Veliko slavje Nemcev po osmem preboju v finale svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Veliko slavje Nemcev po osmem preboju v finale svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Miroslav Klose
Novi rekorder svetovnih prvenstev - Miroslav Klose je s 16 goli izboljšal rekord Ronalda. Foto: Reuters
Toni Kroos
Toni Kroos je bil izbran za najboljšega igralca tekme. Vse kaže, da bo sijajni vezist v naslednji sezoni igral za madridski Real. Foto: Reuters
Oscar dosegel častni zadetek
Schürrle z dvojčkom postavil piko na i
Khedira zadel za petardo!
Klose in Kroos zapečatila brazilsko usodo
Brazilci pozabili na Müllerja, sledila je kazen za 0:1

Nemci, ki so vse velike lovorike osvojili na enak način - z neverjetnim bojem in nepopustljivostjo do zadnje sekunde sodnikovega dodatka, so nadigrali Brazilijo, kot je ni še nihče v zgodovini. Pred srečanjem so se gostitelji 20. svetovnega prvenstva bali Nemcev, ki pa nikakor niso želeli vloge favoritov. O zmagi s 7:1 nihče ni niti sanjal.

Oglejte si celotno tekmo še enkrat. Prvi in drugi polčas. Vas zanimajo le vrhunci? Analiza prvega in drugega dela.

