Arjen Robben in Roben van Persie bosta glavna nevarnost za Keylorja Navasa. Foto: EPA
Arjen Robben in Roben van Persie bosta glavna nevarnost za Keylorja Navasa. Foto: EPA
Keylor Navas
Keylor Navas je z ubranjeno enajstmetrovko v osmini finala ustavil Grke. Foto: EPA

Kostarika lahko v soboto zvečer piše zgodovino. Če ji uspe premagati tulipane, bo postala prva reprezentanca iz konfederacije Concacaf (Severna in Srednja Amerika), ki se ji je uspelo uvrstiti v polfinale svetovnega prvenstva po ZDA leta 1930.

Nizozemci so v osmini finala že okusili moč ekipe iz Concacafa, a so se v zadnjih minutah izvlekli in izločili Mehiko. Junak tega srečanja Arjen Robben, eden najboljših igralcev SP-ja v Braziliji, opozarja: "Kostarika ima zelo dobro moštvo, ki se je izkazalo v izjemno težki skupini. Res so bili odlični, zato se moramo dobro pripraviti, če jih hočemo izločiti."

Ne glede na neugodne Kostaričane je večina strokovnjakov prepričanih, da imajo Nizozemci v nogah preveč smodnika. Tulipani so z 12 zadetki najučinkovitejše moštvo turnirja. Edino težavo selektorju Louisu Van Gaalu predstavlja poškodba Nigela de Jonga, ki bo moral verjetno izpustiti preostanek svetovnega prvenstva. V osrčje obrambe se bo verjetno premaknil Daley Blind, de Jongovo mesto pa bo prevzel Jonathan de Guzman.

V kostariškem taboru so si oddahnili, saj bo najboljši vratar prvenstva Keylor Navas kljub poškodbi rame lahko igral. Kostarika je v dozdajšnjem delu prvenstva prejela le dva gola, pa še to enega iz enajstmetrovke. Manjkal bo poškodovani Roy Miller, kaznovan je Oscar Duarte. Nasprotnikov gol bosta v konici napada najbolj ogrožala Joel Campbell in Bryan Ruiz, ki ga Nizozemci dobro poznajo, saj je igral dve sezoni v Twenteju, zadnjih šest mesecev pa je bil posojen v PSV. "Bryan je izredno hiter in neugoden. Še posebej bomo morali paziti nanj," pravi branilec Ron Vlaar.

To bo prvi medsebojni dvoboj obeh reprezentanc. Nizozemci so se v Braziliji trikrat vrnili po zaostanku in dobili tekmo, s čimer so izenačili rekord Zahodne Nemčije iz leta 1970.


Sobota ob 22.00:
NIZOZEMSKA - KOSTARIKA

Verjetni postavi:

Nizozemska: Cillessen, de Vrij, Vlaar, Blind, Janmaat, Wijnaldum, de Guzman, Kuyt, Sneijder, Robben, van Persie.

Kostarika: Navas, Gamboa, Acosta, Gonzalez, Umana, Junior Diaz, Ruiz, Borges, Tejeda, Bolanos, Campbell.

Sodnik: Ravšan Irmatov (Uzbekistan)