Kolumbijci so se drzno odločili in ne bodo tvegali ter čakali, da bo Falcao nared za igranje v izločilnih bojih, kar je osnovni cilj
Kolumbijci so se drzno odločili in ne bodo tvegali ter čakali, da bo Falcao nared za igranje v izločilnih bojih, kar je osnovni cilj "kofetarjev". Foto: Reuters
Franck Ribery in Karim Benzema (Francija)
Francozi zdaj upajo, da bo Franck Ribery vsaj na zadnji pripravljalni tekmi z Jamajko odigral nekaj minut in tako potrdil pripravljenost za igranje v Braziliji. Foto: Reuters
Alejandro Sabella, selektor Argentine
Alejandro Sabella vztraja pri svojem konceptu, ki je povsem podrejen alfi in omegi Argentine, Lionelu Messiju. Foto: Reuters
Sunday Mba
Sunday Mba je na lanskem afriškem pokalu narodov odločil tako četrtfinale proti Slonokoščeni obali kot finale proti Burkino Faso. Foto: Reuters
Radamel Falcao moral odpovedati SP

Argentinec na klopi "kofetarjev" Jose Pekerman je na novinarski konferenci v Buenos Airesu, kjer se Kolumbija pripravlja na hitro bližajoče se prvenstvu, predstavil seznam 23 izbrancev, med katerimi pa ni enega najboljših napadalcev na svetu. Radamel Falcao je bil ob boku selektorja in je potrdil javnosti, da po hudi poškodbi preprosto še ni nared za igranje.

Po novem prvi navijač
"Nisem hotel odvzeti mesta nekomu, ki je stoodstoten. Trenutno zagotovo nisem popolnoma pripravljen," je na robu joka priznal 28-letni napadalec, ki bi moral biti eden izmed zvezdnikov svetovnega prvenstva v Braziliji. "Upal sem, da bom igral, a zdaj grem vseeno v Brazilijo, saj nekdo mora tudi podpirati in navijati za naše moštvo," je že v solzah Falcao napovedal, da bo prvi navijač Kolumbije.

Falcao se je januarja hudo poškodoval na tekmi francoskega pokala med njegovim Monacom in tretjeligašem Vannesom (gol in podaja ob zmagi s 3:2). Poškodba kolena je zahtevala operacijo in že takrat je bil nastop na SP-ju malo verjeten. A po intenzivnih terapijah in slikah, na katerih je opravil z 9-kilometrskim tekom, so navijači upali, da bo nared vsaj za izločilne boje.

"Kofetarji" vseeno favoriti skupine C
Kljub odsotnosti strelca devetih ključnih golov na uspešnih kvalifikacijah za prvo uvrstitev Kolumbije na SP po letu 1998 velja Kolumbija za enega izmed kandidatov za presenečenje turnirja. Ravno v napadu imajo "kofetarji" še dva močna aduta: Jackson Martinez (Porto) in Carlos Bacca (Sevilla). Glavni adut je zdaj gonilna sila moštva in soigralec Falcaa pri Monacu James Rodriguez, tu pa je še vroči krilni vezist Juan Guillermo Cuadrado iz Fiorentine. Kolumbija velja za favorita skupine C, kjer igra z Grčijo, Slonokoščeno obalo in Japonsko.

Ribery kljub bolečinam na seznamu
V ponedeljek pozno zvečer je seznam 23 potnikov za Brazilijo 2014 razkrila tudi Francija, kjer pa Didier Deschamps ni presenetil in je izbral tudi Francka Riberyja, ki ga sicer mučijo bolečine v hrbtu, zaradi česar bi v skrajnem primeru morebiti celo potreboval operacijo. V primeru poškodb, ko igralec ne bi mogel zaigrati na prvenstvu, lahko reprezentance še opravijo zamenjavo pred samim začetkom SP-ja.

Demichelis na koncu celo med potniki
Triindvajset izbrancev je predstavila tudi eden izmed glavnih favoritov za naslov svetovnega prvaka Argentina. Selektor Alejandro Sabella je poskrbel za dve presenetljivi odločitvi: križ je naredil čez vezista Everja Banego, ki je bil vseskozi del njegove reprezentance, medtem ko je izbral branilca Martina Demichelisa. Branilec Manchester Cityja že dve leti ni bil član "albicelesta", že njegova vključitev na širši seznam trideseterice je bilo presenečenje glede na pretekle izjave in razmišljanja Sabelle. 59-letni selektor se je sicer odpovedal še Jose Sosi (Atletico Madrid) in Nicolasu Otamendiju (Atletico Mineiro).

Kljub poškodbi med 23 za Brazilijo
Ekvador je objavil seznam kot zadnji izmed južnoameriških reprezentanc, kar je razumljivo, saj je selektor Reinaldo Rueda dolgo okleval in čakal zaradi poškodbe vezista Segunda Castilla. Kljub poškodbi kolenskih vezi na sobotni tekmi z Mehiko (1:3) je Castillo uvrščen na uradni seznam potnikov za Brazilijo.

Junak afriškega prvenstva poškodovan
Selektor Nigerije Stephen Keshi je določil 23 igralcev, ki bodo branili barve "superorlov" na svetovnem prvenstvu v Braziliji. Na njegovem seznamu ni poškodovanega Sundayja Mbaja, strelca edinega gola na lanski finalni tekmi afriškega pokala, ko je Nigerija v Johannesburgu ugnala Burkino Faso z 1:0.


