratis, Manolas, Holebas, Fetfetsidis, Katsouranis, Maniatis, Kone, Samaras, Mitroglou.

Sodnik: Joel Aguilar (Ekvador)

Na koncu dneva je rezultat tisti, ki šteje, ne igra. Mislim, da nam ni treba spremeniti veliko. Potrebujemo morda le kanček sreče.

Daniel Sturridge

V četrtek gre za vprašanje življenja in smrti. Izziv je velik, čakata nas eni izmed najboljših reprezentanc na svetu.

Diego Lugano