"Pozabite Neymarja, novi brazilski junak je Juiči Nišimura," je zapisal Eurosport. Foto: Eurosport
Neymar z bele točke popeljal Brazilijo v vodstvo

Že po uvodni tekmi svetovnega prvenstva se bolj kot o igri govori o sojenju. Dejan Lovren se je v 70. minuti Brazilca Freda v kazenskem prostoru le malce dotaknil, toda sodnik Juiči Nišimura je nasedel in pokazal na belo točko, kar je bilo odločilno za tekmo. Komentator BBC-ja, nekdanji angleški reprezentant Chris Waddle, ni mogel verjeti: "Škoda, da je Neymarju in Modriću sodnik vzel vodilni vlogi. Tekmo je sodil slab sodnik, ki je tudi določil zmagovalca."

Sodnik naredil vsaj tri velike napake
Guardian je zapisal, da je Brazilija zmagala po dveh zadetkih Neymarja in ob veliki pomoči sodnika. Sky Sport je dodal, da je napako naredila Fifa, ki je za tako pomembno srečanje delegirala takšnega sodnika. "Sodnik je naredil vsaj tri velike napake. To je nova slaba poteza Fife." Španska Marca piše o tem, kako je "Nišimura dosodil neobstoječo enajstmetrovko in tako določil zmagovalca", ob tem pa je pristavila: "Brazilija je morala zmagati in je zmagala."

Smešna enajstmetrovka
Eurosport je v naslovu zapisal: "Pozabite Neymarja, novi brazilski junak je Juiči Nišimura." Tudi francoski L'Equipe je kot ključni trenutek tekme označil odločitev sodnika v 70. minuti. "Dosodil je smešno enajstmetrovko," so zapisali, podobnega mnenja pa so bili tudi Italijani. "Japonski sodnik je domačim poklonil vodstvo in tri točke," so zapisali pri Gazzetti dello Sport.

Spomin na Maradonovo božjo roko
Seveda najbolj besnijo hrvaški mediji, ki so šli še korak dlje. Potezo sodnika so označili kot eno največjih kraj na svetovnih prvenstvih. Ob bok so postavili "božjo roko" Diega Maradone iz leta 1986, veliko napako urugvajskega sodnika s SP-ja 2010, ko je spregledal zadetek Franka Lamparda, čeprav je žoga vsaj za meter prečkala golovo črto, odločitev iz 2002, ko so bile v četrtfinalu močno oškodovane ZDA, ali pa škandalozno sojenje Ekvadorca Byrona Morena v četrtfinalu istega leta na tekmi med Italijo in Južno Korejo.

"Hrvaška je bila v pričakovanju velikega presenečenja. Nogometaši so na igrišču pustili dušo in srce, bili povsem enakovreden tekmec, nato pa je nastopil japonski sodnik in odločil, da mora zmagati Brazilija."

Neymar z bele točke popeljal Brazilijo v vodstvo