Na stavnicah v skupini C najvišje kotirata Kolumbija in Japonska, toda Didier Drogba in kolegi imajo svojo računico. Foto: EPA
Na stavnicah v skupini C najvišje kotirata Kolumbija in Japonska, toda Didier Drogba in kolegi imajo svojo računico. Foto: EPA
Jose Pekerman je prerodil Kolumbijo. Foto: EPA

olumbija, Slonokoščena obala, Grčija ali Japonska? Na stavnicah najbolje kotirajo "kofetarji" in "samuraji".

Obe reprezentanci imata celo ambicije uvrstiti se v četrtfinale. Bodo sloni končno upravičili svoj potencial ali bo prevladala pragmatična grška igra? Poglejmo podrobneje.

KOLUMBIJA
Selektor: Jose Pekerman
Kapetan: Mario Yepes
Dozdajšnje število udeležb na SP-jih: 4
Najboljši izid: osmina finala (1990)
Uvrstitev v Južni Afriki 2010: Niso se uvrstili na SP.
Vzdevek reprezentance: Los Cafeteros (kofetarji)
Kvota za naslov prvaka na stavnici William Hill: 26

Kolumbija se vrača na največjo sceno po dolgih 16 letih. Reprezentanco je prerodil argentinski strateg Jose Pekerman, ki je ekipo prevzel na začetku kvalifikacij po porazu z Argentino. "Kofetarji" so v nadaljevanju blesteli, zbrali 30 točk in na koncu za las zaostali le za Argentinci. Odlične predstave so Kolumbijce izstrelile na tretje mesto lestvice Fife, kar jim je na žrebu prineslo tudi status nosilca. Pekerman je taktični kameleon, ki je s pridom izkoristil izjemne napadalne potenciale svojega moštva. Priljubljeni sistem 4-2-2-2 odvisno od dogodkov na igrišču hitro zamenja v 4-4-2. Res je, da je zaradi poškodbe odpadel prvi zvezdnik Falcao, toda tu so napadalci, ki igrajo nosilne vloge v najboljših ligah na svetu: Teofilo Gutierrez (River Plate), Jackson Martinez (Porto), Carlos Bacca (Sevilla), Adrian Ramos (Hertha) ... Po krilih bosta brzela Juan Cuadrado (Fiorentina) in James Rodriguez (Monaco). Moč moštva je tako velika, da se Freddy Guarin (Inter) in Jackson Martinez borita za mesto na zelenici. Čeprav so Kolumbijci v kvalifikacijah prejeli najmanj golov, je obramba precej šibkejši del ekipe. Poveljuje ji izkušeni, a že precej počasni 38-letni Mario Yepes, ki mu v osrčju pomaga moštveni kolega iz Milana Cristian Zapata. Cilj Kolumbijcev je izboljšati najboljšo dozdajšnjo uvrstitev, torej uvrstiti se v četrtfinale. Lahko se jim "poklopi", toda brez Falcaa, ki je v kvalifikacijah dosegel tretjino golov, bo težko.
Verjetna začetna postava: Ospina, Zuniga, Yepes, Zapata, Armero, Ramirez, Sanchez, Cuadrado, Rodriguez, Gutierrez, Bacca.


SLONOKOŠČENA OBALA
Selektor: Sabri Lamouchi
Kapetan: Didier Drogba
Dozdajšnje število udeležb na SP-jih: 2
Najboljši izid: Obakrat izpadli v skupinskem delu (2006, 2010).
Uvrstitev v Južni Afriki 2010: izpad v skupinskem delu
Vzdevek reprezentance: Les Elephants (sloni)
Kvota za naslov prvaka na stavnici William Hill: 126

O Slonokoščeni obali so številni na prejšnjih dveh svetovnih prvenstvih govorili s presežniki in omenjali potencial za najboljšo afriško uvrstitev vseh časov, a so se sanje slonov obakrat razblinile že v predtekmovanju. Res je tudi, da niso imeli sreče pri žrebu, saj so bili obakrat v skupini smrti. Leta 2006 so morali priznati premoč Argentine in Nizozemske, štiri leta pozneje Brazilije in Portugalske. Velikega potenciala moštvo nikoli ni izkoristilo. Kako si sicer razlagati, da niso osvojili niti prvenstva črne celine. Iz kvalifikacij so poleg Nigerije na SP prišli kot edina afriška reprezentanca brez poraza. Slonokoščeno obalo vodi nekdanji francoski reprezentant Sabri Lamouchi. Njegovo imenovanje maja 2012 je bilo precej kontroverzno, saj ni imel nobenih trenerskih izkušenj. Po afriškem prvenstvu 2013 je iz reprezentance izpustil Didierja Drogbaja, a ga je avgusta spet vpoklical. Napadalna moč ni vprašljiva: Yaya Toure (Manchester City), Drogba (Galatasaray), Gervinho (Roma), Salomon Kalou (Lille) in Wilfried Bony (Swansea) imajo za sabo izvrstno sezono, v kateri so dosegli več kot 100 golov. Lamouchi operira s sistemoma 4-4-2 in 4-3-3, v katera poskuša spraviti čim več talentiranih napadalcev. Vse se seveda vrti okoli Yaye Toureja. Levo je Gervinho, desno Kalou, v konici napada Drogba. Centralna branilca sta Kolo Toure (Liverpool), ki je dobil vpoklic kljub malariji, in Didier Zokora (Trabzonspor). To je zadnja priložnost zlate generacije slonov, ki pa je po letih najbrž že presegla vrhunec. V izenačeni skupini se jim lahko napredovanje kaj hitro izmuzne.