Na domačih tleh Brazilci niso izgubili srečanja proti evropski reprezentanci vse od leta 1984, ko so izgubili prijateljsko tekmo proti Angležem z 0:2.
Kahn: Brazilci kot kokoši brez glave
"Brazilci so bili po drugem golu kot kokoš brez glave, razbita vojska je še milo rečeno. Igralci so imeli glave dol, stali so kot kipi," je na televizijski postaji ZDF dejal strokovni komentator Oliver Kahn, ki si je srečanje ogledal v družbi Rivalda. Prav legendarni Kahn je bil v Jokohami izbran za najboljšega igralca svetovnega prvenstva pred dvanajstimi leti, nato pa je v finalu 30. junija 2002 naredil ključno napako v 67. minuti po strelu Rivalda in Ronaldo je zadel za 1:0, Brazilci pa so nato zmagali z 2:0 in osvojili peti naslov svetovnih prvakov.
Poraz leta 1950 verjetno ni več najbolj grenak
Na tem prvenstvu so igrali z nekaj razredov slabšo ekipo v primerjavi s tisto izpred 12 let in se le po spletu izjemne sreče in spornih sodniških odločitev (enajstmetrovka proti Hrvaški, razveljavljen regularni zadetek Kolumbije za 1:1 v četrtfinalu) prebili do polfinala, kjer pa so doživeli največji polom v bogati zgodovini. Še finalni poraz leta 1950 na Maracani proti Urugvaju z 1:2 pred skoraj 200.000 gledalci so verjetno lažje prenesli.
Ko junaku Toura Marcelu Kittlu Bild nameni le dva stavka!
V Nemčiji vlada popolna evforija, navijaška milja v Berlinu je bila kljub dežju polna. Nekateri navijači še niso prišli k sebi po drugem zadetku, je že padel tretji, pa četrti in peti.
V časniku Bild so v torkovi izdaji vse športne strani namenili tej tekmi, analizirali so celo vse spremljevalke in žene nogometašev obeh moštev po položajih. Prav zanimivo, da na kolesarski Dirki po Franciji blesti Marcel Kittel, ki je dobil že tri etape v šprintu. V Bildu so mu namenili dva stavka!!
Le Özil ni prepričal navijačev
Po številnih drugih in tretjih mestih pred svetovnim prvenstvom ni bilo čutiti prevelike evforije v Nemčiji, zdaj pa se ta stopnjuje. Nogometaši so v domovini neverjetno priljubljeni, Manuel Neuer, Toni Kroos in Thomas Müller imajo že kultni status, le Mesut Özil ni prepričal in večina bi si želela, da bi finale gledal s klopi.
"Jogi" na videoanalizah hitro opazil šibke točke Brazilcev
Selektor Joachim Löw opozarja, da zdaj ni čas za evforijo, saj je v nedeljo na sporedu finale. "Na začetku tekme me je skrbelo, saj sem vedel, da bodo Brazilci krenili odločno, napadalno, bili so polni evforije, gledalci so jih nosili. Zadeli smo v pravem trenutku, niso se pobrali po šoku in v nadaljevanju smo zlahka prišli do zmage. Analiziral sem vse tekme Brazilcev na tem prvenstvu in hitro sem opazil, da imajo velike težave v obrambi, če nasprotnik igra hitro in z natančnimi podajami. Zares smo izjemno kombinirali, žoga je šla od noge do noge z veliko hitrostjo. Zdaj imam težko nalogo, umiriti moram žogo. Zbrati se moramo za finalno tekmo, koncentracija je v finalu vedno ključna," je povedal 54-letni strokovnjak, ki je bil po porazu proti Italiji v polfinalu evropskega prvenstva 2012 v Varšavi z 1:2 že na izhodnih vratih.
"Schweini" in Lahm po grenkih porazih dozorela
Leta 2006 je bil na domačem svetovnem prvenstvu desna roka Jürgena Klinsmanna. Pred osmimi leti so v Dortmundu Nemci točili solze v potokih. Fabio Grosso je v 119. minuti polfinala razblinil sanje o poletni pravljici. Löw, ki sijajno sodeluje s pomočnikom Hansijem Flickom, je doživel številne grenke poraze, zlata generacija pa je vmes dozorela. Bastian Schweinsteiger in Philipp Lahm sta prehodila trnovo pot. 25. maja lani so nosilci igre elfa igrali v finalu Lige prvakov na Wembleyju, Bayern je premagal dortmundsko Borussio z 2:1. Velike tekme iz teh nogometašev izvlečejo največ.
Klose brez salte ob rekordu
Miroslav Klose je v 23. minuti dosegel 16. zadetek na svetovnih prvenstvih in s tem prehitel Ronalda, ki je na častni tribuni le nemočno spremljal blamažo svojih rojakov na stadionu Mineirao. "V naši ekipi vse deluje samodejno, na treningu lahko mižimo, pa bo podaja prišla do pravega igralca. V standardnih položajih je Toni Kroos velemojster, vse žoge so milimetrsko natančne. Ko sem dosegel gol za 2:0, sem dobil udarec in nisem mogel izvesti salte ob 16. golu na svetovnih prvenstvih," je poudaril napadalec Lazia, ki je zadel na zadnjih štirih svetovnih prvenstvih, kjer je Nemčija vedno krojila vrh.
Müller: Po tekmi proti Alžiriji so nas vsi odpisali
"Seveda nismo pričakovali tako visoke zmage. Zdaj smo videli, česa je sposobna naša ekipa, če ima veliko prostora. Po tekmi proti Alžiriji so nas vsi odpisali, požrli smo številne kritike, a nasprotnik se je organizirano branil 120 minut. Nobenega prostora nismo imeli. Ko nam je steklo, so bili Brazilci popolnoma tleh. Zdaj nas bodo vsi hvalili, a nas čaka tekma, ki smo jo tako težko pričakovali. Čas je, da dvignemo ta pokal," je bil zadovoljen Thomas Müller, ki je pri 24 letih dosegel že deset golov na svetovnem prvenstvu. Rekord Kloseja je vsekakor ogrožen.
Predsednik Niersbach: To je bil nogomet z drugega planeta
Predsednik nemške nogometne zveze Wolfgang Niersbach je kar kipel od ponosa: "To je zgodovinski dan za nemški nogomet. Težko je najti pravo besedo. Senzacionalno ne zadostuje. Tudi pravljično ne. To je bil nogomet z drugega planeta. Na častni tribuni so mi vsi visoki gostje prikimavali in se ob polčasu čudili naši neverjetni ekipi. Vseskozi sem prisoten v Campo Bahii, kjer trenirajo naši nogometaši. Vsi so osredotočeni le na en cilj - v nedeljo gremo po četrto zvezdico!"
Menedžer reprezentance Oliver Bierhoff, ki je leta 1996 na evropskem prvenstvu z zlatim golom na Wembleyju Nemcem zagotovil zadnjo veliko lovoriko, je bil seveda prav tako nasmejan do ušes: "Pričakoval sem zelo napeto tekmo, celo enajstmetrovke. Takega polfinala na velikih tekmovanjih ne pomnim. Še vedno nismo ničesar dosegli. Ni pomembno, če zmagaš s 7:1 ali pa z 2:1, v finalu se vse začne od začetka."
Ob zadnjem nemškem naslovu je Maradona jokal ...
24 let že čakajo Nemci na najbolj cenjeni nogometni pokal. 8. julija 1990 ga je priigral Andreas Brehme z bele točke pet minut pred koncem finala v Rimu proti Argentini (1:0). Takrat je mehiški sodnik Edgardo Mendes Codesal poklonil najstrožjo kazen elfu. "Sivi volk" Rudi Völler je padel kot pokošen, ko se ga je dotaknil Roberto Sensini. Diego Armando Maradona je točil solze, Argentinci pa niso pozabili te tekme, še bolj grenke spomine pa imajo na zadnji dve srečanji z Nemci na SP-jih. Morda se v finalu napoveduje ponovitev finala izpred 24 let in četrtfinalnih obračunov z zadnjih dveh svetovnih prvenstev.
... Littbarski pa se je prhal v trenirki ob zvokih Gianne Nannini
Pred prvenstvom v Braziliji so posneli dokumentarni film o SP-ju v Italiji, dodali so zasebne posnetke igralcev. V garderobi olimpijskega stadiona v Rimu se je Pierre Littbarski prhal oblečen v reprezentančno trenirko ... Takrat so imeli Nemci sanjsko ekipo, ki sta jo vodila Lothar Matthäus in Jürgen Klinsmann. "Kaiser" Franz Beckenbauer je imel na voljo velike svetovne zvezdnike. Uradna pesem "Un'estate italiana", ki sta jo izvajala Gianna Nannini in Edoardo Bennato, je bila tisto leto pravi hit v Nemčiji in seveda tudi v garderobi elfa po zmagi nad Maradono in njegovimi soigralci.
Strunz: Nikakor ne smemo izgubiti finala proti Nizozemcem
Nemci se zavedajo, da drugo mesto ne bo uspeh, v primeru poraza bodo v nedeljo točili solze. "Samo ena stvar se pa res ne sme zgoditi! Nikakor ne smemo izgubiti finala proti Nizozemcem. Louis van Gaal s pokalom v rokah in vse njegove izjave, tega ne bi prenesli. Nihče ne bi več govoril o zmagi nad Brazilijo s 7:1," je slikovito pripomnil nekdanji nemški reprezentant Thomas Strunz.

Oscar dosegel častni zadetek
Schürrle z dvojčkom postavil piko na i
Khedira zadel za petardo!
Klose in Kroos zapečatila brazilsko usodo
Brazilci pozabili na Müllerja, sledila je kazen za 0:1