Gonzalo Higuain je v pravem trenutku dosegel prvi gol v Braziliji. Foto: Reuters
Gonzalo Higuain je v pravem trenutku dosegel prvi gol v Braziliji. Foto: Reuters
Lionel Messi
Lionel Messi je Belgijcem povzročal precej težav. Foto: Reuters
Marouane Fellaini
Marouane Fellaini je v 61. minuti nevarno streljal z glavo, a bil premalo natančen. Foto: Reuters
Argentinci v četrtfinalu izločili Belgijce
Higuain po lepi akciji zadel prečko
Higuain z roba kazenskega prostora zadel za 1:0

Gavči so edini zadetek dosegli že v 8. minuti, ko je Gonzalo Higuain z roba kazenskega prostora z diagonalnim strelom matiral Thibauta Courtoisa. Razpoloženi Higuain je v 54. minuti stresel še prečko.

Argentina je z odlično igro na sredini, kjer sta blestela Lucas Biglia in Javier Mascherano, povsem omrtvila napadalne adute Belgije, ki je v okvir argentinskih vrat sprožila le en strel, in sicer je poskus Kevina De Bruyna v 26. minuti ubranil Sergio Romero.


Oglejte si celotno tekmo še enkrat: Prvi in drugi polčas. Vas zanimajo le vrhunci? Analiza prvega in drugega dela.


Grenak priokus: poškodba di Marie

Že v sodnikovem podaljšku tekme je Lionel Messi izgubil dvoboj na "štiri oči" s Thibautom Courtoisom. To bi se na drugi strani lahko gavčem maščevalo, a je Axel Witsel z roba kazenskega prostora meril čez vrata. Statistika: posest žoge 54:46 za Belgijo, streli 10:10, streli v okvir vrat pa 2:1 za Argentino. Zmaga Argentincev ima nekaj grenkega priokusa, saj se je že v prvem polčasu poškodoval (stegenska mišica) Angel di Maria. Ali bo na prvenstvu še igral, zaenkrat ni znano.

Higuain zatresel malo mrežico
Argentina je v 3. minuti prva zapretila. Messi je na levi strani našel vtekajočega Ezequiela Lavezzija, ki je podal v sredino, tam pa je Vincent Kompany žogo pravočasno izbil pred Higuainom. Le pet minut pozneje so Argentinci povedli. Po prestreženi žogi in podaji Angela di Marie je ta srečno prišla do Higuaina, ki je kakšen meter znotraj kazenskega prostora z diagonalnim strelom neubranljivo zadel "malo mrežico" vratarja Courtoisa.

Di Maria moral z igrišča
Belgija je v nadaljevanju poskušala najti pot skozi argentinsko obrambo. V 26. minuti je Kevin De Bruyne sprožil z okoli 25 metrov in precej namučil vratarja Sergia Romera. Malo pozneje je na drugi strani bliskovit protinapad izvedel di Maria, čigar strel pa je Kompany blokiral. Di Maria se je nato usedel na tla in zahteval zdravniško pomoč. Kljub masaži je moral di Maria z igrišča, saj je bila bolečina v stegenski mišici premočna. Zamenjal ga je Enzo Perez. Argentinci so odlično stali na igrišču, tako da Belgijci niso prišli do resnih priložnosti.

Priložnosti Messija in Mirallasa
V 39. minuti je Messi izsilil prekršek na robu kazenskega prostora. Prosti strel je izvajal sam, a za pol metra meril previsoko. V 42. minuti je do priložnosti prišla tudi Belgija. Jan Vertonghen je z leve strani podal v kazenski prostor, kjer je Kevin Mirallas z glavo meril mimo desne vratnice Romera. Polčas se je končal z 1:0. Statistika: posest žoge 51:49 za Argentino, streli v okvir vrat 1:1.

Razigrani Higuain stresel prečko
Tudi v drugem polčasu so prvi zapretili Argentinci. Po strelu Higuaina je Danny van Buyten blokiral strel, odbita žoga pa je zletela mimo desne vratnice Courtoisa. Razigrani Higuain je znova udaril v 54. minuti. "Pipita" je v izjemnem prodoru preigral Kompanyja (žogo mu je spustil med nogami), nato pa silovito sprožil, a mu je veselje preprečila prečka. Gavči so v teh trenutkih blesteli, Belgija je bil nemočna. Selektor Marc Wilmots je zato v igro poslal Driesa Mertensa in Romela Lukakuja.

Messi imel na nogi 2:0
Kljub temu so Belgijci še naprej jalovo napadali, čvrsta Argentina jim ni dovolila večjih priložnosti. Tudi končnica ni prinesla (pričakovanega) belgijskega pritiska. Nasprotno, v 94. minuti je Messi v protinapadu sam stekel proti Courtoisu, a mu je ta ubranil strel. Na drugi strani je bilo vroče v kazenskem prostoru Argentine, vendar Belgijci več od strela Witsla čez vrata niso dosegli.

Sabella: Prečkali smo Rubikon
"Vedel sem, da bo zadetek prišel in prišel je v idealnem trenutku. Uspelo se nam je uvrstiti v polfinale, zdaj nas še dve tekmi ločita od uresničitve sanj,"
je dejal Higuain, medtem ko je selektor Alejandro Sabella dodal: "To je velik dan za moštvo, tehnično ekipo, državo, mojo družino. Prečkali smo Rubikon."

20. SVETOVNO PRVENSTVO

ČETRTFINALE, Brasilia

ARGENTINA - Belgija 1:0 (1:0)
68.500; Higuain 8.
Argentina: Romero; Zabaleta, Demichelis, Garay, Basanta; Biglia , Mascherano; Lavezzi (71./Palacio), di Maria (33./Perez), Messi; Higuain (81./Gago).
Belgija: Courtois; Alderweireld , van Buyten, Kompany, Vertonghen; Witsel, Fellaini, Mirallas (60./Mertens); de Bruyne, Hazard (75./Chadli), Origi (60./Lukaku)
Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)

Argentinci v četrtfinalu izločili Belgijce
Higuain po lepi akciji zadel prečko
Higuain z roba kazenskega prostora zadel za 1:0