Seznam Kolumbije za SP:

Vratarji:
David Ospina (Nice), Faryd Mondragon (Deportivo Cali), Camilo Vargas (Santa Fe)
Branilci: Camilo Zuniga (Napoli), Pablo Armero (Napoli), Cristian Zapata (Milan), Mario Yepes (Atalanta), Carlos Valdes (San Lorenzo), Santiago Arias (PSV), Eder Alvarez-Balanta (River Plate)
Vezisti: James Rodriguez (Monaco), Abel Aguilar (Toulouse), Carlos Sanchez (Elche), Fredy Guarin (Inter), Juan Fernando Quintero (Porto), Aldo Ramirez (Morelia), Alexander Mejia (Atletico Nacional), Victor Ibarbo (Cagliari), Juan Guillermo Cuadrado (Fiorentina)

Napadalci: Jackson Martinez (Porto), Teofilo Gutierrez (River Plate), Carlos Bacca (Sevilla), Adrian Ramos (Borussia Dortmund).


Seznam Argentine za SP:

Vratarji:
Sergio Romero (Monaco), Mariano Andujar (Catania), Agustin Orion (Boca Juniors).
Branilci: Ezequiel Garay (Benfica), Federico Fernandez (Napoli), Pablo Zabaleta (Manchester City), Marcos Rojo (Sporting Lisbon), Jose-Maria Basanta (Monterrey), Hugo Campagnaro (Inter), Martin Demichelis (Manchester City).
Vezisti: Fernando Gago (Boca Juniors), Lucas Biglia (Lazio), Javier Mascherano (Barcelona), Angel Di Maria (Real Madrid), Maxi Rodriguez (Newell's Old Boys), Ricardo Alvarez (Inter), Augusto Fernandez (Celta Vigo), Enzo Perez (Benfica).
Napadalci: Sergio Aguero (Manchester City), Lionel Messi (Barcelona), Gonzalo Higuain (Napoli), Ezequiel Lavezzi (Paris Saint-Germain), Rodrigo Palacio (Inter).


Seznam Francije za SP:

Vratarji:
Hugo Lloris (Tottenham), Stephane Ruffier (Saint-Etienne) Mickael Landreau (Bastia)
Branilci: Mathieu Debuchy (Newcastle), Lucas Digne (Paris Saint-Germain), Patrice Evra (Manchester United), Laurent Koscielny (Arsenal), Eliaquim Mangala (Porto), Bacary Sagna (Arsenal), Mamadou Sakho (Liverpool), Raphael Varane (Real Madrid)
Vezisti: Yohan Cabaye (Paris Saint-Germain), Clement Grenier (Lyon), Blaise Matuidi (Paris Saint-Germain), Rio Mavuba (Lille), Paul Pogba (Juventus), Moussa Sissoko (Newcastle), Mathieu Valbuena (Marseille)
Napadalci: Karim Benzema (Real Madrid), Olivier Giroud (Arsenal), Antoine Griezmann (Real Sociedad), Loic Remy (Newcastle), Franck Ribery (Bayern)


Seznam Ekvadorja za SP:

Vratarji: Maximo Banguera (Barcelona Sporting Club/Ekvador), Adrian Bone (El Nacional), Alexander Dominguez (Quito);
Branilci: Frickson Erazo (Flamengo), Jorge Guagua, Oscar Bagui, Gabriel Achilier (Emelec), Juan Carlos Paredes (Barcelona SC), Walter Ayovi (Pachuca);
Vezisti: Segundo Castillo (Al-Hilal), Carlos Gruezo (Stuttgart), Renato Ibarra (Vitesse), Christian Noboa (Dinamo Moskva), Luis Saritama (Barcelona SC), Antonio Valencia (Manchester United), Edison Mendez (Independiente Santa Fe), Fidel Martinez (Tijuana);
Napadalci: Joao Rojas (Cruz Azul), Felipe Caicedo (Al-Jazira), Jefferson Montero (Morelia), Jaime Ayovi (Tijuana), Enner Valencia (Pachuca), Michael Arroyo (Atlante).


Seznam Nigerije za SP:

Vratarji: Vincent Enyeama (Lille), Chigozie Agbim (Gombe United) in Austin Ejide (Hapoel Be'er Sheva);
Branilci: Elderson Echiejile (Monaco), Efe Ambrose (Celtic), Godfrey Oboabona (Rizespor), Azubuike Egwuekwe (Warri Wolves), Kenneth Omeruo (Middlesbrough), Juwon Oshaniwa (Ashdod), Joseph Yobo (Norwich City) in Kunle Odunlami (Sunshine Stars);
Vezisti: John Mikel Obi (Chelsea), Ogenyi Onazi (Lazio), Gabriel Reuben (Beveren), Michael Uchebo (Cercle Brugge) in Ramon Azeez (Almeria);
Napadalci: Ahmed Musa (CSKA Moskva), Shola Ameobi (Newcastle), Victor Moses (Chelsea), Emmanuel Emenike (Fenerbahče), Peter Odemwingie (Stoke City), Uche Nwofor (Heerenveen) in Babatunde Michael (Volin).

Radamel Falcao moral odpovedati SP