Nemčija je
Nemčija je "Weltmeister 2014" (svetovni prvak). Foto: MMC RTV SLO
Mario Götze
Nemčija slavi "Jogijeve fante" in "čudežnega dečka" Maria Götzeja, ki je odločil finale. Foto: EPA

"S težko prigarano zmago v podaljšku je vrsta Joachima Löwa četrtič ostala svetovni prvak," so zapisali pri Berliner Zeitungu, kjer so slavje označili za težko rojstvo naroda s štirimi zvezdicami. Vsi so izpostavili junaka finala Maria Götzeja, ki je odločilni zadetek zabil v 113. minuti. Pri največjem mediju, posvečenem izključno nogometu, Kickerju, so takole opisali akcijo mladeniča Bayerna: "Götze je postal junak v Riu, ko je po vrhunski podaji odlično sprejel žogo s prsmi, se obrnil in takoj natančno zadel za zgodovino ter Nemčijo popeljal v zgodovino. Zahvaljujoč Götzeju je Nemčija po letih 1954, 1974 in 1990 znova svetovni prvak!"

Tudi Frankfurter Allgemeine je o možu odločitve pisal v samih presežnikih in izpostavljal motivacijsko primerjavo z Lionelom Messijem, ki jo je Götzeju namenil Joachim Löw ob prihodu v igro. Götzeja so poimenovali za rešitelja in čudežnega dečka, ki se je s čarobno potezo vpisal v zgodovino. Spiegel je pristavil, da je bila zmaga trdo prigarana in da so za zmago Nemci tudi krvaveli, a vendarle je prišel odločilen trenutek.

Zabava z Rihanno in Merklovo
Zloglasni tabloid Bild je celotno prvo stran namenil nemškemu slavju in z velikimi črkami na vrh spletne strani napisal svetovni prvaki. Za Götzeja so napisali, da je nogometni bog, ob tem še, da je Nemčija zdaj v nebesih, priložili pa so tudi fotografije z zabave, kjer so novi svetovni prvaki - oziroma Jogijevi fantje, kot je pisalo v Bildu - proslavljali v družbi pevke Rihanne in kanclerke Angele Merkel.

"Zadnji tango na Maracani"
Na drugi strani so razumljivo v Argentini zelo razočarani. Pri najbolj prodajanem časopisu Clarinu je pisalo: "Sanje so se z golom v podaljšku razblinile. Argentina je ostala brez trofeje, a zapušča prvenstvo z visoko dvignjeno glavo. Argentina je zamudila veliko priložnosti, za prekršek nad Higuainom pa sodnik ni dosodil enajstmetrovke." Tudi športni Ole je izpostavil trk Manuela Neuerja in Gonzala Higuaina: "Prvaki src – igrali so finale proti Nemčiji in bili prikrajšani za enajstmetrovko."

Pri La Nacionu so kritizirali neučinkoviti napad gavčev: "Napadalci so bili brez smodnika. Argentina je prišla po naslov prvaka z izjemnimi napadalci, a za uspeh na prvenstvu so zaslužni branilci. Prvenstvo zapušča brez slave, a s čisto vestjo." "Preprečene so sanje. Argentina je ob koncu ostala praznih rok, Tevtoni pa praznujejo četrto zvezdico. Argentina je igrala dobro in je bila le korak od tretjega naslova," je dodal La Razon, Pagina 12 pa je pristavila: "Zadnji tango na Maracani. Messi in njegova druščina bi potrebovali proti Nemčiji več sreče. Spet smo drugi."

"Argentina trpi svoj maracanazo"
Velika večina Brazilcev je bila zaradi gorečega rivalstva z Argentino na strani Nemčije. V O Dii je pisalo: "Maracana je nemška." "Argentina in Messi sta bila slabša. Nemčija je četrtič svetovni prvak. Po 24 letih znova lahko dvignejo pokal v zrak. Za zgodovino!" je bilo mogoče prebrati v O Globu. Pri Lanceu so še posebej spodbodli sosede: "Že četrtič! Nemčija je zmagala po podaljških. Junak je bil Götze, a lahko bi bil tudi Palacio ali Higuain. V osrčju Brazilije Nemčija slavi četrti naslov. Argentina joka zaradi bolečine in trpi svoj maracanazo."

V domovini nogometa, Angliji, je BBC zapisal: "Nemčija ponovno vlada nogometnemu svetu." Daily Telegraph pa je pisal o zasluženem slavju ter z besedno igro združil junaka in mesto finala, tako smo dobili "MaRio de Janeiro". V ZDA je ESPN hvalil nemško ekipno igro in zapisal, da trud celotnega moštva se izplača.