Trenutek odločitve: Diega Godina (skrajno levo) je žoga zadela v hrbet, od katerega se je nato odbila v mrežo. Foto: Reuters
Trenutek odločitve: Diega Godina (skrajno levo) je žoga zadela v hrbet, od katerega se je nato odbila v mrežo. Foto: Reuters
Diego Godin
Godin je mož za velike tekme. V letošnji sezoni je dosegel odločilni gol za naslov Atletica, zadel je tudi v finalu Lige prvakov, ki ga je Atletico sicer izgubil, zdaj pa je popeljal še Urugvaj v osmino finala. Foto: Reuters
Giorgio Chiellini po ugrizu Luisa Suareza
Giorgio Chiellini kaže, kje ga je Luis Suarez ugriznil. Foto: Reuters
Luis Suarez ugriznil Chiellinija
Godin povedel Urugvaj v vodstvo

Mož odločitve je bil Diego Godin, ki je v 81. minuti po podaji Gastona Ramireza iz kota s hrbtom zatresel mrežo Gigija Buffona. Italijani so od 59. minute igrali brez Claudia Marchisia, ki je zaradi nespametnega štarta nad Egidiem Arevalom Riosom prejel rdeči karton.

Do izključitve Marchisia je Italija nadzirala položaj na igrišču. Približno minuto pred golom Godina je Luis Suarez ugriznil Giorgia Chiellinija v ramo (!), toda na srečo Urugvajca sodnik Marcos Rodriguez tega ni videl. Končna statistika: posest žoge 57:43 za Italijo, streli v okvir vrat pa 5:1 za Urugvaj.

Oglejte si tekmo še enkrat: prvi in drugi polčas. Vas zanima le povzetek? Analiza prvega in drugega polčasa.


P
irlo ogrel dlani Muslere
Že od prve minute naprej sta se moštvi udarili "na polno". Tako sta bila z ostrima prekrškoma zaustavljena Edinson Cavani in Suarez. Urugvajci so bili v uvodu napadalnejši. Italija je prvič zapretila v 12. minuti, ko je Andrea Pirlo s prostega strela meril pod prečko, a je bil vratar Fernando Muslera na mestu. Igra se je v nadaljevanju nekoliko umirila, potekala je večinoma med obema kazenskima prostoroma. V 23. minuti je zaradi prekrška nad Alvarom Pereiro rumeni karton prejel Mario Balotelli, kar je pomenilo, da ne bo igral v osmini finala.

Buffon ustavil Suareza in Lodeira
Urugvaj se je v 33. minuti le prebil pred vratarja Gigija Buffona. Ta je najprej ubranil poskus Suareza z leve strani, nato pa je po odbiti žogi odbil še poskus Nicolasa Lodeira. Urugvajci so tudi v nadaljevanju poskušali najti luknjo v italijanski postavitvi, vendar so azzurri brez težav odbijali njihove napade. Statistika prvega polčasa: posest žoge 61:39 za Italijane, streli v okvir vrat pa 3:1 za Urugvaj.

Marchisio videl rdeče
V 51. minuti je ob Leonardu Bonucciju hitro padel Cavani, a mu sodnik Rodriguez ni nasedel. V 59. minuti se je Christian Rodriguez po dvojni podaji s Suarezom na levi strani sam znašel pred Buffonom, vendar meril mimo vrat. Malo pozneje pa je Italija ostala brez Marchisia, ki je šel s podplatom v nogo Arevala Riosa, tako da mu je sodnik Rodriguez nemudoma pokazal rdeči karton.

Godin matiral Buffona
V 66. minuti je Suarez po akciji s Cavanijem ustrelil z okoli 14 metrov, a je njegov poskus - čudežno - z nadlahtjo odbil Buffon. V 79. minuti je Suarez v ramo ugriznil Chiellinija, ki je upravičeno zahteval kazen za urugvajskega napadalca, a sodnik incidenta ni videl. V 81. pa vodstvo Urugvaja, saj je Godin po podaji s hrbtom matiral Buffona. Italija je do konca napadala, a je Urugvaj brez težav odbil vse poskuse.

Po tekmi je italijanski selektor Cesare Prandelli ponudil odstop. Predsednik italijanske nogometne zveze Giancarlo Abete je na ponujeni odstop dejal, da upa, da si bo Prandelli premislil.

"Ta zadetek posvečam svojim soigralcem in vsem Urugvajcem, ki stojijo za nami. Naše kolosalno garanje v drugem polčasu je bilo poplačano," je dejal junak srečanja Godin.

20. SVETOVNO PRVENSTVO
SKUPINA D, 3. krog
Natal:
ITALIJA - URUGVAJ 0:1 (0:0)
39.706; Godin 81.
: Marchisio 59./Italija

Italija: Buffon; De Sciglio , Bonucci, Barzagli, Chiellini; Verratti (75./Motta), Marchisio , Pirlo; Immobile (71./Casano), Balotelli (46./Parolo).
Urugvaj: Muslera; A. Pereira (63./Stuani), Godin, Gimenez, Caceres; Gonzalez, Arevalo Rios , Rodriguez (78./Ramirez), Lodeiro (46./M. Pereira); Suarez, Cavani.

Sodnik: Marco Rodriguez (Mehika)

KOSTARIKA - ANGLIJA 0:0

Lestvica:                            
KOSTARIKA       3  2 1 0  4:1  7 točk
URUGVAJ         3  2 0 1  4:4  6     
--------------------------------     
ITALIJA         3  1 0 2  2:3  3     
ANGLIJA         3  0 1 2  2:4  1     

 

Luis Suarez ugriznil Chiellinija
Godin povedel Urugvaj v vodstvo