Selektor Louis van Gaal ni bil navdušen, da sta kar dva njegova varovanca zavrnila izvedbo prve enajstmetrovke pri
Selektor Louis van Gaal ni bil navdušen, da sta kar dva njegova varovanca zavrnila izvedbo prve enajstmetrovke pri "loteriji". Foto: Reuters
Nizozemska
Nizozemska je še drugič izgubila polfinale svetovnega prvenstva po enajstmetrovkah, prvič je bila leta 1998 usodna Brazilija. Foto: Reuters
Analiza 11-metrovk na tekmi Nizozemska - Argentina
Podoživite 11-m na tekmi Nizozemska - Argentina

"Vprašal sem dva igralca, ali bosta izvedla prvo enajstmetrovko, preden sem prišel do Vlaarja. Po moje je bil Ron najboljši nogometaš na igrišču, zaradi česar bi moral biti dovolj samozavesten. To samo pokaže, da ni lahko zadeti z bele točke," je selektor Nizozemske pojasnil zaplet med "oranžnimi" in to, da je prvi k žogi pristopil branilec Ron Vlaar, čigar strel je Sergio Romero ubranil in že takoj pridobil Argentini veliko prednost.

Oglejte si celotno tekmo še enkrat: Prvi, drugi polčas, podaljšek in 11-metrovke. Tu je tudi analiza prvega, drugega polčasa in 11-metrovk.


Najmanj enakovredni, če ne boljši
"Najhujši scenarij je izgubiti po enajstmetrovkah. Bili smo najmanj enakovredni, če ne boljši. Velikansko razočaranje,"
je bil potrt Louis van Gaal po porazu v polfinalu, nato se je LVG hitro potožil nad nesmiselnostjo tekme za 3. mesto: "Na takšnem velikem turnirju igralci ne bi smeli igrati za tretje ali četrto mesto, saj tukaj šteje samo ena nagrada - postati svetovni prvak."

62-letni selektor iz Amsterdama je bil neposreden v izjavah tudi zaradi zato, ker zapušča klop Nizozemske in se seli na mesto trenerja Manchester Uniteda.

Izmučeni kapetan preprečil scenarij Krul
"Razmišljal sem, da bi ponovil isto kot v osmini finala in bi 11-metrovke branil Krul, toda videl sem, da je van Persie utrujen, in na igrišče poslal Huntelaarja. Bil sem prepričan, da lahko doseže zadetek,"
je van Gaal tudi priznal, da je hotel ponoviti scenarij iz dvoboja s Kostariko, ko je rezervni vratar Tim Krul vstopil in ubranil dve 11-metrovki za napredovanje v polfinale.

A tokrat je bil kapetan Robin van Persie preveč zdelan od bolezni in se je komaj še premikal, Nizozemska pa je s tem izgubila tudi samozavestnega prvega izvajalca enajstmetrovke - proti Kostariki je RVP brezhibno zadel.

Sta Robben in Sneijder zavrnila prvi strel?
"Pravzaprav smo si zaslužili več. Lahko smo ponosni na to, kar smo dosegli, a zdaj je bolečina velika. Skupaj smo dali vse od sebe na tem SP-ju, zato nam je zdaj še toliko težje. Ničesar ne gre nikomur očitati, izredno sem ponosen na ekipo. Ampak to je sranje. Do zdaj smo zmagali na vseh tekmah, zdaj pa izgubili. A vendar to spada zraven. Tekme za tretje mesto tudi če ne bi bilo, saj šteje le ena lovorika," je bil po tekmi razočaran prvi napadalec Nizozemcev Arjen Robben, za katerega se špekulira, da je bil eden izmed dvojice, ki je zavrnil odgovornost prvega strelca.

Drugi osumljenec je Wesley Sneijder, ki je sicer menil, da si je ekipa zaslužila več. "Mislim, da smo si zaslužili več. Danes je bila na igrišču zgolj ena ekipa, ki je stavila na enajstmetrovke, in to je bila Argentina. Poraz boli, saj smo se dobro borili. Imeli smo več priložnosti, ki bi jih morali bolje izkoristiti."

"Naučil sem ga braniti 11-metrovke"
Selektor v odhodu se je za konec tudi malce pohvalil s tem, da je Nizozemce "pokopal" vratar Romero, ki je nekoč vadil pod njegovo taktirko. "Bil sem v klubu, ki je Sergia Romera pripeljal v Evropo, saj je bil velik talent. In da, naučil sem ga braniti enajstmetrovke, tako da to boli," se je z nasmeškom poslovil Louis van Gaal.

Analiza 11-metrovk na tekmi Nizozemska - Argentina
Podoživite 11-m na tekmi Nizozemska - Argentina