Nadarjena Belgija odhaja v Brazilijo z visokimi cilji. Lahko ponovi uspeh iz Mehike 1986, ko se je zlata generacija prebila v polfinale? Foto: Reuters
Nadarjena Belgija odhaja v Brazilijo z visokimi cilji. Lahko ponovi uspeh iz Mehike 1986, ko se je zlata generacija prebila v polfinale? Foto: Reuters
Eden Hazard
Najdragocenejši dragulj v belgijski reprezentanci - "desetica" Eden Hazard. Foto: EPA
Rusija
Ruska reprezentanca je izkušena, saj imajo ključni igralci za seboj že dve veliki tekmovanji, evropski prvenstvi leta 2008 in 2012. Foto: EPA
Aleksander Kokorin in Aleksander Keržakov
Ruska moč v napadu: obetavni Aleksander Kokorin in izkušeni Aleksander Keržakov (desno). Foto: EPA
Alžirija
Alžirska reprezentanca bo drugič zapored igrala na svetovnem prvenstvu. V Južni Afriki jo je v uvodni tekmi z 1:0 premagala Slovenija. Foto: EPA
Islam Slimani
Član Sportinga Islam Slimani (v sredini) je skupaj s Soudanijem najboljši strelec Alžirije. Foto: EPA
Južna Koreja
Južne Korejce odlikuje nepopustljivost, ki meji na fanatizem. Foto: EPA
Son Heung Min
Najboljši igralec Južne Koreje je 21-letni Son Heung Min. Foto: EPA

Seveda Južnokorejci in Alžirci niso avtsajderji, kot je morda provokativno zapisano v naslovu, a dejansko bi bilo presenečenje, če bi se katera od teh dveh reprezentanc v konkurenci Rusov in Belgijcev prebila med najboljšo šestnajsterico.

BELGIJA

Število prebivalcev: 11,14 milijona

Selektor: Marc Wilmots
Kapetan: Vincent Kompany
Dozdajšnje število nastopov na SP: 11
Najboljša uvrstitev: četrti leta 1986
Uvrstitev v Južnoafriški republiki 2010: ni se uvrstila
Vzdevek reprezentance: Diables Rouges (rdeči vragi)
Lestvica Fife: 12
Kvota za naslov prvaka na stavnici William Hill: 17

Belgija je bržkone prvi favorit skupine in potencialno eno od presenečenj prvenstva. Zasedba Marca Wilmotsa je navdušila v kvalifikacijah, kjer je brez poraza pometla s tekmeci Hrvati, Srbi, Škoti ... Nanizala je rekordnih sedem zaporednih zmag. Belgijci igrajo čvrsto, v visokem ritmu vseh 90 minut. V fizični pripravljenosti se le redkokatera reprezentanca lahko kosa z njimi. Wilmots ima prav na vseh položajih izjemno kakovostne in večinoma mlade nogometaše. Vratarja Thibaut Courtois, Simon Mignolet, branilci Vincent Kompany, Daniel van Buyten, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen, vezisti Marouane Fellaini, Axel Witsel, Kevin de Bruyne in pa napadalno usmerjeni igralci Eden Hazard, Kevin Mirallas, Dries Mertens, Romelu Lukaku so potencial, ki lahko ponovi velik uspeh generacije iz leta 1986, ko so Belgijci igrali v polfinalu svetovnega prvenstva v Mehiki. Wilmots, ki pogreša edino poškodovanega Christiana Bentekeja, upa, da njegovi varovanci ne bodo podlegli pritisku velikega tekmovanja, na katerem še niso bili.

Verjetna začetna postava: Courtois; Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen; Fellaini, Witsel; Hazard, De Bruyne, Mertens; Lukaku.


RUSIJA

Število prebivalcev: 143,5 milijona

Selektor: Fabio Capello
Kapetan: Sergej Ignaševič
Dozdajšnje število nastopov na SP: 2 (kot Rusija)
Najboljša uvrstitev: obakrat (1994, 2002) izpad v skupinskem delu
Uvrstitev v Južnoafriški republiki 2010: ni se uvrstila
Vzdevek reprezentance: Zbornaja komanda (reprezentanca)
Lestvica Fife: 18.
Kvota za naslov prvaka na stavnici William Hill: 101

Rusija je odločena, da se prvič po razpadu Sovjetske zveze prebije v izločilne boje svetovnega prvenstva, na katerem je nazadnje igrala leta 2002. Izkušeni italijanski strateg Fabio Capello je sestavil kompaktno ekipo iz nogometašev, ki si kruh služijo izključno v ruski ligi. Rusi so se na prvenstvo uvrstili kot zmagovalci kvalifikacijske skupine H pred Portugalsko in Izraelom. Izkazali so se s čvrsto obrambo, saj so v desetih tekmah prejeli le pet golov. Prvo napadalno orožje je Aleksander Keržakov, ki je z 208 zadetki najboljši strelec ruske lige vseh časov. Poleg Keržakova so ključni možje "zbornaje komande" vratar Igor Akinfejev, Sergej Ignaševič, Igor Denisov ter mlada upa Aleksander Kokorin in Alan Dzagojev. Capello je tik pred odhodom na prvenstvo ostal brez kapetana in pomembnega moža na sredini igrišča Romana Širokova, ki bo moral na operacijo kolenskih vezi. Širokova je zamenjal Pavel Mogilevec. Rusija bo leta 2018 naslednja gostiteljica svetovnega prvenstva.

