Na tem prvenstvu je bilo največ zadetkov doseženih v 82. minuti. Enega od petih je dosegel Jackson Martinez na tekmi proti Japonski. Foto: Reuters
Na tem prvenstvu je bilo največ zadetkov doseženih v 82. minuti. Enega od petih je dosegel Jackson Martinez na tekmi proti Japonski. Foto: Reuters
Silvestre Varela
Najpoznejši zadetek v rednem delu tekme je dosegel Silvestre Varela. Portugalec je v 95. minuti tekme postavil izid tekme proti ZDA (2:2). Foto: Reuters
Neymar
Med zmagovalci skupin sta za preboj v četrtfinale najbolj trepetali Brazilija in Kostarika, ki sta tekmo osmine finala dobili po enajstmetrovkah. Foto: Reuters
SOS: Največ zadetkov v 75. in 90. minuti

tika pa kaže, da je na svetovnih prvenstvih veliko zadetkov doseženih ravno v 90. minuti oziroma v sodnikovem dodatku.

Športni SOS se na prosti dan ukvarja s porazdelitvijo zadetkov, ugotavlja pa tudi, da so prvič, odkar na svetovnih prvenstvih igra po 32 reprezentanc, v četrtfinale napredovali le zmagovalci skupin.

Vprašanja o svetovnem prvenstvu v nogometu, njegovi zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.


330. V kateri minuti je padlo največ zadetkov na svetovnih prvenstvih?

Mitja Celec

V 84-letni zgodovini svetovnih prvenstev je (vključno z vsemi tekmami osmine finala letošnjega turnirja v Braziliji) padlo natanko 2.362 zadetkov.

Strelci so bili najučinkovitejši v 75. minuti, ko je bilo do zdaj doseženih 44 zadetkov. Na tem turnirju sta v 75. minuti zadela Anglež Wayne Rooney (proti Urugvaju) in Mehičan Andres Guardado (proti Hrvaški).

331. Koliko zadetkov je padlo v 90. minuti oziroma sodnikovem dodatku?
Janez Štok

V 90. minuti je do zdaj padlo 31 zadetkov. Če pa temu obdobju dodamo še sodnikov dodatek, se skupno število golov v obdobju od 90. minute do konca drugega polčasa poviša kar na 68.

Zadetki v tem obdobju kot po tekočem traku padajo na letošnjem prvenstvu, ko je v obdobju vključno z 90. minuto do konca drugega polčasa padlo kar 12 golov. Od tega je bil le eden v 90. minuti, vsi preostali pa v sodnikovem dodatku.

332. Zanima me porazdelitev vseh golov v zgodovini svetovnih prvenstev po petminutnih intervalih. Ali je največ golov padlo ob koncu tekem?
Gašper Košmrlj

Nogometaši so produktivnejši v drugih polčasih, v katerih so dosegli 56 odstotkov vseh golov. Zanimivo, daleč največ golov pade ravno v zadnjih desetih minutah tekme, kar bi lahko med drugim pripisali tudi večji utrujenosti v obrambi, bolj odprti igri v primeru zaostanka ... Več preverite na spodnjem grafu.

333. Kolikokrat se je do zdaj zgodilo, da so pravi vsi zmagovalci skupin dobili tudi prvo tekmo na izpadanje?
Nikola Feguš

Do zdaj se je v 73-odstotkih primerov zgodilo, da je zmagovalec skupine dobil prvo tekmo boja na izpadanje (v letih 1958-1970 tekmo četrtfinala, v letih 1986-2014 pa osmine finala, na preostalih turnirjih je bil sistem tekmovanja drugačen).

Odkar na svetovnih prvenstvih igra po osem skupin (od 1998), se je prav letos prvič pripetilo, da je napredovalo vseh osem zmagovalcev skupin (Brazilija, Nizozemska, Kolumbija, Kostarika, Francija, Argentina, Nemčija in Belgija). Ta dosežek bi se kmalu zgodil že pred štirimi leti, ko se je v četrtfinale uvrstilo sedem zmagovalcev skupin. V osmini finala so obstale le ZDA, ki so v Južnoafriški republiki dobile "slovensko" skupino C.

Dvakrat pa so vsi zmagovalci skupin napredovali tudi, ko so bile reprezentance razdeljene le v štiri skupine. Leta 1958 so bile tako v četrtfinalu uspešne Nemčija, Francija, Švedska in Brazilija, leta 1966 pa Anglija, Nemčija, Portugalska in Sovjetska zveza.

SOS: Največ zadetkov v 75. in 90. minuti
Graf prikazuje porazdelitev golov po petminutnih obdobjih. Največ golov je padlo v obdobju med 86. minuto in koncem drugega polčasa (192) ter 81. in 85. minuto (167). Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič