Španci so sklonjenih glav zapustili zelenico Maracane. Doživeli so enako usodo kot pred štirimi leti Italijani, svetovni prvaki iz leta 2006, ki so prav tako izpadli v skupinskem delu. Foto: Reuters
Španci so sklonjenih glav zapustili zelenico Maracane. Doživeli so enako usodo kot pred štirimi leti Italijani, svetovni prvaki iz leta 2006, ki so prav tako izpadli v skupinskem delu. Foto: Reuters
Eduardo Vargas
Eduardo Vargas je skorajda v ležečem položaju poslal žogo za hrbet Ikerja Casillasa. Foto: Reuters
Charles Aranguiz
Charles Aranguiz je takole sprožil za 2:0. Foto: Reuters
Aranguiz povišal na 2:0
Vargas sijajno zaključil protinapad Čila

a sloviti Maracani! Nogometaši Španije, branilci naslova, se po porazu na tekmi s Čilom (0:2) poslavljajo od svetovnega prvenstva v Braziliji.

Španska reprezentanca, ki je osvojila dva naslova evropskega prvaka in enega svetovnega, je bila proti čvrstemu Čilu nemočna, utrujena, brez idej.

Uspeha lačni Čilenci so povedli v 20. minuti, ko je Eduardo Vargas končal šolski protinapad. V napadu jalova Španija je nov udarec doživela tik pred koncem prvega polčasa. Na 2:0 je povišal Charles Aranguiz, ki je bil na pravem mestu po prostem strelu Alexisa Sancheza in odbiti žogi Ikerja Casillasa.


Tekmo Španija - Čile si lahko ogledate še enkrat: prvi in drugi polčas. Če vas zanimajo le vrhunci: analiza prvega in drugega polčasa.

Drugi polčas ni prinesel preobrata. Morda bi se ta zgodil, če bi v 53. minuti Sergio Busquets izkoristil izjemno podajo Diega Coste, tako pa je Čile dokaj suvereno branil prednost dveh zadetkov. Španija je doživela usodo Italije, ki je pred štirimi leti kot branilka naslova prav tako izpadla v skupinskem delu.

Bravo ustavil Alonsa
Čile je pogumno začel srečanje in v prvih akcijah povzročil kar precej zmede v španskem kazenskem prostoru. Španci so si prvo priložnost priigrali "šele" v 15. minuti. Po prodoru Diega Coste in "bilijardu" v čilskem kazenskem prostoru je do strela prišel Xabi Alonso, a je požrtvovalni Claudio Bravo ubranil njegov strel iz neposredne bližine.

Vargas šokiral Špance
V 20. minuti pa vendarle zadetek, a v španski mreži. Alexis Sanchez je na desni strani v ogenj poslal Charlesa Aranguiza, ki je poslal predložek v sredino kazenskega prostora, kjer je Eduardo Vargas prehitel Casillasa in zatresel prazno mrežo. Španija je v nadaljevanju poskušala z napadalnimi akcijami, vendar je disciplinirani Čile dobro stal na zelenici, tako da Španci niso imeli veliko prostora.

Aranguiz na pravem mestu
Zato pa so bili učinkovitejši Čilenci. V 44. minuti je Sanchez izvajal prosti strel z desne strani. Casillas je žogo odbil, a le do Aranguiza, ki jo je z okoli 14 metrov poslal za levo vratnico Casillasa. Španija je bila na tleh, nemočna in razbita.

Busquets zgrešil "zicer"
Španci so na začetku drugega polčasa pritisnili, v 49. minuti se je po podaji Andresa Inieste Diego Costa znašel v lepi priložnosti, a je Mauricio Isla delno ustail njegov strel. V 53. minuti je Diego Costa z desne strani kazenskega prostora podal na drugo stran, kjer je osamljeni Sergio Busquets z nekaj metrov grdo zgrešil žogo.

Drugi polčas ni prinesel preobrata
Španci so tudi v nadaljevanju "pletli" akcije okoli kazenskega prostora Čila, vendar neuspešno. Na drugi strani so Čilenci prežali na protinapade. V 64. minuti je v igro namesto Diega Coste vstopil Fernando Torres. V 68. minuti je bil Čile blizu tretjemu golu, a je Isla v protinapadu z nekaj metrov sprožil čez vrata. Po pritisku na začetku polčasa je Španija v nadaljevanju popustila, tako da je z vsako minuto postajalo bolj jasno, da se obdobje furie roje končuje. V 84. minuti je Andres Iniesta z okoli 25 metrov meril pod prečko, a se je s parado izkazal Claudio Bravo. Španskih upov je bilo konec.

Del Bosque: Nismo si zaslužili zmage
"Ne smemo se pritoževati, nismo si zaslužili zmage, bili so boljši od nas. Moštvo je pokazalo karakter, pritiskali smo, a v napadu nismo imeli sreče. V tem trenutku nam ni treba razmišljati o prihodnosti, saj bo za to še dovolj časa," je dejal španski selektor Vicente del Bosque. Eden od ključnih čilenskih igralcev Arturo Vidal pa je povedal: "Španci so bili po prvem porazu izjemno odločni, a smo jim odgovorili z enako mero. Dokazali smo, da nismo prišli na počitnice, ampak smo se prišli borit."

20. SVETOVNO PRVENSTVO

SKUPINA B, 2. krog
Rio de Janeiro:
ŠPANIJA - ČILE 0:2 (0:2)
74.101; Vargas 20., Aranguiz 44.

Španija:
Casillas; Azpilicueta, Ramos, Javi Martinez, Jordi Alba; Xabi Alonso (46./Koke), Busquets, Silva, Iniesta; Pedro (76./Cazorla), Diego Costa (64./Torres).
Čile: Bravo; Isla, Medel, Jara, Mena ; Diaz, Aranguiz (64./Gutierrez), Silva, Vidal (88./Carmona); Sanchez, Vargas (85./Valdivia).
Sodnik: Mark Geiger (ZDA)

AVSTRALIJA - NIZOZEMSKA 2:3 (1:1)
42.877; Cahill 21., Jedinak 54./11-m; Robben 20., van Persie 58., Depay 68.


Lestvica:                            
NIZOZEMSKA      2  2 0 0  8:3  6 točk
ČILE            2  2 0 0  5:1  6     
AVSTRALIJA      2  0 0 2  3:6  0     
ŠPANIJA         2  0 0 2  1:7  0     

Aranguiz povišal na 2:0
Vargas sijajno zaključil protinapad Čila