Verjetna začetna postava: Akinfejev; Ješenko, Ignaševič, V. Berezucki, Kombarov; Denisov, Glušakov, Fajzulin, Šatov; Kokorin, Keržakov.


ALŽIRIJA

Število prebivalcev: 38,7 milijona

Selektor: Vahid Halilhodžić
Kapetan: Madžid Bougherra
Dozdajšnje število nastopov na SP: 3
Najboljša uvrstitev: izpad v skupinskem delu
Uvrstitev v Južnoafriški republiki 2010: izpad v skupinskem delu
Vzdevek reprezentance: Puščavske lisice
Lestvica Fife: 25
Kvota za naslov prvaka na stavnici William Hill: 2001

Alžirija se je na prvenstvo uvrstila, potem ko je na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij z 1:0 premagala Burkino Faso. Alžirci so srečanje v Burkini Fasi izgubili z 2:3, tako da je odločilo večje število doseženih golov v gosteh. Odločilni zadetek je dosegel kapetan Madžid Bougherra. Poleg Bougherre so ključni možje zasedbe Vahida Halilhodžića še Faouzi Ghoulam, Medhi Lacen, Saphir Taider, Islam Slimani in bržkone prvi zvezdnik ekipe "desetica" Sofiane Feghouli. Moč Alžircev so na svoji koži občutili tudi Slovenci, ki so 5. marca v Blidi izgubili z 2:0. Zadela sta El Arbi Soudani in Taider.

Verjetna začetna postava: Zemmamouche; Moustefa, Bougherra, Ghoulam, Medjani; Brahimi, Lacen, Khoualed, Feghouli; Slimani, Soudani.


JUŽNA KOREJA

Število prebivalcev: 50,2 milijona

Selektor: Hong Mjung Bo
Kapetan: Li Čung Jong
Dozdajšnje število nastopov na SP: 8
Najboljša uvrstitev: četrti leta 2002
Uvrstitev v Južnoafriški republiki 2010: osmina finala
Vzdevek reprezentance: Taegeuk Warriors
Lestvica Fife: 55
Kvota za naslov prvaka na stavnici William Hill: 251

Južna Koreja se je na svetovno prvenstvo uvrstila neposredno kot druga reprezentanca iz azijske skupine A, zaostala je le za Iranom. Južni Korejci so od leta 1986 redni udeleženci svetovnih prvenstev. "Mundial" v Braziliji bo že njihov osmi (!) zaporedni. Najvišje so bili na domačem svetovnem prvenstvu leta 2002, ko so se prebili celo v polfinale. Pred štirimi leti jih je v Južni Afriki izločil Urugvaj v osmini finala. Tokratno zasedbo vodi kapetan zlate generacije iz leta 2002 Hong Mjung Bo. Ključni igralec "bojevnikov" je Son Heung Min, ki igra za Bayer Leverkusen. Najboljši strelec reprezentance pa je Park Ču Jung, sicer član Arsenala.

Verjetna začetna postava: Sung Rjong; Suk Jung, Joung Gvon, Jong, Džeong Ho; Kuk Jung, Čung Jong, Sung Jug, Ja Čeol; Heung Min, Ču Jung.


SPORED SKUPINE H
1. KROG
Torek, 17. junija, ob 18.00:
BELGIJA - ALŽIRIJA (Belo Horizonte)
Sreda, 18. junija, ob 0.01:
RUSIJA - JUŽNA KOREJA (Cuaiaba)
2. KROG
Nedelja, 22. junija, ob 18.00:
BELGIJA - RUSIJA (Rio de Janeiro)
Nedelja, 22. junija, ob 21.00:
JUŽNA KOREJA - ALŽIRIJA (Porto Alegre
3. KROG
Četrtek, 26. junija, ob 22.00:
JUŽNA KOREJA - BELGIJA (Sao Paulo)
ALŽIRIJA - RUSIJA (Curitiba)
V osmino finala se uvrstita prvi dve reprezentanci.

Predstavitev Belgije

Predstavitev Rusije

Predstavitev Alžirije

Predstavitev Južne Koreje