Verjetna začetna postava: Barry, Aurier, Zokora, K. Toure, Boka, Die, Tiote, Y. Toure, Gervinho, Kalou, Drogba.


GRČIJA

Selektor:
Fernando Santos
Kapetan: Giorgos Karagounis
Dozdajšnje število udeležb na SP-jih: 2
Najboljši izid: Obakrat izpadli v skupinskem delu (1994, 2010).
Uvrstitev v Južni Afriki 2010: izpad v skupinskem delu
Vzdevek reprezentance: Galanolefki (nebeško modro-beli), Piratiko (piratska ladja)
Kvota za naslov prvaka na stavnici William Hill: 251

Res je, igrajo neatraktivno, toda iz precej omejene zasedbe igralcev potegnejo največ. V kvalifikacijah so prejeli le štiri gole (le Španija jih je manj) in se prek Romunije uvrstili na SP. Na stavnicah izmed evropskih reprezentanc kotirajo najnižje. Od leta 2010 jih vodi Portugalec Fernando Santos, ki je zamenjal legendarnega Otta Rehhagla. Zahtevna dediščina, ki pa ji je bil vsaj do zdaj kos. Z Grčijo se je namreč uvrstil tako na Euro 2012 kot v Brazilijo. Filozofija grške igre je enaka že več kot desetletje. Obrambna igra, v kateri se igralci žrtvujejo drug za drugega. Taktika in disciplina. Brez spektakularnosti, brez zvezdnikov. Na njihovih tekmah ne pričakujte veliko golov, v kvalifikacijah so jih zabili le deset, prvouvrščena Bosna in Hercegovina 30. Grke bo težko zlomiti. Pred štirimi leti so dosegli prvi gol na svetovnih prvenstvih, nato tudi prvo zmago. Jim bo letos uspelo prvič priti skozi predtekmovanje? Na Euru pred dvema letoma so prišli v četrtfinale in gladko izpadli proti Nemčiji.

Verjetna začetna postava: Karnezis, Torosidis, Manolas, Sokratis, Holebas, Salpingidis, Tziolis, Maniatis, Karagounis, Samaras, Mitroglou.


JAPONSKA
Selektor: Alberto Zaccheroni
Kapetan: Makoto Hasebe
Dozdajšnje število udeležb na SP-jih: 4
Najboljši izid: osmina finala (2002, 2010)
Uvrstitev v Južni Afriki 2010: osmina finala
Vzdevek reprezentance: Samuraji
Kvota za naslov prvaka na stavnici William Hill: 126

Japonci so se kot prvi uvrstili na svetovno prvenstvo. Poleg tega, da so zbrali največ točk, so bili s 16 goli tudi najučinkovitejši v kvalifikacijah. To je že njihova peta zaporedna udeležba na največjem nogometnem dogodku. Reprezentanco od avgusta 2010 vodi italijanski strateg Alberto Zaccheroni, nekdanji trener Milana, ki je šesti tujec na klopi Samurajev. V ekipi je 12 nogometašev, ki igrajo v Evropi, od tega kar sedem v Nemčiji. Zaccheroni ima najraje sistem 4-2-3-1, spogleduje pa se tudi s sistemom 3-4-3, a še ni našel trojice, ki bi bila kos zahtevnim obrambnim nalogam. Prav obramba je slabši del japonske reprezentance. V sredini in napadu se vse vrti okoli Keisukeja Honde (Milan), Šindžija Kagave (Manchester United) in Šindžija Okazakija (Mainz). Na bočnih položajih sta Juto Nagatomo (Inter) in Atsuto Učida (Schalke). Japonci najbolje funkcionirajo, ko pritiskajo na nasprotnika že na njegovi polovici. Ko se povlečejo, so v težavah. Samuraji so lahko v Braziliji izjemno nevarni. To so dokazali lani z zmago na prijateljski tekmi proti močni Belgiji (2:3) in z remijem štiri dni pozneje na Nizozemskem (2:2). Pod Zaccheronijem so že premagali Argentino in lani na Pokalu konfederacij namučili Italijo. Njihove ambicije v Braziliji segajo celo do četrtfinala. Če bodo našli svoj ritem v napadu, lahko napredujejo iz izenačene skupine. Potem jih od četrtfinala loči le 90 minut proti Italiji, Angliji ali Urugvaju.

Verjetna začetna postava: Kavašima, Učida, Jošida, Kono, Nagatomo, Endo, Hasebe, Honda, Kagava, Okazaki, Maeda.


1. KROG
Sobota, 14. junija, ob 18.00:
KOLUMBIJA - GRČIJA (Belo Horizonte)
Nedelja, 15. junija, ob 3.00:
SLON. OBALA - JAPONSKA (Recife)

2. KROG
Četrtek, 19. junija, ob 18.00:
KOLUMBIJA - SLON. OBALA (Brasilia)
Petek, 20. junija, ob 0.01:
JAPONSKA - GRČIJA (Natal)

3. KROG
Torek, 24. junija, ob 22.00:
JAPONSKA - KOLUMBIJA (Cuaiaba)
GRČIJA - SLON. OBALA (Fortaleza)

Predstavitev Kolumbije

Predstavitev Slonokoščene obale

Predstavitev Grčije

Predstavitev Japonske