Nemčija slavi največji uspeh združene države in piko na i izredni generaciji nogometašev, ki so si pokorili športni svet. Foto: Reuters
Nemčija slavi največji uspeh združene države in piko na i izredni generaciji nogometašev, ki so si pokorili športni svet. Foto: Reuters
Kapetan prvakov Philipp Lahm z zlatim pokalom
Prvi je na nemška tla stopil kapetan Philipp Lahm, ki je seveda ponosno nosil tudi zlati pokal za svetovne prvake. Foto: EPA
Joachim Löw, selektor Nemčije
Joachim Löw je po osmih letih vodenja pripeljal reprezentanco na sam vrh, a očitno še ni rekel zadnje in že napoveduje naskok na evropski naslov. Foto: Reuters
Kapetan Lahm navdušen ob sprejemu v Berlinu
Veličasten sprejem svetovnih prvakov v Berlinu

Ob 10.08 je letalo družbe Lufthansa z napisom "Siegflieger" (Letalo zmagovalcev) in celotno nemško odpravo pristalo na letališču Tegel v Berlinu. Čez dobrih deset minut je prvi skozi vrata "jumbo jeta" z zlatim pokalom prvakov stopil kapetan Nemčije Philipp Lahm. "Presrečen sem, da sem spet doma, še posebej zaradi te stvari tukaj," je v prvi izjavi dejal kapetan.

Berlin obarvan v črno-rdeče-rumeno
Junaki poletja 2014 so iz letala prestopili na odprti avtobus in se odpravili v središče Berlina proti Brandenburškim vratom, kjer jih je pričakalo najmanj pol milijona razigranih navijačev.

Sprejem se je malce zavlekel, sa je ekipa že iz Brazilije odpotovala z zamudo, do navijaške milje v središču nemške prestolnice pa so prišli šele opoldne. Nato se je začel šov, na katerem so se predstavili vsi svetovni prvaki in trenerji na čelu s selektorjem Joachimom Löwom.

"Norišnica!"
"To so sanje. Neponovljivo je doživeti kaj takšnega, veseli smo, da smo mi povzročili to evforijo," je bil nad dogajanjem v Berlinu navdušen predsednik nogometne zveze Wolfgang Niersbach, strelec zmagovitega zadetka v finalu Mario Götze pa je med vožnjo po Berlinu čivknil: "Hudo, kaj se tukaj dogaja? Norišnica!"

Tisti, ki niso mogli priti v Berlin ali pa so bili prepozni, da bi dobili prostor, so lahko dogajanje spremljali kar na dveh televizijskih postajah, saj sta oba programa nemške nacionalne televizije, ARD in ZDF, dogajanje, vključno s pristankom letala, prenašala v živo.

Nemška nogometna zveza (DFB) je izrazila prepričanje, da bo selektor novih svetovnih prvakov Nemcev Joachim Löw nadaljeval delo. Pogodbo ima sicer še do leta 2016, vendar takoj po koncu svetovnega prvenstva v Braziliji še ni jasno povedal, ali bo ostal v tej službi.


"Popolnoma smo prepričani. Povedal je predsednik, pa bom tudi jaz: prepričan sem, da še nismo rekli zadnje besede v skupnem projektu,"
je dejal generalni sekretar DFB Helmut Sandrock.


Prvič svetovni prvaki kot združena Nemčija

Navdušeni navijači elfa so se začeli zbirati že ponoči, da bi si zagotovili kar najboljše mesto za ogled zmagovalnega sprevoda. Kljub delovniku je bilo življenje v glavnem mestu Nemčije obstalo in je povsem podrejeno veličastnemu slavju - prvemu naslov svetovnih prvakov v združeni Nemčiji, ki bo še vsaj danes na vso moč proslavljala veliki športni uspeh. Predtem je Zahodna Nemčija slavila leta 1954 in 1974, poleti 1990 so se veselili na obeh straneh bratske meje, a uradna združitev se je zgodila šele jeseni pred 24 leti.

Zvečer še slavje v Münchnu
A nemški nogometni junaki tudi po opravljenih prijetnih obveznostih v Berlinu ne bodo imeli veliko časa za počitek. Svoji delegaciji, ki je bila v letošnjem elfu precej številčna, namreč popoldne pripravljajo sprejem tudi Bavarci. Poleg članov münchnskega Bayerna (Philipp Lahm, Thomas Müller, Manuel Neuer, Mario Götze, Bastian Schweinsteiger, Jerome Boateng in Toni Kroos) bosta sprejema v Münchnu deležna še Mats Hummels in Miroslav Klose.

300 tisoč evrov za naslov prvaka
DFB bo za naslov svetovnega prvaka dobila 25,6 milijona evrov, od tega bo precej padlo tudi kapetanu Philippu Lahmu in njegovim 22 soigralcem. Za nastop na zaključnem turnirju SP bodo dobili po 300.000 evrov, kar je rekordna vsota v zgodovini nemške reprezentance.
Za primerjavo: leta 1954 so nemški reprezentanti na čelu s takratnim kapetanom Fritzem Walterjem dobili po 2500 mark, televizor, usnjen kovček in vespo. Leta 1974, ko je kapetan Franz Beckenbauer dvignil pokal za drugi naslov, so dobili po 70.000 mark in VW hrošč, za tretji naslov pod vodstvom kapetana Lotharja Matthäusa leta 1990 pa po 125.000 nemških mark.

Kapetan Lahm navdušen ob sprejemu v Berlinu
Veličasten sprejem svetovnih prvakov v Berlinu