Začelo se bo v četrtek, ko se bodo prvi favoriti Brazilci pomerili s Hrvati. Foto: EPA
Začelo se bo v četrtek, ko se bodo prvi favoriti Brazilci pomerili s Hrvati. Foto: EPA

, ki jim največ možnosti pripisujeta tudi Pele in Ruud Gullit.

Za zmago Brazilije ponujajo stavničarji količnik štiri. Največjega tekmeca gostiteljem stavnice vidijo v Argentini. Za zmago Gavčev je količnik 5 oziroma 5,5. Tretja je Nemčija s količnikom 7, šele četrta pa branilka naslova Španija. V primeru zmage Špancev bi za vsak vložen evro dobili 7,5.

Sledi velik prepad. Na petem mestu je poimensko zelo močna Belgija, ki ima količnik 21. Za Kolumbijo, Anglijo, Francijo, Italijo in Urugvaj ponujajo stavnice količnik 26, za Portugalce 29 in Nizozemce 34. Zadnja reprezentanca, ki ima količnik manj kot 100, je Čile (41).

Capellova Rusija ima količnik 101, prva afriška reprezentanca pa je Slonokoščena obala s količnikom 126, kakršnega imajo tudi Japonci in Švicarji. Sledita Bosna in Hercegovina ter Mehika (151), Hrvaška pa je v družbi z Ekvadorjem (201). Največji "eksoti" so Kostarika, Honduras in Iran. Količnik na njihovo končno zmago je 2.501.

"Brazilija je zanesljivo največji favorit, še zlasti, ker igra doma," je povedal Pele, med kandidate pa je uvrstil še sosede Argentince, vedno nevarne Nemce, ekipo Urugvaja, ki je nikoli ne kaže spregledati, Italijane, ki ponavadi prav na velikih tekmovanjih dobijo še dodatni zagon, in Špance.

Tudi 51-letni Nizozemec Gullit vlogo favorita daje Brazilcem, opozarja pa tudi na Afričane: "Brazilija ima izvrstno ekipo, izkušenega selektorja ter igra doma, ampak Brazilija bi lahko postala prvenstvo Afričanov. V afriških ekipah so številni kakovostni in izvrstni igralci, ki uspešno igrajo v velikih klubih ter nastopajo v ligi prvakov." Nizozemcem ne zaupa: "Upam, da bo Nizozemska vpisala velik dosežek, vendar pa gre za mlado in neizkušeno ekipo, zlasti šepa obramba, kar bi lahko bila težava."